Wat is de waarde van een Wft-diploma?

Werk je als klantmedewerker in de financiële dienstverlening? Dan is een Wft-diploma verplicht. Met dit diploma toon je aan dat je kennis en vaardigheden actueel zijn. Deze zijn nodig om je klanten goed te kunnen adviseren. Waarom is dit zo belangrijk en wat moet je doen om een Wft-diploma te halen en te behouden? We vertellen je er alles over.

Wat is de Wft?

Wft staat voor Wet op het financieel toezicht. De aanleiding voor deze wet was de kredietcrisis. Tijdens deze crisis werd het namelijk duidelijk hoe makkelijk problemen van de ene financiële instelling kunnen overslaan naar de andere. Of zelfs naar bedrijven buiten de financiële sector. Om dit in de toekomst te voorkomen is toezicht op financiële instellingen en het gehele financiële systeem een must. Dankzij dit toezicht worden consumenten beschermd wanneer zij hun geld aan financiële instellingen toevertrouwen. 

Waarom is een Wft-diploma verplicht?

De verplichting om als adviseur over een of meer Wft-diploma's te beschikken, maakt deel uit van de bescherming die de Wft consumenten biedt. Consumenten moeten erop kunnen vertrouwen dat je over de juiste kennis en vaardigheden beschikt om hen te adviseren. Dit toon je aan door actueel vakbekwaam te zijn en over de juiste Wft-diploma's te beschikken. Heb je geen Wft-diploma? Dan mag je klanten niet adviseren over financiële producten.

Welk Wft-diploma heb ik nodig?

Er zijn verschillende Wft-diploma's. Zo kun je bijvoorbeeld naast je Wft-diploma Basis ook een diploma behalen voor Wft Zorg of Wft Vermogen. Een overzicht van alle Wft-opleidingen vind je op deze pagina. Welke Wft-opleiding(en) je moet volgen is afhankelijk van je functie. Je werkgever kan je hierbij helpen. Kom je er toch niet uit? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs. Zij helpen je graag.

Zorg dat je Wft-diploma zijn waarde behoudt

Goed om te weten: wanneer je je Wft-diploma hebt behaald, moet je eens per PE-periode (drie jaar) Wft-PE-examen te doen. Met het behalen van dit examen toon je aan dat je vakkennis actueel is. Dat betekent dat je ook in de komende periode een deskundig advies kunt uitbrengen. Slaag je niet (op tijd) voor je Wft-PE-examen? Dan kun je je adviesbevoegdheid kwijtraken. Doe dus op tijd examen en zorg dat je Wft-diploma zijn waarde behoudt.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.