Lijkt een baan als bedrijfskundige of technisch bedrijfskundige je wel wat? Hoewel de functies overlappen in hun focus op het verbeteren van bedrijfsprocessen en het optimaliseren van de efficiëntie binnen organisaties, zijn er ook verschillen. Wil je meer weten over de verschillen tussen deze twee beroepen? Lees dan verder in deze blog.
Bedrijfskunde is een breed vakgebied dat zich richt op de verschillende aspecten van het beheren van een organisatie. Het omvat onderwerpen als marketing, financiën, human resources, operations management en strategisch management. Als bedrijfskundige help je organisaties hun doelen te bereiken door ervoor te zorgen dat de bedrijfsprocessen effectief zijn en zo efficiënt mogelijk verlopen. Met een opleiding bedrijfskunde heb jij alles in je om een effectieve manager te worden in verschillende soorten organisaties, van kleine bedrijven tot multinationals.
Technische bedrijfskunde is een specialisatie binnen de bedrijfskunde. Het combineert de principes van bedrijfskunde met technische en wetenschappelijke kennis. Als technisch bedrijfskundige richt je je op het optimaliseren van bedrijfsprocessen door het toepassen van technische en analytische methoden. Je werkt vaak aan het verbeteren van productieprocessen, het ontwerpen van efficiënte systemen en het implementeren van technologieën die de productiviteit en kwaliteit verhogen.
Bedrijfskunde en technische bedrijfskunde zijn allebei belangrijk en complementair aan elkaar. Bedrijfskunde zorgt voor een breder inzicht in het bedrijfsleven, terwijl technische bedrijfskunde zich richt op specifieke technische aspecten van een bedrijf. Samen geven ze een compleet beeld van een bedrijf en dragen ze bij aan het succes van een organisatie.
Hoewel je zowel met de HBO Bachelor Bedrijfskunde als de HBO Bachelor Technische Bedrijfskunde bepaalde competenties en kennis opdoet, verschillen de studies wel van elkaar:
Los van de richting die je kiest, als (technisch) bedrijfskundige heb je verschillende competenties nodig. We zetten een paar belangrijke basiscompetenties voor je op een rij:
Dit zijn een paar belangrijke competenties van een bedrijfskundige. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk om op de hoogte te blijven van trends en ontwikkelingen in het vakgebied en om te blijven leren en groeien om effectief te blijven in het bedrijfsleven. Wil je graag de top bereiken in jouw vakgebied? Kies dan bijvoorbeeld voor de Master of Business Administration of de Master Business Engineering. Na succesvolle afronding weet jij duurzame groei te realiseren voor jouw organisatie met onderscheidende en vernieuwende bedrijfsvoering.
Ben je na het lezen van deze blog enthousiast geworden en wil je gaan werken als (technisch) bedrijfskundige? Bij NCOI Opleidingen vind je hier diverse opleidingen voor. Van training tot opleiding, op MBO-, HBO-, of Masterniveau. Bekijk ons aanbod aan bedrijfskundeopleidingen en kies de opleiding die het beste bij je past.