Doelen stellen en behalen in 2024: 12 tips

Wat zijn jouw doelen voor 2024? Bij veel organisaties komen de doelstellingsgesprekken er weer aan. Waar wil je komend jaar aan werken en hoe ga je dat doen? Wij helpen je op weg met deze 12 tips voor het succesvol stellen én behalen van doelen. 

Tip 1: Maak je doelen niet te groot

Heb je grote dromen voor de toekomst? Mooi! Maar maak het jezelf niet te moeilijk en behaal dat ene grote doel in kleine stapjes. Is het bijvoorbeeld je ambitie om een managementfunctie te vervullen? Begin dan met het opstellen van kleine deeldoelen om dat hoofddoel te bereiken. Bijvoorbeeld: aan de slag gaan met het ontwikkelen van je strategisch inzicht of het verbeteren van je communicatieve vaardigheden, zodat je stevig in je schoenen staat tijdens moeilijke gesprekken.

Tip 2: Wees realistisch

Ambitie is een goede eigenschap, maar het is ook belangrijk om realistisch te zijn. Je ontwikkelen tot docent is een realistisch doel als je bijvoorbeeld al werkzaam bent als onderwijsassistent. Maar wil je wereldster worden en kun je geen noot zingen? Dan is dat doel misschien voor jou onrealistisch. Neem een doel waarvan je weet dat je het kunt behalen, ook al moet je er hard voor werken.

Tip 3: Houd je doelen persoonlijk

Bij jouw doelstellingen draait het om jezelf en jouw ontwikkeling. Houd je dus bij het opstellen van je doelen niet bezig met wat de organisatie van je verlangt; dat gaat je op lange termijn weinig motivatie geven. Ga vooral uit van je eigen ambities en behoeften! Daarbij heeft de organisatie er altijd iets aan als je jezelf ontwikkelt, ook op persoonlijk vlak. Dus met een training timemanagement zal de organisatie ervan profiteren dat je bijvoorbeeld sneller je werk af krijgt.

Tip 4: Wees specifiek

Stel specifieke doelen op die meetbaar zijn. Een doel als: ‘Dit jaar ga ik meer sporten’ is te vaag. Maak het dus concreet: ‘Dit jaar ga ik twee keer per week zwemmen’. Een doel als: ‘Ik wil beter leren schrijven’ is ook niet concreet genoeg. In plaats daarvan kun je zeggen: ‘Ik ga de HBO Module Effectief Schrijven volgen, zodat ik doelgericht kan leren schrijven voor verschillende kanalen en opdrachtgevers.’

Tip 5: Visualiseer je doelen

Visualiseer je doelen en maak ze tastbaar door middel van een vision board, een moodboard of een collage. Hang ‘m boven je bureau of op een andere zichtbare plek; zo kun je je doelen beter voor ogen houden en blijf je gemotiveerd. Wil je bijvoorbeeld een carrièreswitch maken en aan de slag in de zorg? Maak een lijst met je deeldoelen (het volgen van een opleiding, het solliciteren voor je droomfunctie) en vink ze af zodra je ze behaald hebt.

Tip 6: Maak een planning

Het belangrijkste is dat je een plan maakt om je doelen te bereiken. Dat kan met een stappenplan, een tijdschema of een mindmap. Stel een deadline en maak een reële planning met actiepunten die je moet uitvoeren om je doel uiteindelijk te behalen. Wil je bijvoorbeeld een opleiding volgen? Kijk dan wanneer je kunt starten, welke opleidingsvariant bij je past, schrijf alle lessen op in je agenda, plan tijd om te kunnen studeren en noteer wanneer je je examen hebt.

Tip 7: Gebruik je opleidingsbudget

Een opleiding volgen moet natuurlijk ook financieel haalbaar zijn. Wist je dat bijna elke organisatie opleidingsbudget reserveert voor de scholing en ontwikkeling van medewerkers? Informeer naar dit opleidingsbudget bij je leidinggevende of HR en laat je kansen niet onbenut! Meer weten over financieringsmogelijkheden? Kijk dan hier.

Tip 8: Onthoud waarom je het doet

Het bereiken van doelen is niet makkelijk en je kunt wat tegenslag verwachten. Juist dan is het belangrijk om je te blijven focussen op je doel en door te gaan. Bedenk van tevoren waarom je dit doel wilt behalen. Is het bijvoorbeeld omdat je wilt doorgroeien naar een andere functie? Omdat je aan het einde van het jaar loonsverhoging wilt? Of omdat je heel veel interesse in een bepaald deel van je vakgebied hebt en daar veel plezier uithaalt? Hoe beter je weet waaróm je iets doet, hoe meer motivatie je hebt om ermee door te gaan.

Tip 9: Blijf gemotiveerd door te delen met anderen

Samen is altijd leuker dan alleen! Je kan je vrienden of collega’s vragen om je te helpen bij het bereiken van je doelen. Misschien werk je wel naar hetzelfde doel toe; zo kun je elkaar ondersteunen en motiveren. Of je kan vragen om een maandelijkse check-in te doen, waar je elkaar vertelt over wat je al bereikt hebt en waar je het moeilijker mee hebt.

Tip 10: Wees flexibel en geduldig

Situaties veranderen, mensen veranderen en het leven verandert constant. Bereid je erop voor dat het een mogelijkheid is dat een doel plots niet meer haalbaar is, maar geef niet op. Stuur bij en pas je doelen aan! En onthoud: doelen bereiken kost tijd. Wees geduldig en geef niet op als het even tegenzit.

Tip 11: Reflecteer regelmatig

Het is belangrijk dat je kunt bijsturen als dat nodig is, maar ook dat je kunt genieten van wat je tot dan toe al hebt bereikt. Verlies daarom je (behaalde) deeldoelen niet uit het oog. Leg ze op een voor jou zichtbare plek, zodat je er regelmatig aan herinnerd wordt. Neem elke maand de tijd om even te kijken waar je nu staat. Gaat het de goede kant op of moet je misschien meer doen of het anders aanpakken?

Tip 12: Beloon jezelf

Beloon jezelf als je een mijlpaal bereikt hebt. Trakteer jezelf ergens op als je bijvoorbeeld een toets hebt afgerond of als je een belangrijk punt in je planning hebt bereikt. Dit kan iets kleins zijn, zoals een lekker stuk taart of een nieuwe plant voor in huis. Het belangrijkste is dat je jezelf beloont voor je harde werk en jezelf motiveert om door te gaan.

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
1.250
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.