Wat is en doet een facilitair leidinggevende?

Je hebt de term misschien wel eens voorbij zien komen: facilitair leidinggevende of facilitair manager. Wat houdt dat precies in? Wat zijn de taken, waar kun je werken en welke opleiding en competenties heb je ervoor nodig? NCOI licht het beroep uit in deze blog.

Wat is een facilitair leidinggevende?

Een facilitair manager is een leidinggevende functie op MBO-niveau in de servicebranche. Een facilitair manager zorgt ervoor dat alle faciliteiten aanwezig zijn waardoor medewerkers hun werk optimaal kunnen uitvoeren. Hij of zij is dus als het ware degene die het huishouden (catering, schoonmaak, administratie en beveiliging) van een bedrijf of organisatie regelt.

Wat doet een facilitair leidinggevende?

Een facilitair leidinggevende verricht uitvoerende taken en leidinggevende taken. Denk aan het organiseren en beheren van de inkoop en de voorraad, het coördineren van schoonmaakactiviteiten, het plannen van de lunch of het organiseren van personeelsuitjes. Daarnaast communiceert een facilitair manager met externe leveranciers en geeft hij of zij leiding aan facilitair medewerkers.

Taken facilitair leidinggevende

 • Leidinggeven: het aansturen van het team met facilitair medewerkers;
 • Gebouwbeheer: het is jouw taak om het gebouw zo slim en efficiënt mogelijk in te richten, van looproute tot rookmelders;
 • Voorraadbeheer en inkoopbeheer: het bijhouden en controleren van de voorraad en inkoop;
 • Plannen, organiseren en coördineren van catering en schoonmaak, maar ook van personeelsuitjes of andere evenementen;
 • Contact onderhouden met externe leveranciers en monteurs;
 • Het maken van begrotingen en het bewaken van financiën.
 

Waar kun je werken als facilitair leidinggevende?

Als facilitair manager kun je op veel verschillende plekken terechtkomen. Denk aan hotels, theaters, (sport)scholen, ziekenhuizen, congrescentra, grote kantoren, evenementenorganisaties of festivals. Bijna elke organisatie heeft wel een facilitair manager nodig!

Welke competenties heb je nodig om facilitair leidinggevende te worden?

 • Je bent erg sociaal: als facilitair manager heb je met veel mensen te maken;
 • Je communiceert vlot: dit is een essentieel onderdeel van je functie;
 • Je bent nauwkeurig: plannen en organiseren doe je als de beste;
 • Je bent opmerkzaam: jij bent degene die de slingers ophangt als er iemand jarig is of een bloemetje stuurt als er iemand ziek is;
 • Commercieel en financieel inzicht: je verliest het bedrijfsmatige aspect niet uit het oog.
 

Wat verdien je als facilitair leidinggevende?

Het gemiddelde salaris van een beginnend facilitair manager ligt tussen de € 4.045,- en € 4.516,- bruto per maand. Na een aantal jaar werkervaring kan het salaris oplopen tot € 4.986,- bruto per maand.

Hoe word je facilitair leidinggevende?

Met de opleiding MBO Facilitair Leidinggevende niveau 4 word je op het hoogst erkende MBO-niveau opgeleid, waarbij alle belangrijke onderwerpen op het gebied van facilitaire dienstverlening en management aan bod komen. Deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor volwassen studenten die een erkend MBO-diploma willen behalen. Je wordt opgeleid door docenten uit de praktijk, wat erg leerzaam en zeer inspirerend is. De opleiding duurt in totaal twee jaar.

Bekijk hier alle opleidingen op het gebied van management en leidinggeven bij NCOI .

 

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.