Omscholen Onderwijs

Heb je altijd al gedroomd van een carrière in het onderwijs en zit je eraan te denken om nu eindelijk de stap te wagen? Je bent niet de enige. Uit recent onderzoek van nationaleberoepengids.nl blijkt dat 76% van werkend Nederland weleens denkt aan omscholen. Wat je motivatie ook is, bij NCOI Opleidingen helpen we je graag bij je omscholing.

Omscholen Onderwijs

Heb je altijd al gedroomd van een carrière in het onderwijs en zit je eraan te denken om nu eindelijk de stap te wagen? Je bent niet de enige. Uit recent onderzoek van nationaleberoepengids.nl blijkt dat 76% van werkend Nederland weleens denkt aan omscholen. Wat je motivatie ook is, bij NCOI Opleidingen helpen we je graag bij je omscholing.

Veel behoefte aan nieuwe leerkrachten

Een van de grootste redenen om je te laten omscholen is vaak baanzekerheid. In zowel het basisonderwijs, voortgezet onderwijs als middelbaar beroepsonderwijs is de vraag naar leraren groot. Dat betekent dat de kans op het vinden van een geschikte baan groot is. 

Steeds meer leraren bereiken de pensioengerechtigde leeftijd en stoppen met werken. Het aantal nieuwe leerkrachten dat elk jaar instroomt is niet groot genoeg om dit op te vangen. De verwachting is dat de vraag naar nieuwe leraren de komende jaren blijft stijgen en dat biedt voor jou veel perspectief.

Vooruitzichten in het onderwijs

Volgens berekeningen van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zal er in 2025 een tekort van 1.419 fte’s (leerkrachten en directiefuncties) in het basisonderwijs zijn. Hoewel de tekorten in het hele land voelbaar zullen zijn, zal de vraag naar nieuwe leraren met name in de Randsteden en de provincie Noord-Brabant groot zijn. 

Net als in het primair onderwijs zullen naar verwachting de tekorten in het voortgezet onderwijs en in het MBO de komende jaren ook stijgen. Met name in exacte vakken als Informatica, Natuurkunde, Scheikunde en Wiskunde zal de vraag groot zijn. Maar ook in taalvakken als Nederlands, Engels, Frans, Duits en klassieke talen zal de vraag toenemen. In het voortgezet onderwijs is de vraag naar nieuwe leraren niet zozeer gespreid over regio’s. Dit is door het hele land min of meer gelijk. 

Kansberoepen en routes voor omscholen

Omscholen naar leraar kan soms al relatief snel. Afhankelijk van je vooropleiding, werkervaring en competenties kun je namelijk versneld studeren of deelnemen aan een zij-instroomtraject. Dat betekent dat je in twee jaar tijd je lesbevoegdheid kunt behalen en zelfstandig les mag geven. Hieronder zetten we ter inspiratie de mogelijkheden en routes om je te laten omscholen naar het onderwijs op een rij.

Meer weten? Download onze omscholingsbrochure

Wil je meer informatie over je kansen om je te laten omscholen naar het onderwijs? Download onze gratis omscholingsbrochure en ontdek wat er voor jou mogelijk is. Heb je behoefte aan een persoonlijk omscholingsadvies? Neem contact op met onze studieadviseurs via 035 – 6 400 411 of vul het contactformulier in.

Download omscholingsbrochure
Meer weten over omscholen? Er zijn diverse sectoren waar de vraag naar nieuw personeel groot is, wat jouw kansen op een baan vergroot. Bekijk jouw mogelijkheden per sector:

*Deze kansberoepen zijn opgesteld op basis van UWV onderzoek. UWV bekijkt de ontwikkelingen en brengt de gevolgen voor de arbeidsmarkt in beeld. Via factsheets brengt UWV de belangrijkste arbeidsmarktontwikkelingen van sectoren in kaart. Daarnaast laat UWV zien wat kansrijke beroepen zijn. Om inzicht te geven in de verwachtingen voor het komende jaar, publiceert UWV eens per jaar een arbeidsmarktprognose.

Welke opleiding past bij jou?
Het kiezen van de juiste opleiding kan best lastig zijn. Daar helpen we je graag bij. Met onze keuzehulp vind je in 6 stappen de opleiding die aansluit op jouw ambities, wensen en behoeften.
De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.