Wat houdt een PABO-opleiding in?

Leraar zijn in het basisonderwijs is mogelijk een van de meest dankbare functies. Je begeleidt kinderen bij hun ontwikkeling en biedt ze een veilige leeromgeving. Zit je eraan te denken om de PABO te volgen en zo leraar te worden in het basisonderwijs? In deze blog vertellen we je meer over de opleiding en de mogelijkheden.

Is leraar basisonderwijs iets voor jou?

Als leraar in het basisonderwijs werk je met kinderen van 4 tot 12 jaar. Je leert ze lezen, schrijven en rekenen en draagt bij aan hun ontwikkeling. Een veelzijdige baan, want geen enkele dag is hetzelfde. Dat zorgt voor veel afwisseling in je werk, maar vraagt ook om een flexibele en stressbestendige houding. Behalve dat je de kinderen iets leert, bied je ze ook comfort en heb je een coachende rol richting de kinderen, maar ook richting hun ouders/verzorgers. En dan is het ook nog eens belangrijk dat wat je de kinderen leert, ook blijft hangen.

Een PABO-opleiding volgen

Zit je eraan te denken om leraar in het basisonderwijs te worden? Om voor de klas te mogen staan in het basisonderwijs moet je de PABO hebben afgerond. Tijdens deze lerarenopleiding word je namelijk optimaal voorbereid op het lesgeven aan kinderen. Op de PABO krijg je les in alle vakken waarin je kinderen gaat lesgeven. Denk daarbij aan rekenen, taal, aardrijkskunde en geschiedenis. Daarnaast ontwikkel je ook gedegen kennis en vaardigheden op het pedagogisch en didactisch vlak. Zo kun je straks de kinderen optimaal begeleiden en hun ouders of verzorgers indien nodig op een deskundige manier adviseren.

Wat leer je op de PABO?

Tijdens het eerste jaar ga je aan de slag met de kernbegrippen van het onderwijs en het Nederlandse onderwijssysteem. Zo leg je een stevige basis voor je toekomstige carrière als leraar. Daarnaast ontwikkel je je kennis en vaardigheden op het gebied van rekenen, taal, aardrijkskunde, geschiedenis.
 
In het tweede jaar ga je nog dieper in op bepaalde onderwerpen uit het eerste jaar, maar ga je ook aan de slag met nieuwe vakken als biologie, techniek, Engels en bewegingsonderwijs. Bovendien leer je in deze fase meer over de relatie tussen leraar en leerling en hoe je hier het beste invulling aan kunt geven. Je verdiept je in passend onderwijs en leert hoe je ondersteuning kunt bieden bij leerproblematiek.
 
Het derde jaar staat in het teken van de verdieping van jou als leraar. Je leert meer over onder meer leesvaardigheid, leesproblemen en begeleiding bij dyslexie. Daarnaast leer je je te verplaatsen in de gedachtegang van leerlingen, zodat je ze als leraar straks nog beter kunt helpen. In deze fase kies je ook of je les wilt geven aan jonge kinderen of oudere kinderen (onderbouw of bovenbouw) en kies je een keuzeprogramma.
 
Tijdens de afstudeerfase volg je nog een module Schoolorganisatie en kies je een vakprofilering waarmee je je meer kunt specialiseren in een bepaalde richting. Daarbij kun je kiezen uit wereldoriëntatie, Engels, wetenschap en techniek en kunstzinnige oriëntatie. Om ervoor te zorgen dat je straks vol zelfvertrouwen voor de klas staat loop je gedurende de opleiding stage. Zo leer je al het geleerde meteen in de praktijk uit te voeren en ben je meteen na je opleiding een volwaardig en deskundig leraar basisonderwijs.

Wat kun je nog meer met een PABO-opleiding?

Behalve voor de klas staan, kun je met een PABO-opleiding ook andere functies vervullen. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als onderwijskundige, huiswerkbegeleider, kindercoach, leesconsulent, of pedagogisch medewerker.

Wil je meer weten?

Ben je op zoek naar meer informatie over de PABO of kunnen we je helpen bij het vinden van een andere geschikte onderwijsopleiding? We helpen je graag verder. Neem contact op met onze opleidingsadviseurs via 035 – 6 400 411 of vul ons contactformulier in.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.