Werken in de zorg? Dit zijn je kansen en mogelijkheden

Haal je voldoening uit anderen helpen? Werk je graag met mensen en wil je, naast werken vanuit je hoofd, ook werken vanuit je hart? Of je nu al werkzaam bent in de zorg of je wilt oriënteren op een mogelijke carrière in dit vakgebied, er zijn veel kansen en mogelijkheden voor (toekomstige) zorgprofessionals.

De zorgsector neemt een grote en belangrijke positie in op de arbeidsmarkt. In 2020 werkten zo’n 1,4 miljoen mensen in de zorg en welzijn en dat betekent dat deze sector daarmee een van de grootste werkgevers is. Tegelijkertijd is er al lange tijd sprake van een groot personeelstekort en dit lijkt in de toekomst nog groter te worden. Dus als je wilt werken in de zorg zijn er kansen en mogelijkheden te over.

Meer dan 21.000 vacatures in de zorg

Volgens UWV stonden er eind 2020 naar schatting 21.600 zorgvacatures open. Te weinig mensen kiezen voor een beroep in de zorgsector. Tegelijkertijd heeft de sector te maken met een toenemende zorgvraag. Door de vergrijzing wordt het aantal mensen dat zorg nodig heeft steeds groter. Bovendien wordt de zorgvraag ook complexer en neemt het aantal chronisch zieken jaarlijks toe. Dit alles zorgt ervoor dat er handen te kort zijn in de zorg en de sector staat te springen om nieuwe, enthousiaste en goed opgeleide professionals.

Veel vraag naar verpleegkundigen

Hoewel er over de gehele zorgsector mensen nodig zijn, springen er een aantal beroepen bovenuit.
Er is met name veel vraag naar verpleegkundigen (zowel op MBO- als op HBO-niveau) en verzorgenden IG (MBO-niveau 3). Daarnaast zijn ook gespecialiseerde verpleegkundigen en wijkverpleegkundigen zeer gewild. Bovendien is de afgelopen jaren de behoefte aan nieuwe anesthesiemedewerkers en operatieassistenten enorm gegroeid.

Ligt je interesse meer op paramedisch vlak? Ook daar is vraag naar nieuwe professionals.
Denk dan bijvoorbeeld aan een beroep als logopedist of ergotherapeut.

Vooruitzichten en doorgroeimogelijkheden in de zorg

De zorg verandert en met de komst van nieuwe innovaties is er ook behoefte aan nieuwe kennis en vaardigheden. Dat vraagt ook om nieuwe expertises, kennis en kunde van zorgprofessionals. Daarom is het belangrijk dat je je ook als werkende in de zorgsector blijft ontwikkelen. Bij- en nascholing is heel belangrijk. Verderop in deze brochure kun je in onze leerlijnen zien hoe je je in bepaalde functies verder kunt ontwikkelen of specialiseren.

Er zijn in de zorg voldoende mogelijkheden om je verder te ontwikkelen. Wat in de praktijk veel
voorkomt is dat MBO-verpleegkundigen zich verder ontwikkelen tot verpleegkundige op HBO-niveau, een functie met meer verantwoordelijkheden en andere werkzaamheden. Ook kun je je specialiseren op het gebied van bijvoorbeeld acute zorg of werken met specifieke doelgroepen. Daarnaast groeien ook veel zorgprofessionals uiteindelijk door naar een teamleidersfunctie of managementfunctie.

Meer weten over werken in de zorg?

Wil jij meer weten over werken in de zorg? Welke ontwikkelingen er op het gebied van de zorg zijn? Welke kansen en mogelijkheden er voor je zijn en welke opleidingen daarbij passen? In onze opleidingsbrochure Zorg en Welzijn vertellen we je hier alles over en kun je lezen hoe jij je carrière verder kunt vormgeven. Download de brochure.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.