Flexibilisering: flexibel studeren bij Hogeschool NCOI

Wil jij jouw kennis en ervaring in jouw vakgebied uitbreiden en versterken met een HBO-opleiding? Bij Hogeschool NCOI kun je je kennis en ervaring laten valideren en zo mogelijk versneld en met studieverlichting een Associate degree of HBO Bacheloropleiding volgen. De overheid steunt deze manier van studeren en is daarom gestart met de pilots Flexibilisering, waardoor hogescholen vaste onderwijsprogramma’s mogen loslaten. Ons programma Flexibilisering is daar een voorbeeld van.

Flexibiliteit in overtreffende trap

Een van de pilots Flexibilisering van de overheid is het experiment Leeruitkomsten. Hiermee wordt het mogelijk om opleidingen op te bouwen vanuit leeruitkomsten en niet vanuit een vast onderwijsprogramma. Vanuit hier hebben wij ons programma Flexibilisering ontwikkeld. Daarbij bepaal jij volledig zelf hoe, wat en waar je leert. Wij zorgen dat je dat doet binnen de wettelijke kaders van geaccrediteerd onderwijs. Je behaalt een erkend Bachelorgetuigschrift, maar dan via een leerroute die is afgestemd op jou en jouw kennis en ervaring. Zo ben je dus regisseur van je eigen erkende Associate degree of HBO Bacheloropleiding.

Wat is Flexibilisering?

Wat je al kent en kunt in jouw vakgebied op HBO-niveau, hoef je met Flexibilisering niet meer opnieuw te leren. En een deel van je leeruitkomsten behaal je vanaf je werkplek. Dit is het idee achter deze manier van opleiden naar een HBO Associate-degree- of HBO Bachelorgetuigschrift. Binnen het vaste onderwijsprogramma van de HBO Associate degree of HBO Bachelor volg je een select programma dat uitsluitend bestaat uit voor jou nieuwe kennis en vaardigheden. Dit doe je deels vanaf je werkplek. Gunstig voor jou, maar ook voor je werkgever.

Voordelen Flexibilisering

Een van de voordelen van Flexibilisering is dat je jouw opleiding op een efficiënte manier doorloopt. Je ervaart op deze manier studieverlichting en mogelijk ook studieverkorting, omdat de opleiding beter aansluit op je wensen, kennis en kunde. Daarnaast is het vaak mogelijk een deel van je leeruitkomsten via je werkplek aan te tonen.

Opleidingsaanbod Flexibilisering

De volgende HBO Associate degree en HBO Bacheloropleidingen komen voor Flexibilisering in aanmerking: 

 

Hoe werkt Flexibilisering? 

Aan de hand van het stappenplan hieronder, leggen we je uit hoe Flexibilisering werkt:

1. Inschrijving HBO Associate degree of HBO Bachelor

Je bent eruit: je wilt graag een erkend diploma op HBO-niveau behalen in het vakgebied waarin je al werkzaam bent en/of al kennis van hebt. De eerste stap is dan om je in te schrijven voor de HBO Associate degree of HBO Bachelor van jouw keuze. Dit kan via de opleidingspagina van je opleiding naar keuze of telefonisch via een van onze persoonlijke opleidingsadviseurs via 035 – 6 400 411

2. Intakegesprek

Volg je de opleiding duaal, dan volgt na je inschrijving een uitgebreid intakegesprek met een studiecoach. Hierbij bepalen we samen met jou of je in aanmerking komt voor Flexibilisering. Daarbij kijken we naar wat wij jou kunnen bieden als Hogeschool NCOI op basis van jouw wensen als student. 

Tijdens het intakegesprek nemen we de leeruitkomsten van jouw opleiding door en jij kunt aangeven welke leeruitkomsten je al beheerst. Vervolgens bekijk je samen met een vakinhoudelijke coach per leeruitkomst hoe je deze wilt aantonen. De drie manieren waarop dit kan, lichten we toe onder het kopje ‘Hoe toon je leeruitkomsten aan?’. Let op: voor werkplekleren is een relevante werkplek een belangrijke voorwaarde. Ook de andere aspecten van het onderwijs komen tijdens het intakegesprek aan bod. Waar, hoe en in welk tempo wil jij studeren? Je kunt ons onderwijs zowel klassikaal als via virtual classroom of e-learning volgen.

Hoe toon je leeruitkomsten aan?

