Menu

Schakelprogramma PABO naar Tweedegraads Lerarenopleidingen

Kort praktijkgericht programma op HBO-niveau - 3 maanden

Opleidingsniveau

Vakopleiding

Erkenning

NVAO geaccrediteerd

Meer informatie

Download brochure

Wil je dit met iemand delen?

Mail door

Incompany volgen?

Meer informatie

Fiscale scholingsaftrek

Meer informatie
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Heb je je PABO-getuigschrift behaald en wil je vanuit deze kennis doorstuderen naar een tweedegraads bevoegdheid? Dan is dit schakelprogramma van NCOI iets voor jou. Indien je aan de voorwaarden voldoet, kun je in een kort en kerngericht programma je kennis aantonen. Zo kun je na een voldoende beoordeling met vrijstelling instromen in een van onze HBO Bachelor Lerarenopleidingen. Dit zorgt voor verlichting van je lerarenopleiding doordat je alleen de vakinhoudelijke onderdelen volgt. Het ideale programma als je de volgende stap wilt maken binnen het onderwijs. Schrijf je je gelijktijdig in voor dit schakelprogramma en de lerarenopleiding van je keuze bij NCOI, dan kun je na afronding van dit programma je studie direct voortzetten.

Vrijstellingen HBO Bachelor Lerarenopleiding

Dit unieke schakelprogramma levert je vrijstelling op voor de beroepscontextmodules van onze tweedegraads HBO Bachelor Lerarenopleidingen. Wil je verder studeren en voldoe je aan de toelatingsvoorwaarden voor Bachelor? Dan ontvang je vrijstelling voor de beroepscontextmodules uit fase 1, 2 en 3 van onze HBO Bachelor Lerarenopleidingen. Zo kies je met dit programma niet alleen voor direct resultaat, maar houd je ook zicht op een lichter programma richting een volledige HBO Bachelorgraad. Schrijf je je gelijktijdig in voor het schakelprogramma en de HBO Bachelor Lerarenopleiding van je keuze, dan kun je na afronding van het schakelprogramma direct doorstuderen naar de HBO Bachelor Lerarenopleiding.

Doelgroep

Je hebt een PABO-bevoegdheid, bent werkzaam in het VMBO en je wilt je tweedegraads bevoegdheid behalen. Ook wanneer je vanuit het primair onderwijs met je PABO-bevoegdheid de overstap wilt maken naar het voortgezet onderwijs is dit programma erg interessant.

Doel en opzet

Je werkt tijdens dit schakelprogramma aan je kennis en de toepassing ervan. Je krijgt extra informatie over lesgeven, gekoppeld aan de eisen binnen het voortgezet onderwijs. Zo verdiep je je onder andere in diversiteit binnen de klas, de organisatie van VO/VMBO, mentoraat, leerlingbegeleiding en adolescentiepsychologie. Met deze module toon je je specifieke kennis en vaardigheden van de beroepscontext aan, zodat je dit vrijgesteld kunt krijgen in een van onze HBO Bachelor Lerarenopleidingen in het tweedegraads gebied.

Vooropleiding

Je hebt een PABO-getuigschrift.

Voorbereiding en studiebelasting

Je studiebelasting is ongeveer 5-7 uur per bijeenkomst.

Klassikaal

Je volgt de bijeenkomsten uit dit programma klassikaal op een locatie naar keuze. Onze leslocaties zijn gevestigd door heel Nederland. Voor meer informatie over onze opleidingsvarianten, zie de pagina Opleidingsvarianten op onze website.

Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma

Aantrekkelijke route voor PABO-afgestudeerden

Indien je de PABO succesvol hebt afgerond en je tweedegraads bevoegdheid wilt behalen, biedt NCOI je een aantrekkelijke route. Door middel van een kort schakelprogramma kun je de studiebelasting van je lerarenopleiding aanzienlijk verlagen en krijg je vakinhoudelijke kennis aangereikt. Met dit schakelprogramma ontvang je vrijstelling voor de 4 modules Leren en lesgeven, Adolescentenpsychologie en leerlingbegeleiding, Groepsdynamica en klassenmanagement, Diversiteit en onderwijzen. Het schakelprogramma duurt 3 maanden. Vanuit het schakelprogramma kun je direct doorstromen in de lerarenopleiding van je keuze en dit is daarmee het ideale programma als je de volgende stap wilt zetten binnen het onderwijs.

