Werken in de techniek, kansen en mogelijkheden

Wil jij aan de slag in een technisch beroep of werk je al in de techniek en wil je je verder ontwikkelen of specialiseren? Dan zijn je baankansen groot. Cijfers van UWV over het tweede kwartaal geven aan dat er bijna 100.000 technische vacatures openstaan. Er is dus een groot tekort aan goed opgeleide technici. Vooral op MBO-niveau, maar ook op HBO-niveau. Er zijn dus ook heel goede doorgroeimogelijkheden.

Persoonlijk ontwikkelbudget

De ROVC TechBarometer laat al jaren zien dat het tekort aan technici flink toeneemt en dit tekort blijft de komende vijf jaar het hoofdthema in de technische branche. De overheid probeert aan een oplossing bij te dragen, door bijvoorbeeld het STAP-budget in het leven te roepen. Met dit budget kunnen werkenden en niet-werkenden een persoonlijk ontwikkelbudget aanvragen om bijvoorbeeld een erkend certificaat te halen. Ook zie je dat het een maatschappelijke trend is dat langere opleidingen worden opgeknipt naar korte opleidingen. Met het volgen van meerdere, losse cursussen of trainingen ‘sprokkel’ je bijvoorbeeld een vakopleiding bij elkaar. Hierbij wordt opleiden zonder ballast belangrijker dan ooit.

Naast technische ook human skills

Daarnaast heeft de energietransitie een grote invloed op de arbeidsmarkt. Functies verdwijnen of veranderen en er komen nieuwe functies bij die andere kennis en vaardigheden vragen. Niet alleen technische, maar ook human skills. Zo dwingen de digitale context en nieuwe technieken tot meer samenwerking. De adoptie van deze innovatie vraagt om aanpassingsvermogen, maar biedt ook nieuwe kansen. Dat geldt ook voor nieuwe, duurzame technieken. Door human skills in de technische trainingen te verwerken kunnen we onze vakmensen proactief opleiden voor de toekomst. 

De technische ontwikkelingen en innovaties volgen elkaar in rap tempo op en onderwerpen als duurzaamheid, milieuvriendelijk bouwen en energiebesparing spelen een steeds grotere rol. Dat vraagt om actuele kennis en vaardigheden, maar zorgt er ook voor dat jij als professional je kunt specialiseren in een bepaalde richting. 

Werken in de techniek

In de techniek kun je veel kanten op. Denk bijvoorbeeld aan werktuigbouw, elektrotechniek, civiele techniek, klimaattechniek of mechatronica. Zowel op MBO- als op HBO-niveau is er veel behoefte aan goed opgeleide technici en dat zorgt voor veel toekomstperspectief. Bijvoorbeeld in een kansrijke beroep als werkvoorbereider, technisch tekenaar, bouwkundig inspecteur of projectleider.

Meer weten over het vakgebied techniek?

Wil jij meer weten over de techniekbranche? Welke ontwikkelingen er op het gebied van techniek zijn? Welke kansen en mogelijkheden er voor je zijn en welke opleidingen daarbij passen? In onze opleidingsbrochure Techniek vertellen we je hier alles over en kun je lezen hoe jij je carrière verder kunt vormgeven. Download de brochure.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.