Wat is het verschil tussen een Bachelor en een Master opleiding?

Wie een opleiding wil volgen, kan verschillende kanten op. Zo kan je kiezen voor een Bachelor of een Master opleiding. Maar wat betekent dat eigenlijk en wat zijn de verschillen? Je leest het in onze blog. 

Wat is de definitie van een HBO Bachelor opleiding?

Een HBO Bachelor opleiding is een beroepsgerichte opleiding in het hoger onderwijs. Dat wil zeggen dat je als student wordt opgeleid tot een bepaald beroep. Tijdens de opleiding ben je bezig met situaties uit het echte werkveld. Dit doe je door het volgen van praktijkgerichte vakken. Hoe een HBO Bachelor opleiding is ingericht, lees je later in deze blog.

Toelating tot deze opleiding is mogelijk na het behalen van een HAVO-, VWO- of MBO niveau 4-diploma. Heb je deze diploma’s niet, maar ben je wel ouder dan 21 jaar? Dan kan je je aanmelden voor de 21+ regeling van de NCOI.

Een HBO bachelorsdiploma wordt zeer gewaardeerd binnen de arbeidsmarkt. Hiermee kan je in veel gevallen dan ook direct aan de slag in een mooie functie binnen het vakgebied waarvoor je bent opgeleid. Mocht je je verder willen specialiseren, dan is je bachelorsdiploma de ideale opstap richting een Master opleiding.

Wat is de definitie van een Master opleiding?

Een Master is een van de hoogst haalbare graden in het onderwijs. Deze opleiding kun je dan ook pas volgen na het behalen van een Bachelorsdiploma. De Master opleidingen van NCOI duren standaard 24 maanden. Binnen deze tijd specialiseer jij je als student in een bepaald vakgebied. 

WO Master opleidingen verschillen inhoudelijk van HBO Bachelor opleidingen terwijl het opleidingsniveau in de basis gelijk is. De manier waarop het onderwijs wordt gegeven is dan ook het grootste verschil. Een HBO Bachelor is namelijk meer op de praktijk gericht terwijl bij een WO Master de focus meer op de wetenschap ligt. NCOI biedt verschillende praktijkgerichte masters aan waardoor de opleiding altijd goed aansluit op de arbeidsmarkt.

De belangrijkste verschillen op een rij

Bachelor en Master zijn dus allebei graden in het hoger onderwijs, maar de opleidingen verschillen in niveau, lengte en inhoud. De belangrijkste verschillen op een rij:

  HBO Bachelor Master
Duur 3 tot 4 jaar 1 tot 2 jaar
Toegangseis HAVO, VWO, MBO niveau 4 - diploma Bachelordiploma
Studiepunten 240 EC 60 EC
Vakken Inleidende, breed georiënteerde vakken Verdiepende, gespecialiseerde vakken
 

Welke opleiding het beste bij je past, is dus afhankelijk van wat je wil leren en op welk niveau. Wil je een brede basis ontwikkelen? Dan zit je bij een HBO Bachelor helemaal goed. Maar ben je toe aan een specialisatie (en heb je een Bachelorsdiploma)? Kies dan voor een Master opleiding. 

Voorbeeld uit de praktijk: Bedrijfskunde

Eén van de populairste studierichtingen bij zowel HBO Bachelor als Master is Bedrijfskunde. Hieronder zie je de verschillen tussen de HBO Bachelor Bedrijfskunde en de Master of Business Administration (MBA).

  HBO Bachelor Bedrijfskunde Master of Business Administration (MBA)
Duur Langer dan 36 maanden 24 maanden
Toegangseis HAVO, VWO, MBO niveau 4 - diploma Bachelorsdiploma
Studiepunten 240 EC 60 EC
Vakken Inleidende vakken in verschillende richtingen; Procesmanagement, Marketingmanagement, Financieel management en nog veel meer. Verdiepende vakken in Bedrijfskunde en Management & Organisatie; Strategisch Management, Business Development, Business Control en nog veel meer.
 

Titels en graden

Met het behalen van een Bachelor- of Masterdiploma krijg je ook een titel en een graad. 
Bij een HBO Bachelorgraad mag je de titel Bachelor (B) achter je naam zetten en bij een Mastergraad de titel Master (M). Afhankelijk van je studierichting kan je ook een specialisatie achter je titel zetten. Voorbeelden zijn Bachelor of Science (Bsc) of Master of Science (Msc).

Het Bachelor/Master stelsel

Het Bachelor/Master stelsel is Europees ingesteld. Dit betekent dat alle Europese Bachelor en Master opleidingen een vergelijkbaar niveau hebben. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk een Bachelor in Nederland te volgen en vervolgens een Master in het buitenland. Ook de titels zijn internationaal geregeld waardoor je een behaalde titel ook in het buitenland mag gebruiken.  

Volg een HBO Bachelor of Master opleiding bij NCOI

Wil je een HBO Bachelor of Master opleiding volgen of ben je benieuwd naar de mogelijkheden? NCOI heeft een breed aanbod aan opleidingen in diverse richtingen. Bekijk onze HBO Bachelors en Masters en kies de opleiding die het beste bij je past.

Weet je nog niet precies welke opleiding het beste bij jou past? De keuzehulp van NCOI helpt je verder.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.