Hoe word je interieurarchitect?

Ben je technisch, creatief en is het jouw passie om de werk- en leefomgevingen van mensen naar een hoger plan te tillen? Dan past het beroep van interieurarchitect goed bij je. Dit is een ontzettend veelzijdige baan waarin je tot in de puntjes uitgewerkte ontwerpen oplevert waar jouw klanten nu en nog jaren later blij van worden.

Welke opleiding heb je nodig om interieurarchitect te worden? 

Om aan de slag te kunnen als interieurarchitect, dien je een Bachelor- en Masteropleiding succesvol te doorlopen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een Bachelor Bouwkunde met architectuur als specialisatie, of een Bachelor Ruimtelijk Ontwerp of Vormgeving. Vervolgens kun je een gespecialiseerde Master volgen.

Verschil interieurarchitect en interieurontwerper

Interieurarchitect is een beschermde titel. Een interieurarchitect schrijft zich in het register voor Architecten in. Je mag jezelf interieurarchitect noemen nadat je een Masteropleiding hebt doorlopen die specifiek wordt genoemd in de Wet op de architectentitel. Interieurontwerper daarentegen is geen beschermd beroep. Iedereen die dat wil mag op dit vlak zijn diensten aanbieden. Inhoudelijk verschil is dat de interieurarchitect de bouwfysische kennis heeft om een ruimte te (ver)bouwen, waar de interieurontwerper kennis heeft van de aspecten van de binnenruimte. Je kunt dan denken aan routing, indeling en licht.

Welke competenties moet je in huis hebben als interieurarchitect?

Als interieurarchitect werk je voor een ontwerpbureau of als zelfstandige. Om goed je werk te kunnen doen, is het van belang dat je over de volgende competenties beschikt:

  • Klantgerichtheid. Je moet een ontwerp kunnen maken dat past bij de wensen van je klant. Je moet goed kunnen luisteren om de klantvraag zo scherp mogelijk te krijgen. 
  • Bouwkundige kennis. Je hebt gedegen kennis van de bouwfysica nodig om ontwerpen te kunnen realiseren. Je levert een ontwerp dat onder meer akoestisch in orde is, het juiste binnenklimaat heeft en technisch juist is.
  • Commercieel denken. Kun jij je ontwerp verkopen? Het is van belang dat je achter je ontwerp staat en je klant meeneemt in onderbouwde keuzes.
 

Interieurarchitect worden

Nieuwsgierig geworden naar de opleidingsmogelijkheden voor interieurarchitect na het lezen van deze blog? Wij bieden diverse opleidingen aan op het gebied van Bouwkunde en Architectuur. Bijvoorbeeld de Bachelor Bouwkunde specialisatie Interieurarchitectuur en -ontwerp, waarmee je een goede eerste stap zet in de richting van een baan als interieurarchitect. Wil je interieurontwerper worden? Daarvoor zijn onder meer onze korte programma’s HBO-programma Interieurarchitectuur en -ontwerp en HBO Architectuur en Interieur geschikt. 

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.