Wat is verandermanagement?

Verandermanagement is een belangrijk thema binnen bedrijfskunde. Elk bedrijf heeft namelijk te maken met veranderingen en als manager moet je deze in goede banen leiden. Wil je je verander-vaardigheden (verder) ontwikkelen? Dan is een opleiding verandermanagement wellicht iets voor jou.

Wat is verandermanagement?

Verandermanagement is een overkoepelende managementterm die gericht is op het begeleiden en structureren van veranderingen in bedrijven en organisaties. Denk hierbij bijvoorbeeld aan veranderingen in de werkwijze, cultuur of structuur van een bedrijf, maar ook aan innovatie en digitalisering. Verandermanagement kijkt vooral naar de menselijke kant en zorgt ervoor dat werknemers bereid zijn een verandering door te maken. Daarnaast begeleidt en ondersteunt een verandermanager de werknemers tijdens het veranderproces.

Men zegt niet voor niets dat stilstand achteruitgang is. Als bedrijf moet je meegaan met de tijd, constant op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen en daarop inspelen. Dat betekent dat je altijd bezig bent jezelf te verbeteren, oftewel te veranderen. Om deze veranderingen soepel te laten verlopen, heb je dus verandermanagement nodig.

Competenties van een verandermanager

Een van de belangrijkste competenties van een verandermanager is draagvlak creëren bij de werknemers van een bedrijf. Want als zij een verandering niet zien zitten, is de kans heel klein dat deze gaat werken. Daarom moet een verandermanager met mensen kunnen communiceren, samenwerken, maar ook besluitvaardig kunnen zijn in zijn of haar beslissingen. De belangrijkste vaardigheden voor een verandermanager zijn dan ook:

 • Draagvlak creëren 
 • Samenwerken
 • Motiverend leiderschap
 • Besluitvaardigheid
 • Analytisch probleemoplossend denken
 

Veelgebruikte verandermanagement modellen

Door de jaren heen zijn er veel modellen ontwikkeld die veranderprocessen binnen organisaties efficiënter maken. Elk model heeft een eigen aanpak en de kans is groot dat geen enkel model perfect binnen een organisatie past. Als verandermanager vergelijk je de modellen met de organisatie. Zo zorg je voor een passend verandertraject.

Een aantal van de meest gebruikte modellen op een rij:

 • Het verandermanagement-model van Lewin
  Dit model gaat over de manier waarop mensen weerstand bieden tegen veranderingen. Lewin onderscheidt drie fases, namelijk loskomen van de oude manier (unfreezing), inzicht krijgen en bewegen naar de nieuwe manier (changing) en de nieuwe manier vastleggen (refreezing).
 • Het ADKAR-model
  ADKAR staat voor Awareness, Desire, Knowledge, Ability en Reinforcement. Het model helpt verandermanagers bij het begeleiden van hun werknemers tijdens het veranderproces.   
 • Het 7S model van McKinsey
  Het 7S-model van McKinsey onderscheidt zeven elementen van een organisatie. Met het model onderzoek je hoe de elementen zich tot elkaar verhouden en in hoeverre ze met elkaar in evenwicht zijn. 7S staat voor shared values, strategy, structure, systems, style, skills en staff.
 • De PDCA cyclus van Deming
  PDCA staat voor plan, do, check en act. Dit model van Deming is een cirkel waarin dezelfde vier handelingen telkens herhaald worden. Zo blijft een bedrijf constant in beweging.
 

Aan de slag als verandermanager

Ben je na het lezen van deze blog enthousiast geworden en wil je het liefst zo snel mogelijk als verandermanager aan de slag? NCOI heeft een breed aanbod aan opleidingen op zowel HBO- als Masterniveau. Bekijk onze verandermanagement-opleidingen en kies de opleiding die het beste bij jou past!

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.