Afhankelijk van of je al wel of geen kennis en ervaring hebt in een bepaalde leeruitkomst, en de mogelijkheden om leeruitkomsten te behalen vanaf je werkplek, toon je de leeruitkomst vooraf aan of tijdens je opleiding aan. Onderstaande drie situaties komen voor met de daarbij passende manier om leeruitkomsten aan te tonen: 

  • Je beschikt voor een of meerdere leeruitkomsten al over kennis en ervaring. Dit gaat om leerprestaties uit het verleden door het volgen van een opleiding, trainingen of cursussen of door ervaring die je al in de beroepspraktijk hebt opgedaan. Met de bijbehorende diploma’s, certificaten en andere bewijsstukken, toon je voor de start van je opleiding bij ons aan dat je de kennis hebt en/of over de ervaring beschikt en kun je deze valideren. Onder het kopje ‘valideren’ lichten we toe wat dit voor jou betekent.
  • Je hebt al enige kennis en ervaring in de leeruitkomst en wilt onder begeleiding verder leren in de beroepspraktijk. Je kunt dan kiezen om te leren op je werkplek en je toont de leeruitkomst aan door het ontwikkelen van een relevant beroepsproduct voor jouw werkomgeving. Je wordt hierbij begeleid door een studiecoach en een praktijkbegeleider op je werkplek. Met je studiecoach heb je regelmatig contact. Hij of zij is een vakinhoudelijk expert en bezoekt je ook op je werkplek. Onder de tussenkop ‘Leren op de werkplek’ lees je hier meer over.
  • Je beschikt nog niet over de kennis en ervaring bij een leeruitkomst. Je hebt nog geen kennis en ervaring in de leeruitkomst. Je kiest dan voor het volgen van onderwijs en toont de leeruitkomst aan door het succesvol afleggen van een examen. De docent begeleidt je tijdens het volgen van onderwijs en de voorbereiding op het examen.
 

Valideren

In de flexibele leerroute is het mogelijk jouw leerprestaties uit het verleden door formeel, non-formeel en informeel leren te laten waarderen door validatie van leeruitkomsten. Op basis van je praktijkervaring, maar ook afgeronde cursussen en trainingen wordt gekeken of deze aansluiten bij één of meerdere leeruitkomsten uit je opleiding. Beheers je de kennis en kunde van de leeruitkomsten, dan hoef je deze onderdelen niet opnieuw te volgen. Een groot voordeel van valideren is dan ook dat wat je al kent, kunt en doet niet meer opnieuw hoeft te leren! Samen met jou stellen we een leerroute op maat op. 

Leren op de werkplek

Vanuit bestaande werksituaties en op basis van werkelijke vragen, issues en uitdagingen uit de beroepspraktijk, doe je relevante kennis en vaardigheden op. Door te leren op de werkplek verbind je direct theorie met de praktijk. Je ontwikkelt ook een beroepsproduct dat ingezet kan worden in je eigen werkomgeving. Dat is gunstig voor jou, maar ook voor je werkgever. Voorwaarde hierbij is wel dat je voor je opleiding relevant werk doet. Heb je al eens eerder een beroepsproduct gemaakt dat past bij de leeruitkomst, dan kan het zelfs zijn dat je daarmee de leeruitkomst kunt aantonen. Je krijgt toegang tot een online leeromgeving waarin specifieke informatie over de leeruitkomst is opgenomen en waar je handvatten voor het werkplekleren vindt. Ook informatie over de vakinhoud is in de online leeromgeving terug te vinden in de vorm van bijvoorbeeld aanbevolen literatuur en belangrijke bronnen van informatie, oefeningen en opdrachten.

Volgen van onderwijs en examinering

De lessen volg je met medestudenten met dezelfde leerwens voor de leeruitkomst en/of die werken in een vergelijkbare organisatie als de jouwe. Het voordeel hiervan is dat je van elkaar kunt leren. De leeruitkomsten uit jouw HBO Associate degree of HBO Bacheloropleiding bestaan uit beschrijvingen van de kennis, inzichten en vaardigheden die je moet hebben verworven om de leeruitkomst succesvol af te ronden. Tijdens je opleiding werk je onder begeleiding aan het aantonen van je leeruitkomsten. Als je onderwijs volgt, dan rond je de leeruitkomst af met een digitaal of mondeling examen, of je maakt een moduleopdracht. De vorm van het examen is vooraf bij iedere leeruitkomst vastgesteld. 

Persoonlijke begeleiding, van start tot getuigschrift

Tijdens je opleiding ontvang je persoonlijke begeleiding van onder andere je studieadviseur. Als je opleidingskeuzes wilt maken, kun je dat doen met hulp van je studieadviseur. Combineer je het volgen van onderwijs met werkplekleren, dan kun je je studietempo mogelijk versnellen. Wil jij jouw studieplan aanpassen en bijvoorbeeld je studietempo tijdelijk verlagen? Bij Flexibilisering heb je die mogelijkheid.

Vragen en inschrijving

Heb je nog vragen over hoe jij Flexibilisering kunt inzetten voor een opleiding en welke voordelen het jou kan opleveren? Onze opleidingsadviseurs vertellen je graag meer over de mogelijkheden. Ook als je je direct wilt inschrijven helpen ze je hier graag bij. Je kunt hen bereiken via 035 – 6 400 411 of onze contactpagina.

Heb je vragen?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.

Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
1.250
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.