Big Data en Business Intelligence (BI) opleidingen

NCOI Opleidingen, de grootste opleider van werkend Nederland

Wil jij leren hoe je het best data kunt verzamelen, analyseren, interpreteren en toepassen? En ontdekken hoe je, op basis van data-gedreven inzichten, organisaties kunt adviseren en ondersteunen in hun besluitvorming? Kies dan voor een Big Data en Business Intelligence opleiding bij NCOI. Hierin leer je alles over Big Data, Business Intelligence en Data Science....

Lees meer

NCOI Opleidingen, de grootste opleider van werkend Nederland

Wil jij leren hoe je het best data kunt verzamelen, analyseren, interpreteren en toepassen? En ontdekken hoe je, op basis van data-gedreven inzichten, organisaties kunt adviseren en ondersteunen in hun besluitvorming? Kies dan voor een Big Data en Business Intelligence opleiding bij NCOI. Hierin leer je alles over Big Data, Business Intelligence en Data Science....

Lees meer

NCOI Opleidingen, de grootste opleider van werkend Nederland

Wil jij leren hoe je het best data kunt verzamelen, analyseren, interpreteren en toepassen? En ontdekken hoe je, op basis van data-gedreven inzichten, organisaties kunt adviseren en ondersteunen in hun besluitvorming? Kies dan voor een Big Data en Business Intelligence opleiding bij NCOI. Hierin leer je alles over Big Data, Business Intelligence en Data Science....

Lees meer
 • Afgestemd op jouw leven
 • Afgestemd op jouw praktijk
 • Afgestemd op jouw kennis en ervaring

Beschikbaar: 23 opleidingen

Alle filters
Niveau
Startmoment
Dag(deel)
Studievorm/ leslocatie
Duur
Prijs

Masteropleiding (1)

NCOI is al vele jaren de grootste Masteropleider van Nederland. Alle volledige Masteropleidingen zijn NVAO-geaccrediteerd en voldoen aan strengste kwaliteitseisen. Onze docenten worden gemiddeld met een 8,3 beoordeeld.

Masterclass (1)

HBO Bacheloropleiding (3)

Alle volledige Bacheloropleidingen zijn NVAO-geaccrediteerd en voldoen aan strengste kwaliteitseisen.

HBO Associate degree (1)

HBO-programma (10)

Deze korte, afgeronde HBO-programma's zijn ook onderdeel van een volledige Bacheloropleiding;

Vakopleiding (1)

Training (6)

Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten

NCOI Opleidingen, de grootste opleider van werkend Nederland

Wil jij leren hoe je het best data kunt verzamelen, analyseren, interpreteren en toepassen? En ontdekken hoe je, op basis van data-gedreven inzichten, organisaties kunt adviseren en ondersteunen in hun besluitvorming? Kies dan voor een Big Data en Business Intelligence opleiding bij NCOI. Hierin leer je alles over Big Data, Business Intelligence en Data Science.

Big Data en Business Intelligence (BI)

Big Data en Business Intelligence zijn brede, complexe begrippen. Kort gezegd, verwijst Big Data naar de enorme hoeveelheid gegevens die organisaties verzamelen uit verschillende bronnen. Business Intelligence slaat op het proces, waarin deze gegevens worden geanalyseerd en worden benut. Het doel hiervan is om tot waardevolle inzichten te komen, waarmee de besluitvorming en de prestaties binnen een organisatie kunnen worden geoptimaliseerd.

Vandaag de dag speelt Big Data een steeds grotere en belangrijkere rol binnen organisaties. Naar verwachting zijn de digitale datastromen in 2030 meer dan twintig keer zo groot ten opzichte van nu. Big data dwingt organisaties om op een slimme manier met hun data om te gaan. Nu, meer dan ooit, is het daarom zeer waardevol om als professional over de juiste kennis en kunde te beschikken op het gebied van Big Data en BI.

Wat leer je tijdens een opleiding Business Intelligence en Big Data?

Tijdens een Business Intelligence en Big Data opleiding van NCOI duik je in de wereld van Big Data. Je leert over het bestaan, de opbouw en het belang van Big Data, en maakt kennis met de verschillende methoden, technieken en modellen van Business Intelligence. Je wordt persoonlijk begeleid door ervaren professionals en gaat aan de slag met praktijkgerichte opdrachten, waarbij je je opgedane kennis direct in je eigen werkomgeving kunt toepassen.

In 16 klassikale of virtuele bijeenkomsten (8 over Big Data analytics en 8 over Business Intelligence) kom je meer te weten over onder andere:

 • Het verschil tussen gestructureerde data en ongestructureerde data
 • Het belang en de context van een samenhangende Big Data-strategie
 • De betekenis van BI voor een organisatie
 • Het gebruik van BI-instrumenten
 

Heb je het volledige studieprogramma doorlopen en het HBO-programma succesvol afgerond? Dan kun je je klaarstomen voor een carrière als Business Intelligence Manager, Business Analist, Database Manager, IT-manager of Informatiemanager. 

Populaire opleidingen

Data-analist met Power BI
Wil je je laten opleiden (of omscholen) tot Data-analist? Tijdens de vakopleiding Data-analist met Power BI verdiep je je in de praktijk van Business Intelligence, leer je verschillende BI-instrumenten kennen en ontdek je hoe je deze instrumenten kunt inzetten bij het inrichten van BI-projecten. Je gaat aan de slag met de interactieve tool Power BI en leert hoe je, aan de hand van deze tool, data kunt importeren, transformeren en visualiseren. 

