Werkvoorbereiding en Technisch Tekenen

NCOI Opleidingen, de grootste opleider van werkend Nederland

Werk je in de techniek en wil je je verder ontwikkelen? Bijvoorbeeld tot werkvoorbereider, technisch tekenaar of technisch productontwikkelaar? Kies dan voor een opleiding werkvoorbereiding en technisch tekenen bij NCOI. Bekijk het actuele aanbod op deze pagina en kies de opleiding die bij je past....

Lees meer

NCOI Opleidingen, de grootste opleider van werkend Nederland

Werk je in de techniek en wil je je verder ontwikkelen? Bijvoorbeeld tot werkvoorbereider, technisch tekenaar of technisch productontwikkelaar? Kies dan voor een opleiding werkvoorbereiding en technisch tekenen bij NCOI. Bekijk het actuele aanbod op deze pagina en kies de opleiding die bij je past....

Lees meer

NCOI Opleidingen, de grootste opleider van werkend Nederland

Werk je in de techniek en wil je je verder ontwikkelen? Bijvoorbeeld tot werkvoorbereider, technisch tekenaar of technisch productontwikkelaar? Kies dan voor een opleiding werkvoorbereiding en technisch tekenen bij NCOI. Bekijk het actuele aanbod op deze pagina en kies de opleiding die bij je past....

Lees meer
 • Afgestemd op jouw leven
 • Afgestemd op jouw praktijk
 • Afgestemd op jouw kennis en ervaring

Beschikbaar: 12 opleidingen

Alle filters
Niveau
Startmoment
Dag(deel)
Studievorm/ leslocatie
Duur
Prijs

MBO - Niveau 4 (4)

MBO-programma (5)

Vakopleiding (3)

Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten

NCOI Opleidingen, de grootste opleider van werkend Nederland

Werk je in de techniek en wil je je verder ontwikkelen? Bijvoorbeeld tot werkvoorbereider, technisch tekenaar of technisch productontwikkelaar? Kies dan voor een opleiding werkvoorbereiding en technisch tekenen bij NCOI. Bekijk het actuele aanbod op deze pagina en kies de opleiding die bij je past.

Wat leer je tijdens een opleiding tot werkvoorbereider?

Een opleiding werkvoorbereiding leidt je op tot het beroep van werkvoorbereider. In deze rol ben je verantwoordelijk voor allerlei werkzaamheden vóór en rondom een (bouw)project.  Denk bijvoorbeeld aan het opstellen van offertes, het maken van werkinstructies en de inkoop van materialen. Tijdens de opleiding verdiep jij je dan ook in onderwerpen als integrale techniek, digitaal modelleren, bedrijfseconomische aspecten en projectmatig werken. Daarbij wordt je begeleid door professionals uit de praktijk. Van kennis tot project skills: na het volgen van een opleiding tot werkvoorbereider heb jij alles in huis om je carrière naar een volgend niveau te tillen.

Wat doet een werkvoorbereider?

De werkvoorbereider voert gesprekken met de opdrachtgever om vast te kunnen stellen wat de werkinstructies voor een project moeten worden. Hij moet daarom goede kennis van het productieproces hebben, zelf tekeningen kunnen maken en tekeningen van de tekenkamer kunnen lezen. Een werkvoorbereider is betrokken bij het complete proces van bestelling tot levering van een product.

Volg een opleiding technisch tekenen

Met de opleiding MBO Tekenaar Constructeur niveau 4 haal je in 2 jaar tijd het erkend MBO-diploma MBO Tekenaar Constructeur niveau 4. Je leert alles wat je nodig hebt om als tekenaar constructeur aan het werk te gaan:

 • Technisch tekenen
 • Productontwikkeling
 • 3D-tekenen
 • Productspecificaties
 • Ontwerpen 
 

De Vakopleiding MBO Technisch Tekenaar leidt je in 1 jaar op tot een deskundig technisch tekenaar. Je doet hierbij diepgaande vakkennis op MBO-niveau op zonder de eisen en extra opdrachten die bij een erkend MBO-diploma horen. Vanwege het tekort aan goed opgeleide mensen in dit vak kun je na het afronden van deze opleiding direct aan de slag in deze branche.

Populaire opleidingen

MBO Calculeren en Werkvoorbereiden
Met de opleiding MBO Calculeren en Werkvoorbereiden ontwikkel je onder andere de vaardigheden om klantgericht te communiceren over werkzaamheden, meerwerk en kosten. Na afloop ontvang je het instituutsdiploma ‘MBO Calculeren en Werkvoorbereiden’ van MBO College van NCOI.

