Wat doe je als orthopedagoog?

Wil jij met kinderen en jongeren werken? Heb je interesse in psychische problemen, leerstoornissen of fysieke beperkingen? Dan past het beroep van orthopedagoog mogelijk goed bij je. Als orthopedagoog houd je je bezig met opvoedingsvragen die afwijken van ‘normaal’.

Welke competenties heeft de orthopedagoog?

Omdat je als orthopedagoog een beroep hebt waarin het kind maar ook de ouders centraal staan, heb je als belangrijke basiscompetenties dat je sociaal en communicatief vaardig bent. Dit helpt je om de problematiek goed in kaart te brengen en samen te werken met het kind, de ouders en eventueel de instelling. Je verricht psychologisch onderzoek bij jouw cliënt om te achterhalen welke problemen er spelen. Vervolgens stel je een behandelingsplan op. Dit overleg je met andere professionals zoals begeleiders, docenten, fysiotherapeuten of artsen. Ook kun je worden gevraagd om je kennis over te dragen tijdens bijvoorbeeld een presentatie op een school of een instelling.

Wie behandel je als orthopedagoog?

Wie er bij jou in behandeling komen, is afhankelijk van de orthopedagogische richting waarin je werkzaam bent. Je kunt kiezen uit verschillende werkgebieden. Je kunt bijvoorbeeld gaan werken bij een instelling voor geestelijke gezondheidszorg of voor verstandelijk en/of lichamelijk beperkte jongeren of in de jeugdhulpverlening werken. Ook scholen kunnen jouw expertise vragen.

Je cliënten hebben te maken met uiteenlopende problematiek. Ze zijn bijvoorbeeld moeilijk opvoedbaar, gehandicapt, hebben trauma’s of een stoornis als autisme, ADHD of ODD, maar ook een persoonskenmerk als hoogbegaafdheid.

Verschil orthopedagoog en pedagoog

Er ontstaat nog wel eens onduidelijkheid over het verschil tussen een orthopedagoog en een pedagoog. Het beroep van orthopedagoog mag je uitoefenen met een Masterdiploma in die richting op zak. Je bent dan bevoegd om diagnostiek uit te voeren. Er is ook een breed aanbod van HBO-opleidingen Orthopedagogiek te vinden, waarmee je als pedagoog of opvoedkundige aan de slag kunt. Een pedagoog kunnen ouders inschakelen als ze hulp nodig hebben bij de opvoeding. Pedagoog is een onbeschermde titel en de professional kan zowel MBO, HBO- of universitair opgeleid zijn in deze richting.

Hoe word je orthopedagoog?  

Overweeg je om een opleiding Orthopedagogiek te volgen? NCOI biedt diverse programma’s waarmee je je eerste stap kunt zetten in de richting van het beroep van orthopedagoog of je je kunt ontwikkelen tot specialist in orthopedagogiek op verschillende niveaus. Bekijk het gehele aanbod aan pedagogiekopleidingen hier. Al onze opleidingen zijn goed te combineren met werk en privé en kun je volgen in de studievariant van jouw keuze.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.