Wat is het verschil tussen een eerste- en tweedegraads docent?

In Nederland kennen we drie verschillende onderwijsbevoegdheden. Er is één lesbevoegdheid voor het basisonderwijs. Maar wil je docent worden in het voortgezet onderwijs, dan kies je of je een eerste- of tweedegraads bevoegdheid haalt.

Aan wie mag je les geven met een tweedegraads bevoegdheid?

Als tweedegraads docent ben je gespecialiseerd in één schoolvak of schoolprofiel. Je kunt met deze bevoegdheid lesgeven aan de onderbouw van havo en vwo (klas 1, 2 en 3). Maar ook het vmbo, het voortgezet speciaal onderwijs, het praktijkonderwijs en het MBO behoren tot jouw werkterrein. Ook in het primair onderwijs kun je lesgeven, wel in het vak waarin je je bevoegdheid hebt behaald.

Aan wie mag je les geven met een eerstegraads bevoegdheid?

Wanneer je je eerstegraads bevoegdheid hebt behaald, mag je lesgeven aan precies dezelfde doelgroepen als de tweedegraads docent, maar daarbij mag je ook in de bovenbouw van de havo en het vwo lesgeven (klas 4 t/m 6).

Lesbevoegdheid halen

Bij NCOI bieden wij erkende lerarenopleidingen aan waarmee je je tweedegraads bevoegdheid kunt halen. Ook als zij-instromer kun je bij ons terecht. Ons gehele aanbod lerarenopleidingen vind je hier.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.