Wat is het verschil tussen NIMA A & B?

NIMA A en NIMA B zijn verschillende niveaus van erkende marketing-diploma’s. NIMA A kun je vergelijken met MBO niveau 4 terwijl NIMA B vergelijkbaar is met HBO niveau. Ook heb je bij NIMA B meer werkervaring nodig dan bij NIMA A. Lees in deze blog wat de NIMA-niveaus precies betekenen.

Wat is een NIMA opleiding?

NIMA staat voor het Nederlands Instituut voor Marketing. Deze beroepsvereniging bestaat sinds 1966 en is een gevestigde naam in de marketingwereld. Het instituut heeft examens ontwikkeld waarmee de marketing-, sales- en communicatiekennis van professionals geëxamineerd en gediplomeerd wordt. Na het behalen van een NIMA-diploma, komt je naam in een speciaal register en krijg je een internationaal erkende titel. 
Aangezien het NIMA alleen onafhankelijke examens afneemt, moet je de opleiding ergens anders volgen. NCOI is in Nederland de grootste aanbieder van NIMA-opleidingen en door het NIMA aangewezen als Education Partner. Dat betekent dat de opleidingen aan strenge eisen voldoen waardoor je als student goed voorbereid wordt op het examen.

Een NIMA-opleiding kun je volgen in de volgende vakgebieden:

  • Marketing
  • Sales 
  • Communicatie
 

Benieuwd naar alle mogelijkheden? Bekijk dan de NIMA-opleidingen op onze site. 

De verschillende NIMA niveaus

NIMA kent 4 niveaus, namelijk BASIS, A, B en C. Deze niveaus geven aan hoe ervaren iemand is op het gebied van marketing, sales en/of communicatie.

BASIS Startende marketeer met weinig tot geen werkervaring
NIMA A Beginnende marketeer met relevante werkervaring
NIMA B Gevorderde marketeer met een aantal jaren werkervaring
NIMA C Professional met jarenlange werkervaring
 

De verschillen tussen NIMA A & NIMA B

Het verschil tussen NIMA A en NIMA B is dus het kennisniveau en de werkervaring die iemand binnen de marketingsector heeft. Wil je een NIMA-opleiding volgen? Dan is je vooropleiding en opgedane ervaring in het vakgebied belangrijk voor de keuze die je maakt tussen NIMA A en NIMA B.

Bij NIMA A heb je namelijk geen voorkennis nodig. De opleidingen zijn praktijkgericht en geven je een brede basis in de marketing, sales en/of communicatie mee. NIMA B-opleidingen zijn van een hoger niveau en daarvoor heb je een NIMA A-diploma of een HBO-marketingdiploma nodig om de opleiding te mogen volgen. Binnen de opleiding kun je de kennis die je al hebt verder ontwikkelen en jezelf professionaliseren. 

Aan de slag met een NIMA opleiding 

Ben je enthousiast geworden en start je het liefst zo snel mogelijk met een NIMA opleiding? NCOI biedt NIMA-opleidingen van verschillende niveaus aan. Zo kun je praktijkgerichte vakopleidingen volgen voor een NIMA BASIS, A, B of C diploma. Of kiezen voor een HBO-programma waarin NIMA A en B met elkaar gecombineerd worden.

Doordat NCOI Education Partner van NIMA is, ben je ervan verzekerd dat de behandelde lesstof aansluit op het NIMA-examen. Daarnaast biedt NCOI bij veel NIMA-opleidingen examentraining aan. Op die manier ben jij optimaal voorbereid op je NIMA-examen en vergroten we de kans op slagen aanzienlijk. 

Benieuwd naar ons aanbod aan NIMA-opleidingen? Bekijk onze Marketing-opleidingen en kies de opleiding die het beste bij jou past!

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.