MBO Werkvoorbereider Bouw
Ben je opzichter, calculator of werkvoorbereider en wil je je verdiepen in de uitvoering van bouwprojecten? Dan is de opleiding MBO Werkvoorbereider Bouw wellicht iets voor jou. Tijdens deze opleiding verdiep jij je in onderwerpen als Basis bouwkunde, Calculeren en offreren en Werkvoorbereiding en uitvoering.

MBO Werkvoorbereider Maakindustrie
Tijdens de opleiding MBO Werkvoorbereider Maakindustrie volg je lessen in Fabricage, Werkvoorbereiding en uitvoering en Calculeren en offreren. Daarbij krijg je les van ervaren topdocenten. Na afloop ontvang je het instituutsdiploma ‘MBO Werkvoorbereiding Maakindustrie’ van MBO College van NCOI.

MBO Werkvoorbereider voor de Technische Installaties
Ben je (toekomstig) werkvoorbereider en wil je diepgaande kennis en vaardigheden opdoen? Bij de vakopleiding MBO Werkvoorbereider voor de Technische Installaties ga je aan de slag met de basisvaardigheden rondom de installatietechniek en leer je met welke werkomstandigheden en risicofactoren je rekening moet houden.

MBO Middenkaderfunctionaris Bouw niveau 4
Wil je werktekeningen maken en bouwwerkzaamheden begeleiden? Dan is de functie middenkaderfunctionaris in de bouw wellicht iets voor jou. De praktijkgerichte opleiding MBO Middenkaderfunctionaris Bouw niveau 4 bereidt je optimaal voor op deze functie.

Waarom volg je een opleiding werkvoorbereiding en technisch tekenen bij NCOI?

Een Werkvoorbereiding en Technisch tekenen opleiding naast je baan volgen? Bij NCOI kan het! Dat komt door onze unieke onderwijsmethode. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte leerstof, ervaren docenten en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een studievorm beschikbaar die aansluit op jouw wensen en behoeften. Daarnaast is alle leerstof zo ingericht dat je het geleerde direct kunt toepassen in je eigen praktijk. Zo zie je snel resultaten en leer je zo efficiënt mogelijk. 

 • Keuze uit een ruim aanbod aan opleidingen.
 • Speciaal voor werkenden en daarom flexibel: zowel online als klassikaal te volgen en meerdere startmomenten per jaar.
 • Studeer in je eigen tempo en je hoeft niet te leren wat je al weet.
 • Docenten uit de praktijk: de leerstof en business cases raken de dagelijkse werkpraktijk.
 

Meer weten? Lees hier dan alles over onze unieke onderwijsmethode.

Technisch tekenen met Autocad

Ben je (professioneel) technisch tekenaar en wil je complexe tekeningen maken? Dat kan met AutoCAD. AutoCAD is een softwareprogramma waarmee je bijvoorbeeld 3D-tekeningen en doorsneden met bemating maakt. Met de opleiding Technisch Tekenen met AutoCAD leer je binnen drie maanden precies hoe het programma werkt. Tijdens de opleiding komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Openen, opslaan en positioneren
 • Tekenen met de computer, tekenblad formaten en onderhoek
 • 3D in vogelvlucht
 • Toevoegen: schrift en titels + lijntypen
 • Veranderen-grafische transformaties, plattegronden en doorsneden-projecties
 • Stramienen en maatvoeringen
 • Structuur en notaties-printen, tekenblad indeling en tekenwerk per fase
 • Blokken + symbolen-internet + componenten en bibliotheken en lagenstructuren
 • Basis van de 3D volumes
 • Verdieping en herhaling tekenafspraken
 

Blogs over Werkvoorbereiding en Technisch tekenen

Wil jij graag meer weten over de baankansen, trends en andere relevante ontwikkelingen in dit vakgebied? Lees dan bijvoorbeeld de blog Wat kun je worden met de opleiding HBO Bouwkunde? Ook als je meer wilt weten over Ga voor wat je écht wilt - 5 tips kun je hier terecht.

Veelgestelde vragen over Werkvoorbereiding en Technisch Tekenen

Wat is werkvoorbereiding?
Wat doet een werkvoorbereider?
Wat doet een technisch tekenaar?
Wat is autocad?
Wat kun je met een opleiding werkvoorbereiding?
Welke opleiding heb je nodig om technisch tekenaar te worden?