Wat is het Integraal Projectmanagement Model?

De manier waarop binnen organisaties projecten worden uitgevoerd is behoorlijk aan het veranderen. Rijkswaterstaat bedacht het Integraal Projectmanagement Model (IPM) om te zorgen voor standaardisatie en uniformiteit. Dit model wordt steeds vaker ingezet, maar weet jij al wat het is? Het kan vele voordelen opleveren.

In 2006 ontwikkelde Rijkswaterstaat het Integraal Projectmanagement Model, ook wel het IPM-model genoemd. De reden? Door de ontwikkelingen van de afgelopen tien jaar, zoals nieuwe contractvormen en complexere omgevingen, had Rijkswaterstaat dringend behoefte aan een nieuwe manier van projectmanagement.

Het IPM-model, dat aanvankelijk werd ontwikkeld als samenwerkingsmodel, moest ervoor zorgen dat organisatiebreed projecten op dezelfde manier werden ingericht en aangestuurd.

Hoe werkt het?

Het idee is dat proces/inhoud en besturing worden samengebracht vanuit het primaire aanlegproces. Binnen dit aanlegproces wordt vanuit allerlei disciplines samengewerkt aan de verschillende projectfases. Doel is om deze fases uiteindelijk goed op elkaar te laten aansluiten, zodat dit resulteert in een integraal projectresultaat dat past binnen alle gestelde kaders.

Wat zijn de voordelen van IPM?

Dit zijn enkele voordelen van het werken volgens het IPM-model:

  • Betere projectbeheersing;
  • Organisatie wordt transparanter;
  • Medewerkers worden flexibel inzetbaar;
  • Kan door iedere organisatie gebruikt worden, groot of klein;
  • Bij samenwerking tussen organisaties: helpt om dezelfde doelstellingen te bereiken, kosten te besparen en extra waarde toe te voegen.
 

Aan de slag met je projectmanagementskills?

De wereld van projectmanagement staat niet stil. Met nieuwe ontwikkelingen en trends kun je je werk vaak efficiënter maken of betere resultaten boeken. Het is daarom belangrijk dat je als professional over actuele kennis en kunde beschikt. Wil jij je hierin blijven ontwikkelen? Dan is ons programma HBO Projectmanagement een uitstekende keuze voor jou.

Wil je liever een programma of opleiding op een ander niveau volgen? Of ben je op zoek naar specifieke kennis rondom een thema binnen projectmanagement? Kijk dan eens naar ons complete aanbod opleidingen, programma’s en trainingen op het gebied van projectmanagement.

Wil je meer weten over het IPM-model? Kijk dan op de website van RWS.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.