Masterclass Business Intelligence
Ben je als manager, adviseur of professional werkzaam op het snijvlak van Business en IT, en wil je meer weten over de ontwikkelingen op het gebied van BI en Big Data? Dan is de Masterclass Business Intelligence iets voor jou! In deze masterclass leer je hoe je strategische beslissingen kunt maken op basis van Business Intelligence en ontdek je hoe je Big Data kunt verwerken, analyseren en visualiseren. Na het volgen van deze masterclass ben jij een volwaardig strategisch sparringpartner binnen jouw organisatie. 

HBO Bachelor Informatica specialisatie Business Intelligence en Big Data
Ben je een IT-specialist en wil je je verdiepen in Big Data en BI, zodat je kunt bijdragen aan snellere en slimmere besluitvormingen binnen jouw organisatie? De specialisatie Business Intelligence en Big Data binnen de HBO Bachelor Informatica is speciaal ontworpen voor werkende IT-professionals, waaronder Systeemontwikkelaars, Systeemanalisten, IT-adviseurs en Software Engineers, die hun kennis willen verbreden op het gebied van BI en Big Data. 

Training Data Scientist
In de praktijkgerichte Training Data Scientist leer je over de grondbeginselen van Data Science en ga je aan de slag met Python. Dit is een van de meest gebruikte talen binnen de Data Science. Tijdens de training doe je eerst de benodigde Python-basisvaardigheden op en maak je kennis met de verschillende Data Science Libraries. Vervolgens ga je (zelfstandig) aan de slag met het maken van Data Science-analyses. 

Intro Big Data, BI en Data Science
Wil je in één dag inzicht verkrijgen in Big Data, BI en Data Science? Dan is de training Intro Big Data, BI en Data Science bij uitstek geschikt! Tijdens deze training passeren de belangrijkste concepten en begrippen rondom Big Data, BI en Data Science de revue. Na afloop van de training kun jij verbanden leggen tussen de verschillende gebieden en weet je in te spelen op nieuwe ontwikkelingen binnen het vakgebied.  

Omscholen naar IT

In de IT-sector heerst er personeelstekort en is er een grote vraag naar IT-professionals met relevante diploma’s. In het bedrijfsleven, maar ook bij banken, de overheid en non-profitorganisaties is er behoefte aan IT’ers met up-to-date kennis en vaardigheden. Dit biedt veel kansen op de arbeidsmarkt en creëert kansberoepen in het vakgebied. 

Denk je er weleens aan je te laten omscholen tot een IT-professional? Bij NCOI begrijpen we dat je wilt blijven groeien, binnen en buiten je eigen vakgebied. Daarom bieden wij een scala aan IT-opleidingen aan, waarmee je binnen een kort tijd op HBO- en/of Master-niveau wordt opgeleid tot een IT-professional. 

Waarom volg je een opleiding Big Data en Business Intelligence (BI) bij NCOI?

Bij NCOI kun je een Big Data en Business Intelligence opleiding gewoon naast je baan volgen. Door onze unieke onderwijsmethode bieden we maximale flexibiliteit, praktijkgerichte leerstof, ervaren docenten en leslocaties door heel Nederland. Zo is er altijd een studievorm beschikbaar die past bij jouw wensen en behoeften. Alle leerstof richten we zo in dat je het geleerde direct kunt toepassen in je eigen praktijk. Je leert zo efficiënt mogelijk en ziet snel resultaten.

 • Speciaal voor werkenden en daarom flexibel. Lessen kun je zowel online als klassikaal volgen, met meerdere startmomenten per jaar. 
 • Studeren in je eigen tempo en je hoeft niet te leren wat je al weet
 • Docenten met ervaring uit de praktijk. Leer met business cases die de dagelijkse werkpraktijk raken.
 

Wat doet een Business Intelligence Specialist?

Als Business Intelligence Specialist verzamel, analyseer en presenteer je bedrijfsgegevens, en ben je verantwoordelijk voor de onderbouwing van bedrijfsmatige beslissingen. Je bent op de hoogte van de ontwikkelingen en problemen binnen een organisatie, en kunt verbanden leggen tussen de gegevens over klanten, de markt en de concurrentie. Met deze kennis en data kun je het management adviseren en ondersteunen in hun besluitvorming.

Als BI-specialist houd je je bezig met de volgende taken:

 • Samen met collega’s vaststellen voor welke vraagstukken data-analyse nodig is
 • Relevante data verzamelen
 • Een datawarehouse inrichten
 • Complexe data-analyses uitvoeren
 • Rapportages opstellen voor het management 
 • Grote hoeveelheden data overzichtelijk presenteren in visuele presentaties 
 • Op basis van de data adviseren aan het management 
 

Blogs over Big Data en Business Intelligence

Wil jij graag meer weten over de baankansen, trends en andere relevante ontwikkelingen in dit vakgebied? Bekijk dan ook eens onze blogs. Hier lees je bijvoorbeeld meer over de vraagstukken ‘Wat is Business Intelligence?’ en ‘Wat doet een BI-specialist?’.

Veelgestelde vragen over Big Data en Business Intelligence (BI)

Wat is Big Data?
Wat is Business Intelligence?
Wat doet een Big Data Analist?
Wat doet een Business Intelligence Specialist?
Wat kun je met een opleiding Big Data en Business Intelligence?
Wat is Power BI en wat kun je er mee?
Wat is het verschil tussen een Data Analist en een Data Scientist?