Programma

De volgende onderwerpen komen aan bod:

Lesgeven in AVO en BO

 • Inrichting en doelgroep (AVO/BO)
 • Puberteit en adolescentiepsychologie
 • Identiteitsontwikkeling
 • Burgerschap en bildung
 • Motivatie en betrokkenheid
 • Breindidactiek
 • Formatief beoordelen (feedup, feedback en feedforward)
 • Taalgericht vakonderwijs

Een prettige relatie met leerlingen

 • Basisbehoeften van een leerling
 • Pedagogisch klimaat
 • Orde houden (klassenmanagement, communicatie en conflicthantering)
 • (Online) pesten

Van lastig gedrag tot gedragsprobleem

 • Straffen en belonen
 • Gedragsproblemen en gedragsstoornissen
 • Schoolbrede aanpak probleemgedrag
 • Leerproblemen

(Schoolbrede) leerlingbegeleiding

 • Passend onderwijs
 • Zorgstructuur
 • Handelingsgericht werken

Gesprekken op school

 • Gespreksvormen en gespreksvaardigheden
 • Transactionele analyse

Diploma

Je rondt de module af met een praktijkgerichte opdracht. Indien je de opdracht met een voldoende resultaat afrondt, ontvang je het diploma ‘Schakelprogramma PABO naar Tweedegraads Lerarenopleidingen’ van Hogeschool NCOI. Met dit diploma sluit je onderdelen af, die ook in de HBO Bacheloropleiding zitten. Dit maakt een lichter programma mogelijk als vervolg.

Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning

Opleidingsvarianten

 • Duur van de opleiding: 3 maanden
 • Varianten: Avond, dag, zaterdag
 • Dag: 3 dagen van 10.00 uur tot 16.00 uur
 • Avond: 6 avonden van 19.00 uur tot 22.00 uur
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie

Kosten

Inschrijfgeld: € 100,-
Lesgeld: € 1.290,-
Studiemateriaal: € 150,-
Examenkosten: € 210,-
Reprorechten: € 15,-
Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

Bovenstaande bedragen zijn op basis van betaling ineens waarbij 8% korting inbegrepen is. Je kunt dit programma ook in 3 termijnen betalen.

Wil jij een kostenoverzicht in jouw mailbox ontvangen?
Kostenoverzicht aanvragen

Locatie- en arrangementskosten

NCOI Opleidingen regelt tijdens je opleiding onbeperkt koffie, thee en water. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,-(excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Als dat expliciet vermeld staat, brengen wij ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

Reprorechten en hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Dat is een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw). 

Verlaag je studiekosten

Betaal je je opleiding zelf? Voor veel van onze opleidingen kun je gebruikmaken van interessante financiële voordelen.

Fiscaal voordeel

Je kunt gebruikmaken van de regeling ‘Aftrek studiekosten’, waarmee je tot zo’n 50 procent van je gemaakte studiekosten terugkrijgt van de Belastingdienst. Jaarlijks kun je maximaal € 15.000,- aftrekken van je inkomstenbelasting voor de studiekosten van jou en je fiscale partner. Ook als je gebruikmaakt van het levenlanglerenkrediet kun je je studiekosten aftrekken. Wil je meer weten over deze regeling en aan de hand van een rekenvoorbeeld zien hoeveel voordeel jou dit oplevert? Op onze pagina over belastingvoordeel lees je er alles over.

Mogelijkheden vanuit je werkgever

Veel werkgevers willen graag investeren in de ontwikkeling van hun medewerkers en beschikken over een jaarlijks opleidingsbudget om opleidingen voor werknemers te bekostigen. Daarnaast kan de organisatie de gemaakte opleidingskosten mogelijk volledig aftrekken van de inkomstenbelasting en gebruikmaken van andere fiscale regelingen. Heeft jouw organisatie een opleidingsbudget waar je gebruik van kunt maken? Vraag het na bij de HR-afdeling of je leidinggevende, want dit kan veel voordeel opleveren.

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of een volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn in beginsel belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaal je je opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw. 

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen

Schakelprogramma PABO naar Tweedegraads Lerarenopleidingen

Kort praktijkgericht programma op HBO-niveau - 3 maanden

Opleidingsniveau

Vakopleiding

Erkenning

NVAO geaccrediteerd

Meer informatie

Download brochure

Wil je dit met iemand delen?

Mail door

Incompany volgen?

Meer informatie

Fiscale scholingsaftrek

Meer informatie

Heb je vragen?

Onze deskundige opleidingadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.
Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij jou en jouw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.