Energietechniek opleidingen

NCOI Opleidingen, de grootste opleider van werkend Nederland

Wil jij je graag verder ontwikkelen binnen de energietechniek of ambieer je een functie in deze sector? Kies dan voor een opleiding energietechniek bij NCOI. Zo leer je alles over de energietransitie en leer je bijdragen op technisch niveau binnen jouw organisatie. Bekijk op deze pagina het actuele aanbod en kies de opleiding die bij jou past....

Lees meer

NCOI Opleidingen, de grootste opleider van werkend Nederland

Wil jij je graag verder ontwikkelen binnen de energietechniek of ambieer je een functie in deze sector? Kies dan voor een opleiding energietechniek bij NCOI. Zo leer je alles over de energietransitie en leer je bijdragen op technisch niveau binnen jouw organisatie. Bekijk op deze pagina het actuele aanbod en kies de opleiding die bij jou past....

Lees meer

NCOI Opleidingen, de grootste opleider van werkend Nederland

Wil jij je graag verder ontwikkelen binnen de energietechniek of ambieer je een functie in deze sector? Kies dan voor een opleiding energietechniek bij NCOI. Zo leer je alles over de energietransitie en leer je bijdragen op technisch niveau binnen jouw organisatie. Bekijk op deze pagina het actuele aanbod en kies de opleiding die bij jou past....

Lees meer
 • Afgestemd op jouw leven
 • Afgestemd op jouw praktijk
 • Afgestemd op jouw kennis en ervaring

Beschikbaar: 14 opleidingen

Alle filters
Niveau
Startmoment
Dag(deel)
Studievorm/ leslocatie
Duur
Prijs

HBO Bacheloropleiding (1)

Alle volledige Bacheloropleidingen zijn NVAO-geaccrediteerd en voldoen aan strengste kwaliteitseisen.

HBO-programma (7)

Deze korte, afgeronde HBO-programma's zijn ook onderdeel van een volledige Bacheloropleiding;

Vakopleiding (2)

Training (4)

Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten

NCOI Opleidingen, de grootste opleider van werkend Nederland

Wil jij je graag verder ontwikkelen binnen de energietechniek of ambieer je een functie in deze sector? Kies dan voor een opleiding energietechniek bij NCOI. Zo leer je alles over de energietransitie en leer je bijdragen op technisch niveau binnen jouw organisatie. Bekijk op deze pagina het actuele aanbod en kies de opleiding die bij jou past.

Wat is energietechniek? 

Energietechniek is de tak van de techniek die zich bezighoudt met energiesystemen. Meer specifiek gaat het om opwekking, transport en distributie van energie zoals elektrische energie, energieomzetting en elektromechanische machines. Daarnaast omvat energietechniek het ontwerpen en onderhouden van gerelateerde systemen als transformatoren, generatoren, motoren en vermogenselektronica. Energietechniek wordt tot slot opgedeeld in vier sectoren:

 • Opwekking
 • Transport
 • Distributie
 • Opslag
 

Wat leer je tijdens een HBO opleiding energietechniek? 

Ambieer je een functie in de energie- of installatietechniek? Of ben je werkzaam in de energietechniek en wil je je vakinhoudelijke kennis verbreden? Dan is een HBO opleiding Energietechniek een goede keuze. Je leert onder andere hoe elektriciteit, magnetisme en transformatoren werken en gaat aan de slag met de basis van energietechniek. Je leert van alles over energieopslag, veiligheid en normering (NEN) en diverse installatiematerialen. Kortom, na het afronden van deze opleiding kun jij direct aan de slag binnen het werkveld. 

Populaire opleidingen

HBO Consultant Duurzame Energievoorziening
Wil je inhoudelijk sterk en overtuigend advies leren geven over duurzame energie? In het HBO Programma Consultant Duurzame Energievoorziening ga je in op ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie. Er komen thema’s aan bod als de inzet van biomassa, batterijtechnologie en alternatieven voor fossiele brandstoffen.

HBO Embedded Systems en Energietransitie
Ben jij geïnteresseerd in energietechniek en elektronica en wil je op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied? Met dit HBO-programma Embedded Systems en Energietransitie verdiep je je in twee deelgebieden in de elektrotechniek die zeer actueel zijn en waar innovaties een grote rol spelen.

HBO Programma Energievoorziening
Je bent werkzaam in de elektrotechniek en je wilt je ontwikkelen op het gebied van de productie, opslag en transport van energie in het algemeen en elektriciteit in het bijzonder. Dit korte HBO-programma Energievoorziening biedt je een goed en intensief inzicht in energievoorziening.

