Wat is er nu mooier dan werken in de kinderopvang?

Werken in de kinderopvang. Betrokken zijn bij, en bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen in hun eerste levensjaren. Daarbij samen zorgen voor een veilige, vertrouwde omgeving voor kinderen en hun ouders. Wat is er nu mooier dan dat te mogen doen? 

Het werk in de kinderopvang is nooit saai en ook heel gevarieerd. Je draagt bij aan de ontwikkeling van kinderen in verschillende fasen van hun jonge leven. Zowel in de babyleeftijd als die van peuters in de dagopvang en basisschoolkinderen in de buitenschoolse opvang. Je bouwt ook echt een band op met de kinderen en hun ouders, want ze moeten op jou kunnen vertrouwen.

Erkende opleiding pedagogisch medewerker

Je communiceert dus niet alleen met kinderen van verschillende leeftijden, waarbij je een rol speelt in de ontwikkeling van hun taalvaardigheid. Je voert ook gesprekken met hun ouders en je collega’s over de vooruitgang van de kinderen. Je moet wel kennis en vaardigheden hebben om dit goed te kunnen doen. En die doe je op met de erkende MBO-opleiding Pedagogisch Medewerker Kinderopvang niveau 3 of MBO Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker niveau 4.

Spreekt dit werk je aan of gaat je hart hier zelfs sneller van kloppen? Momenteel zijn er volop kansen op de arbeidsmarkt. In de media gaat het al geruime tijd over de personeelstekorten in de kinderopvang. Er zijn al kinderopvangorganisaties die vestigingen deels of helemaal moeten sluiten omdat ze niet genoeg medewerkers hebben. Als de plannen om de kinderopvang grotendeels gratis te maken uitgevoerd worden, zullen deze tekorten alleen maar toenemen. Volgens berekeningen van brancheplatform Kinderopvang Werkt! zijn er in dat geval 70.000 extra medewerkers nodig.

Pedagogisch medewerker is het meest voorkomende beroep in de kinderopvang. Cijfers van het UWV tonen aan dat de vraag naar mensen met dit beroep de laatste tijd enorm is gegroeid. Halverwege 2020 waren er zo’n 1.000 openstaande vacatures en eind 2021 waren dit er ongeveer 3.000. Drie keer zoveel dus. Daar staat tegenover dat aantal beschikbare werkzoekenden met 40% verminderde.

Tekort is een landelijk probleem

Volgens Kinderopvang Werkt! gaat het om een landelijk probleem met uitschieters in de grote steden. Ook in de bso (buitenschoolse opvang) is het tekort groot. Dit komt vooral door het gebrek aan kandidaten om vacatures op te vullen. Andere oorzaken zijn ziekteverzuim en uitstroom, maar ook de wens van organisaties om uit te breiden om aan de vraag te voldoen, speelt een rol. In de dagopvang heeft 81% van de organisaties een wachtlijst.

Studenten en medewerkers die erover denken om (weer) in de kinderopvang te gaan werken hebben veel baanperspectief. Afgelopen jaar groeide de sector met 9.000 tot 111.000 medewerkers. Dat is een groei van bijna 35% vergeleken met vijf jaar geleden, meldt Kinderopvang Werkt! 

Zij-instroom bevorderen

Het UWV noemt een aantal oplossingen die de overheid en de kinderopvangbranche bedachten om het personeelstekort aan te pakken. Eén daarvan is het bevorderen van zij-instroom. Veel werkzoekenden uit andere beroepen hebben vaardigheden en kennis die goed passen in de kinderopvang. Ze hoeven alleen relevante bijscholing te volgen. Denk daarbij aan bijvoorbeeld activiteitenbegeleiders of jeugdwelzijnswerkers.

Meer weten?

Kortom, er zijn volop mogelijkheden en baankansen in de kinderopvang. Voel jij hier iets voor en wil je graag weten welke (om)scholingsmogelijkheden er voor jou zijn om aan de slag te kunnen in dit boeiende werkveld? Wij denken graag met je mee over die mogelijkheden. Neem gerust contact op met onze adviseurs voor een gesprek een persoonlijk advies. Dat kan via telefoonnummer 035 – 2 003 837 of vul het contactformulier en dan nemen wij contact met je op.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.