Wat doet een BI specialist?

Een BI-specialist, oftewel een Business Intelligence specialist, zorgt ervoor dat bedrijfsmatige beslissingen onderbouwd worden met cijfermatige gegevens.  Als BI-specialist leg je verbanden tussen de gegevens over klanten, de markt en de concurrentie. Vervolgens adviseer je daarover aan het management. Lees in deze blog wat de functie precies inhoudt en hoe je opgeleid kan worden tot BI-specialist.

De taken en verantwoordelijkheden van een BI specialist

Een BI-specialist is verantwoordelijk voor het onderbouwen van bedrijfsmatige beslissingen. Het is daarom belangrijk dat een BI-specialist op de hoogte is van de ontwikkelingen en problemen in een bedrijf. Vervolgens moet hij/zij de bijbehorende gegevens gaan verzamelen, analyseren en presenteren. 
De taken van een BI-specialist op een rij:

 • Samen met collega’s vaststellen voor welke vraagstukken data-analyse nodig is
 • Relevante data verzamelen
 • Een datawarehouse inrichten
 • Complexe data-analyses uitvoeren
 • Rapportages opstellen voor het management 
 • Grote hoeveelheden data overzichtelijk presenteren in visuele presentaties 
 • Op basis van de data adviseren aan het management 
 

Welke competenties heb je nodig als BI Specialist?

Als BI-specialist heb je niet alleen IT-kennis nodig om de juiste gegevens uit de systemen te halen. Je moet bijvoorbeeld ook deze gegevens kunnen analyseren en presenteren. Als BI-specialist heb je dus onder andere de volgende competenties nodig:

 • IT-kennis
 • Analyserend vermogen
 • Samenwerken
 • Communiceren
 • Presenteren
 

Welke opleiding heb je nodig om aan de slag te gaan als BI specialist?

Wil je een opleiding tot BI-specialist volgen? NCOI biedt diverse opleidingen en trainingen op dit gebied aan. Zo kun je de HBO-opleiding Business Intelligence en big data volgen of een de training Introductie Business Intelligence.

Waar kun je werken als BI specialist?

Als BI-specialist kun je op verschillende plekken aan de slag. Denk bijvoorbeeld aan een consultancybedrijf of intern bij grote commerciële bedrijven, de overheid of non-profit organisaties. 
Vooral in consultancy is er veel vraag naar BI-specialisten. Bedrijven in deze sector hebben namelijk veel behoefte aan een datawarehouse dat ingericht is door een BI-specialist. Als deze eenmaal is ingericht en geautomatiseerd, is het mogelijk dat deze bedrijven zelf de analyses en rapportages over de gegevens maken.

Aan de slag BI Specialist

Ben je na het lezen van deze blog enthousiast geworden en wil je het liefst zo snel mogelijk als BI-specialist aan de slag?  NCOI heeft een breed aanbod aan opleidingen op zowel HBO- als Masterniveau. Bekijk onze Business IT en Management-opleidingen en kies de opleiding die het beste bij jou past!

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.