Procesmanagement

NCOI Opleidingen, de grootste opleider van werkend Nederland

Ambieer je een functie als procesmanager of ben je het al en wil je je kennis en vaardigheden op dit vlak verder ontwikkelen? NCOI heeft een ruim aanbod aan opleidingen en trainingen procesmanagement, bekijk het actuele aanbod op deze pagina en kies de opleiding die bij jou past. ...

Lees meer

NCOI Opleidingen, de grootste opleider van werkend Nederland

Ambieer je een functie als procesmanager of ben je het al en wil je je kennis en vaardigheden op dit vlak verder ontwikkelen? NCOI heeft een ruim aanbod aan opleidingen en trainingen procesmanagement, bekijk het actuele aanbod op deze pagina en kies de opleiding die bij jou past. ...

Lees meer

NCOI Opleidingen, de grootste opleider van werkend Nederland

Ambieer je een functie als procesmanager of ben je het al en wil je je kennis en vaardigheden op dit vlak verder ontwikkelen? NCOI heeft een ruim aanbod aan opleidingen en trainingen procesmanagement, bekijk het actuele aanbod op deze pagina en kies de opleiding die bij jou past. ...

Lees meer
 • Afgestemd op jouw leven
 • Afgestemd op jouw praktijk
 • Afgestemd op jouw kennis en ervaring

Beschikbaar: 10 opleidingen

Alle filters
Niveau
Startmoment
Dag(deel)
Studievorm/ leslocatie
Duur
Prijs

Masterclass (1)

HBO Bacheloropleiding (1)

Alle volledige Bacheloropleidingen zijn NVAO-geaccrediteerd en voldoen aan strengste kwaliteitseisen.

Post Bachelor (1)

HBO Associate degree (1)

HBO-programma (5)

Deze korte, afgeronde HBO-programma's zijn ook onderdeel van een volledige Bacheloropleiding;

Training (1)

Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten

NCOI Opleidingen, de grootste opleider van werkend Nederland

Ambieer je een functie als procesmanager of ben je het al en wil je je kennis en vaardigheden op dit vlak verder ontwikkelen? NCOI heeft een ruim aanbod aan opleidingen en trainingen procesmanagement, bekijk het actuele aanbod op deze pagina en kies de opleiding die bij jou past. 

Wat is procesmanagement?

Procesmanagement is eenvoudig gezegd het faciliteren en beheren van organisatieprocessen, op zowel strategisch als operationeel niveau. Door inzicht en kennis in bedrijfskundige processen zie je als procesmanager welke processen er goed lopen en waar qua efficiëntie en effectiviteit nog wat te winnen valt. Gebaseerd op de visie en doelstellingen van je organisatie, ontwikkel en verbeter je deze processen en houd je toezicht op het verloop hiervan.

De Procesmanagement modellen op een rij

Het optimaliseren en aansturen van procesmanagement vindt vaak plaats met behulp van een systematisch model of framework. Dit soort modellen of frameworks maken het mogelijk om zo flexibel, productief, efficiënt en kostenbesparend mogelijk te werken. Daarnaast zorgt deze manier van werken voor transparantie en meetbaarheid. Hieronder lichten we de belangrijkste modellen voor procesmanagement aan je toe.

 • 7S-model. Het 7S-model is goed te gebruiken bij het analyseren van een organisatie zodat er passend procesmanagement ontwikkeld kan worden. Als procesveranderingen nodig zijn, wordt er naar 7 verschillende aspecten gekeken om te bepalen of een verandering bij het bedrijf past. Hierbij spelen 3 harde aspecten een rol: de strategie, structuur en systemen binnen een organisatie,  maar ook 4 zachte aspecten worden bekeken: de cultuur binnen een organisatie, het team, de (kern)vaardigheden van het team en de stijl van het team en organisatie. Op die manier kan een weloverwogen keuze gemaakt worden over het wel of niet doorvoeren van een verandering.
 • Lean Six Sigma. Lean Six Sigma is een werkwijze waarmee bedrijfsprocessen aantoonbaar steeds efficiënter ingericht worden zonder verlies van kwaliteit. Het is een framework waarbij het verhogen van de klanttevredenheid centraal staat. Met een opleiding Lean Six Sigma ontwikkel je de vaardigheden die je nodig hebt om met dit framework aan de slag te gaan.
 • PDCA. PDCA staat voor Plan, Do, Check, Act. In dit continue PDCA-proces wordt elke stap gepland (P), uitgevoerd (D), geanalyseerd (C) en op basis van de analyse weer geoptimaliseerd (A). 
 • PRINCE2. PRINCE2 is een flexibel en schaalbaar framework dat toegepast kan worden op alle projecten. Het framework maakt gebruik van 7 principes om naar het management, de besturing en de organisatie van een project te kijken. De 7 principes van PRINCE2 zijn: constante zakelijke rechtvaardiging, leren van ervaringen, rollen en verantwoordelijkheden vooraf definiëren, projecten opdelen in beheersbare stadia, escaleren bij uitzondering, op producten plannen en sturen en tot slot waar nodig methodes schalen. Wil je zelf met de PRINCE2-methode aan de slag? Bekijk hier dan onze PRINCE2 opleidingen.
 • Scrum. Scrum is een Agile managementmethode die gericht is op snelheid, effectiviteit, flexibiliteit en motivatie. Scrum zorgt ervoor dat een team productiever aan een project werkt en eventuele problemen in een eerder stadium oplost. Bekijk hier ook onze Agile en Scrum opleidingen.
 • SMART. SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Bij elke stap wordt er gekeken of het einddoel SMART geformuleerd is, dit geeft duidelijk richting aan een proces.
 • SWOT. SWOT staat voor Strenghts, Weaknesses, Opportunities en Threats en is een systematische planningstechniek. In een SWOT-analyse worden de sterke en zwakke punten van een organisatie afgezet tegen de kansen en bedreigingen van de omgeving. Het doel is om zo veel mogelijk kansen te benutten en bedreigingen te tackelen door gebruik te maken van de sterktes van een organisatie.
 

