Menu

Projectmanagement nog flink in ontwikkeling

Projectmanagement, er is geen organisatie die er niet mee werkt. Toch is het een bijzondere tak van sport. Want hoewel er boeken over geschreven zijn en allerlei visies en methoden voor zijn ontwikkeld, is er geen universitaire studie voor. Het is een vak dat continu in beweging is en nog steeds volop in ontwikkeling. Naast de oude cultuur van het hiërarchisch aansturen van mensen komen er ook hele nieuwe denkwijzen op. Denk maar aan dienend leiderschap, zelfsturende teams en lean en agile.

Volgens docent projectmanagement, projectverbeteraar, entertrainer, spreker en vlogger/auteur Ed Schouten staat projectmanagement nog in de kinderschoenen in heel veel bedrijfstakken: “Het is een gebied waar heel veel mensen nog aan het zoeken zijn.” Soms past PRINCE2 bij een project en een andere keer is een agile methode of IPMA beter of misschien wel een combinatie. “Projectmanagement is in ieder geval geen Haarlemmerolie die je als één middel overal voor kunt gebruiken”, aldus Ed Schouten. Zijn nieuwe boek Projectmanagement en Agile in de Praktijk gaat over deze ontwikkeling.

Projectmanagement vaak onderbelicht

Projectmanagement is nog flink in ontwikkeling en vaak ook nog enorm onderbelicht. Commerciële en politieke krachten spelen meestal een belangrijke rol in organisaties. Uit die krachten komen veranderingen, ontwikkelingen en innovaties voort. Die moeten dan uitgevoerd worden, met projectmanagement. Maar hoe zijn de wensen en doelen vanuit het management realiseerbaar? Dat is wat je in elk project of veranderingstraject mee moet nemen als voorwaarde voor een succesvolle uitvoering. Dus moet projectmanagement in een veel eerdere fase aan tafel worden uitgenodigd dan nu meestal het geval is.

Een goede projectmanager bakt door

Volgens Ed Schouten zijn er acht aspecten die een belangrijke rol spelen bij projectmanagement. Die benoemt hij met het ezelsbruggetje ‘Een goede projectmanager bakt door’. Daarbij staat de B voor budget, de A voor alles leveren waar de klant om vraagt, de K voor kwaliteit en de T voor tijd als in op tijd leveren. De omgevingsfactoren zitten in door. De D staat voor doel van de opdrachtgever, de eerste O staat voor organisatie en de tweede O voor omgeving en de R tenslotte staat voor risico. Wil je hier meer over leren? Dan is de training HBO Projectmanagement iets voor jou.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij jou en jouw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.