HBO Module Hogere Energietechniek
Tijdens de HBO module Hogere Energietechniek verdiep je je in de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de energietechniek. Denk daarbij aan onderwerpen als zonne-energie, ledverlichting, windenergie, energieopslag en duurzame energie. Na een succesvolle afronding ontvang je het diploma ‘HBO Module Hogere Energietechniek’ van NCOI.

HBO Module Duurzame Energieproducten
Werk jij in de energiesector of installatiebranche en wil je je verdiepen in duurzame energieproductie en -opslag? In deze korte HBO Module Duurzame Energieproducten leer je duurzame alternatieven te vergelijken met conventionele energievoorziening op energietechnisch en financieel vlak. Na het afronden van deze module ben je dan ook klaar voor een toekomst binnen de duurzame energie.

Waarom volg je een opleiding energietechniek bij NCOI? 

Een opleiding Energietechniek volgen naast je baan? Bij NCOI kan het door onze unieke onderwijsmethode. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte leerstof, ervaren docenten en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een studievorm te vinden die aansluit op je wensen en behoeften. Daarnaast is alle leerstof zo ontwikkeld dat je het geleerde direct kunt toepassen in je eigen praktijk. Zo zie je snel resultaten en leer je zo efficiënt mogelijk.

 • Ruime keuze uit verschillende niveaus en opleidingsvormen
 • Een uitgebreid aanbod aan opleidingen.
 • Speciaal voor werkenden en daarom flexibel: zowel online als klassikaal te volgen en meerdere startmomenten per jaar.
 • Studeer in je eigen tempo en je hoeft niet te leren wat je al weet.
 • Docenten uit de praktijk: de leerstof en businesscases raken aan de dagelijkse werkpraktijk.
 

Meer weten? Lees hier dan alles over onze unieke onderwijsmethode.

Opleiding energietransitie 

Om de energietransitie succesvol te kunnen uitvoeren is er veel extra inzet nodig vanuit de overheid, het bedrijfsleven en de burger. De landelijke overheid of het Rijk bepaalt de algemene doelstellingen, de concrete invulling gebeurt lokaal. Wat betekent de energietransitie voor de maatschappij en hoe kun je hieraan bijdragen? Fris je kennis in twee maanden tijd op tijdens een praktijkgerichte vakopleiding Energietransitie bij NCOI. In deze opleiding ontdek je wat de energietransitie inhoudt voor jouw lokale situatie. En je leert welke middelen je kunt inzetten en hoe je dat het beste doet.

Als adviseur op het gebied van de energietransitie geef je advies over een duurzamer beleid en regelgeving over energie. Ben jij in jouw werk dagelijks bezig met vraagstukken over duurzaamheid en de energietransitie? Je leert alle perspectieven tegen elkaar af te wegen tijdens de opleiding Adviseur Energietransitie, zodat je bedrijven goed kunt adviseren. Leer welke instrumenten je kunt gebruiken en inzetten in je eigen werkpraktijk.

Omscholen naar een technisch beroep

Ben jij klaar voor een carrière in de techniek? Het tekort aan goed opgeleide technici groeit, zowel op MBO- als HBO-niveau. Dit betekent dat jij ontzettend veel mogelijkheden hebt en keuze wat betreft werkgevers. Jouw kennis en kwaliteiten zijn hard nodig. Ben je technisch ingesteld en werk je graag met hoofd én handen, dan is een mooie carrière in de techniek misschien wel voor je weggelegd.

Met een baan in de technische sector kun je verschillende kanten op. Denk bijvoorbeeld aan een specialisatie in werktuigbouwkunde, elektrotechniek, civiele techniek, klimaattechniek of mechatronica. De kans op het vinden van een geschikte baan is groot en de doorgroeimogelijkheden zijn ruim. Denk bijvoorbeeld aan kansberoepen als:

 • Werktuigbouwkundige
 • Technisch tekenaar
 • Projectleider
 • Technisch manager
 

En nog veel meer! Wil je inspelen op de arbeidsmarkt en ontdekken tot welke kansberoepen jij kunt doorgroeien? Neem dan eens een kijkje bij Omscholen Techniek of download onze gratis omscholingsbrochure voor de techniek.

Blogs over Energietechniek

Wil jij graag meer weten over de baankansen, trends en andere relevante ontwikkelingen in dit vakgebied? Lees dan bijvoorbeeld deze blog over trends binnen het vakgebied van de techniek. Ook als je meer wilt weten over kansen en mogelijkheden binnen dit vakgebied kun je hier terecht.

Veelgestelde vragen over Energietechniek

Wat is energietechniek?
Wat is een energietransitie?
Hoe kan ik omscholen naar een technisch beroep?
Wat kun je met een opleiding energietechniek?
Wat zijn de praktijkgerichte elementen van een energietechniek opleiding?