Populaire opleidingen

Masterclass Business Process Modeling
Ben je manager of management adviseur in een technische en/of logistieke omgeving en wil je je verdiepen in de mogelijkheden van procesoptimalisatie? Volg dan de Masterclass Business Process Modeling. Je leert een organisatorisch proces in kaart te brengen, te optimaliseren en tot slot de bedrijfsvoering te verbeteren. Je gaat bovendien aan de slag met Process Design en verdiept je in risicoanalyses.

Post Bachelor Procesmanagement
De Post Bachelor Procesmanagement is geschikt voor leidinggevenden die verantwoordelijk zijn voor de kwaliteit en processen binnen een organisatie. Wil je graag meer kunnen bijdragen aan proces- en rendementsverbeteringen? Dan is deze opleiding geschikt voor jou.

HBO Programma Kwaliteits- en procesmanagement
Wil je inzicht krijgen in kwaliteitszorg, procesmanagement en organisatieontwikkeling? Tijdens het HBO Programma Kwaliteits- en procesmanagement ontwikkel je de kennis en vaardigheden waarmee je bedrijfsmatige processen slimmer kan organiseren. Je gaat onder andere aan de slag met zaken als kwaliteitsbeheersing en organisatieontwikkeling. Na het afronden van dit programma ben je in staat de kwaliteit van processen te optimaliseren.

Wat doet een procesmanager?

Een procesmanager is verantwoordelijk voor de inrichting, uitvoering en uitkomsten van de processen binnen een organisatie. De procesmanager heeft dan ook als doel de processen zo optimaal mogelijk in te richten. 

Een optimaal proces is efficiënt, zonder verspilling van kosten, tijd of materialen en zorgt voor hoge tevredenheid bij de klant. Om dit doel te bereiken is een procesmanager constant bezig met het analyseren en verbeteren van het proces. Met behulp van deze analyses wordt een veranderproces ontworpen, uitgewerkt en geïmplementeerd. Hierbij maakt de procesmanager vaak gebruik van een framework of model.

Waarom volg je een opleiding procesmanagement bij NCOI?

Een opleiding naast je baan volgen? Bij NCOI weten we hoe het is om werkenden op te leiden. De procesmanagement opleidingen bij NCOI zijn speciaal ontwikkeld voor werkend Nederland. Alle leerstof is zo ontwikkeld dat je het geleerde direct kunt toepassen in je eigen praktijk. Zo zie je snel resultaten en leer je zo efficiënt mogelijk.

 • Je hoeft niet te leren wat je al weet
 • Een praktijkgerichte aanpak
 • Meerdere startmomenten per jaar
 • Kies voor e-learning of volg de klassikale lessen overdag, ‘s avonds of in het weekend
 • Studeer in je eigen tempo
 

Meer weten? Lees hier alles over onze unieke onderwijsmethode.

Wat leer je tijdens een HBO opleiding procesmanagement?

Tijdens een HBO opleiding procesmanagement krijg je inzicht in het optimaliseren en aansturen van bedrijfskundige processen. Je leert het belang van procesmanagement voor organisaties inzien. Bovendien verwerf je vaardigheden voor kwaliteitsmanagement en procesbeheersing door middel van systeemdenken. Daarnaast leer je processen besturen door praktisch aan de slag te gaan met kengetallen en stuurgrootheden. Ook ontwikkel je vaardigheden op het gebied van procesoptimalisatie met Six Sigma en leer je wat het verschil is tussen procesverbetering en -vernieuwing. De praktijkgerichte opzet van de HBO Module Procesmanagement zorgt er tot slot voor dat je de theorie direct kunt toepassen in je werk.

Blogs over procesmanagement

Wil je je kennis verbreden, verdiepen of ga je voor een complete carrière switch? Vind uit wat bij je past en waar jij voldoening uithaalt en bepaal zelf de volgende stap. Ga voor wat je echt wilt met onze vijf tips

NCOI biedt opleidingen aan op MBO-, HBO- en Masterniveau. Zo is er altijd een opleidingsniveau dat bij je past. Twijfel je nog tussen een opleiding op HBO- of Masterniveau? In ons blog lees je wat het verschil is tussen een Bachelor en Master opleiding, zodat je een goede keuze kunt maken.

Veelgestelde vragen over Procesmanagement

Wat is procesmanagement?
Wat doet een procesmanager?
Wat kun je met een opleiding procesmanagement?
Is een procesmanagement opleiding te combineren met werk?
Wat zijn de praktijkgerichte elementen van een opleiding procesmanagement?