Wat kun je worden met een opleiding Toegepaste psychologie?

Hoe werkt de psyche van de mens en op welke manier ontwikkelt dit zich door bepaalde gebeurtenissen? Of waarom reageren mensen in bepaalde situaties niet allemaal op dezelfde manier en wat zegt dit gedrag over hen? Ben je geïnteresseerd in het menselijk brein en gedrag en wil je hiermee op een professionele manier aan de slag? Dan is wellicht een opleiding Toegepaste psychologie iets voor jou. Maar wat houdt toegepaste psychologie precies in en welke functies kun je vervullen met een opleiding Toegepaste psychologie?

Wat houdt toegepaste psychologie in?

Toegepaste psychologie is simpel gezegd het uitvoeren van psychologische methoden en technieken om mensen te begeleiden en te helpen bij conflicten, problemen of andere dingen waar zij tegenaan lopen. Als toegepast psycholoog ben je vooral op de praktijk gericht en doe je zelf geen wetenschappelijk onderzoek.

De functie toegepast psycholoog is relatief nieuw binnen het vakgebied. De naam zorgt soms voor verwarring. Een toegepast psycholoog is namelijk wel echt een andere functie dan een psycholoog. In België wordt een toegepast psycholoog een psychologisch consulent genoemd en dat geeft eigenlijk beter weer wat de functie inhoudt. Als toegepast psycholoog richt je je op het begeleiden, coachen, trainen en adviseren van mensen. Je stelt als toegepast psycholoog zelf geen officiële diagnose vast.

Wat kun je met een opleiding Toegepaste psychologie?

Psychologie speelt zich niet alleen af in de gezondheidszorg. Ook in bijvoorbeeld het bedrijfsleven en het onderwijs speelt dit een steeds grotere rol. Als toegepast psycholoog kun je veel verschillende kanten op. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als coach of trainer om mensen te begeleiden in hun werk of dagelijks leven. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan het begeleiden van iemand die last heeft van stress, managers of leidinggevenden leren hoe ze hun medewerkers stimuleren of beïnvloeden of iemand adviseren en begeleiden in het vinden van het juiste carrièrepad.

Daarnaast kun je ook aan de slag in de hulpverlening of de gezondheidszorg. Bijvoorbeeld door het begeleiden en helpen van kinderen en jongeren met psychische klachten of gedragsproblemen. Of je kunt klinisch psychologen of psychotherapeuten ondersteunen in de gezondheidszorg. Je werk bestaat dan onder meer uit het observeren van patiënten/cliënten en het uitvoeren van tests. Op die manier neem je een deel van de behandeling of diagnosticering op je, maar de psycholoog blijft altijd eindverantwoordelijke.

Welke opleiding moet je volgen om toegepast psycholoog te worden?

Wil je aan de slag als toegepast psycholoog? Dan kun je kiezen voor verschillende opleidingen. Veel mensen kiezen ervoor om dan de HBO Bachelor Toepaste Psychologie te volgen. In deze opleiding word je zo breed mogelijk opgeleid en ontwikkel je je psychologische kennis en vaardigheden optimaal. Gedurende de opleiding kun je je richten op het vakgebied waarin je het meest geïnteresseerd bent. Dat kan bijvoorbeeld bedrijfspsychologie zijn, maar ook jeugdhulpverlening, loopbaancoaching, schuldhulpverlening of gezondheidszorg.

Wil jij je echte ambitie volgen? Vraag dan ons online HBO-magazine aan en laat je inspireren door ervaringen van studenten die jou voorgingen. Ja, stuur mij het HBO-magazine.

Doorstuderen na de HBO bachelor toegepaste psychologie

Ook is het mogelijk om na de HBO Bachelor door te studeren. NCOI biedt diverse masteropleidingen aan waarin jij je kunt specialiseren. Zo kun je de algemene Master Toegepaste Psychologie volgen of een keuze maken uit onze masterspecialisaties. NCOI biedt de volgende specialisaties aan:

 

Wanneer je geïnteresseerd bent in een specifiek onderdeel van de Masteropleiding, kun je ook een kortdurende masterclass volgen. Bekijk het gehele aanbod aan Toegepaste Psychologie opleidingen op onze website.

Volg een HBO opleiding toegepaste psychologie bij NCOI

Ben jij na het lezen van deze blog enthousiast geworden en wil je het liefst zo snel mogelijk  als toegepaste psycholoog aan de slag? Meld je dan nu aan voor de HBO bachelor Toegepaste Psychologie.

Wil je meer weten?

Ben je op zoek naar meer informatie over toegepaste psychologie of kunnen we je helpen bij het vinden van de geschikte opleiding? We helpen je graag verder. Neem contact op met onze opleidingsadviseurs via 035 – 6 400 411 of vul ons contactformulier in.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.