Wat is ICT?

Heb je interesse in digitale technologie? Dan heb je geluk, want de IT en ICT zijn de toekomst. Nergens anders vind je zoveel openstaande vacatures als in deze vakgebieden. Ben je benieuwd of een carrière in de ICT of IT iets voor jou is en wat nou eigenlijk het verschil is tussen de twee? NCOI legt het uit in deze blog.

De betekenis van ICT

De afkorting ICT staat voor Informatie- en Communicatietechnologie. ICT verwijst naar alle technologieën, diensten of digitale apparatuur die betrekking hebben op communicatie. Telefonie en media zijn hier twee grote voorbeelden van.

Verschil tussen IT en ICT

De afkorting IT staat voor Informatietechnologie. Het grootste verschil met ICT zit ‘m dus in de C van ‘communicatie’. Hoewel deze begrippen vandaag de dag in veel gevallen als synoniemen voor elkaar worden gebruikt, zit er wel een feitelijk verschil in de termen:

 • IT is een overkoepelende term die het volledige domein van hardware, software, randapparatuur en netwerken omvat. Het verwijst naar de industrie die apparatuur gebruikt om informatie te beheren.
 • ICT is een onderdeel van IT, dat verwijst naar digitale apparatuur of diensten die gericht zijn op communicatie, zoals computers, telefoons, printers etc.

Welke ICT-opleidingen zijn er?

De laatste dertig jaar is er in de technologiesector in hoog tempo doorontwikkeld en geïnvesteerd, wat ervoor heeft gezorgd dat alles tegenwoordig online kan en gebeurt. Dat is ook de reden waarom er meer werk dan ooit te vinden is in dit vakgebied.

Heb je interesse in digitale technologie of wil je omscholen naar een vak met meer baanzekerheid? Dan kun je bij NCOI terecht voor tal van IT- en ICT-opleidingen. Of je nu een starter bent en je wilt richten op de basis, of al jaren in dit vakgebied werkt en je verder wilt specialiseren.

Er zijn ICT-opleidingen in veel verschillende richtingen. Denk aan:

 • Big data en business intelligence (BI)
 • Informatica
 • Business IT en management
 • Enterprise- en IT-architectuur
 • Functioneel beheer
 • IT-beheer en netwerkbeheer
 • IT-privacy en security
 • Microsoft en eindgebruikers-trainingen
 • Softwaredevelopment

MBO Medewerker ICT Support niveau 2

Wil jij je omscholen tot ICT-medewerker? Met deze eenjarige opleiding richt je je op de basis van hard- en softwarebeheer en verdiep je je hierbij in de praktische werkzaamheden die hierbij horen. Dienstverlening aan gebruikers is een belangrijk onderdeel van het werk; hier ga je heel veel mee oefenen op een praktijkgerichte wijze. Zo leer je deze nieuwe vaardigheden direct in de praktijk toe te passen.

MBO Software Developer niveau 4

Met deze tweejarige opleiding word je op het hoogst erkende MBO-niveau opgeleid. Belangrijke onderwerpen als softwaredevelopment komen aan bod en er is veel aandacht voor ontwikkelen, programmeren en testen. Ook goede communicatie is belangrijk: daarom ga je in deze opleiding aan de slag met de vaardigheden communiceren, begeleiden, instrueren en samenwerken in een projectteam.

Hoe lang duurt een ICT-opleiding?

NCOI biedt de Bacheloropleiding Informatica aan, die je in vier jaar opleidt tot IT-specialist. Maar je kunt je ook via kortere opleidingen en programma’s laten opleiden of omscholen tot ICT’er of IT’er. Denk bijvoorbeeld aan het HBO Programma Functioneel Beheerder (1 jaar) of de vakopleiding Junior IT-consultant (7 maanden).

Welke vakken heb je nodig om een ICT-opleiding te volgen?

Als je een ICT- of IT-opleiding wilt volgen, is het belangrijk dat je in het bezit bent van een diploma HAVO, VWO of MBO-niveau 4. Je hoeft niet bepaalde vakken gevolgd te

hebben om een ICT- of IT-opleiding te volgen. Wiskunde is ook geen vereiste, maar wel belangrijk om affiniteit mee te hebben.

De toekomst van ICT

Het ICT- en IT-landschap groeit en zal dat in de toekomst blijven doen. Sinds de pandemie zijn we veel meer remote gaan werken, waardoor is gebleken hoe groot de waarde is van ICT en IT. Tegelijkertijd wordt er steeds meer gebruikgemaakt van mobiele apparaten, waardoor er een groeiende behoefte is aan realtime data. De ICT-infrastructuur van de toekomst zorgt ervoor dat data snel op de juiste locatie terechtkomt en gemakkelijk te verplaatsen is tussen verschillende cloudomgevingen.

Zo is het dankzij technieken die nu worden ontwikkeld, straks mogelijk om in een fractie van een seconde HD-videobeelden van de ene kant van de wereld naar de andere kant van de wereld te sturen. Maar ook kunstmatige intelligentie (AI) is niet meer weg te denken uit het IT-landschap, waardoor security ook steeds belangrijker wordt.

Je leest het al: de ICT en IT van de toekomst hebben behoefte aan nog meer goede vakmensen. Ben jij de volgende IT’er in spe?
 

Kijk hier voor een overzicht van alle IT- en ICT-opleidingen .

 

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.