Menu

Financieel

Domein: Financieel

Academic Board-lid Prof. dr. Frans Roozen​
Lector Dr. Paul Claes 

De onderzoekslijnen geven inhoudelijk richting aan het praktijkonderzoek dat wordt uitgevoerd, voornamelijk in de afstudeerfase. Bij een Masteropleiding met specialisatie worden de onderzoekslijnen van de initiële opleiding aangehouden.

Onderzoekslijnen: Master Finance & Control (MFC)

Academic Board-lid Prof. dr. Frans Roozen
Lector Dr. Paul Claes​
Onderzoeksgebied Financieel
 
Onderzoekslijnen
Hieronder vindt u de link naar de onderzoekslijnen behorende bij de Masteropleiding. De onderzoekslijnen geven inhoudelijk richting aan het praktijkonderzoek dat wordt uitgevoerd, voornamelijk in de afstudeerfase. Bij een Masteropleiding met specialisatie worden de onderzoekslijnen van de initiële opleiding aangehouden. De doelstelling en de centrale onderzoeksvraag van de eindscriptie dienen aan te sluiten bij een van de onderzoekslijnen van de gevolgde Masteropleiding. Vragen over aansluiting van uw onderzoek bij een onderzoekslijn stelt u aan uw begeleider. 

Onderzoeksthema's
Veel lectoren zijn bezig met eigen onderzoek bij organisaties, een onderzoeksthema genaamd.
Zowel studenten als organisaties kunnen bij een lopend onderzoeksthema aansluiten. De geïnitieerde onderzoeksthema's binnen deze Master vindt u onder de onderzoekslijnen. 

Klik op één van de onderstaande onderzoekslijnen voor meer informatie

De onderzoekslijn Managementcontrol in zijn organisatorische context (MCOC) opent de deur naar een breed scala van mogelijke scriptieonderwerpen. MCOC gaat enerzijds over formele systemen en processen (bijvoorbeeld budgettering, performance measurement), maar anderzijds ook over het gebruik van deze systemen en het effect daarvan op het gedrag van managers en medewerkers. De aandacht gaat daarbij vooral uit naar de economische prestatie en de prestaties van de manager van een bedrijf(sonderdeel) (Anthony & Govindarajan, 2007; Horngren et al., 2012).
 

 
Beheersing van kosten en kostenreductie zijn veelvoorkomende thema’s in de dagelijkse praktijk van de financiële professional. Kostenbeheersing of kostenreductieprogramma’s zijn gebaat bij nauwkeurige informatie over kosten. Literatuur op het gebied van management en cost accounting geeft bij herhaling aan dat de meer traditionele wijzen van toerekening van indirecte kosten, zoals de diverse varianten van de opslagmethode, bij een hoog percentage aan indirecte kosten tot grote onnauwkeurigheden kunnen leiden (Horngren et al., 2012). Dit leidt ertoe dat in de kostencalculatie handelingen, activiteiten, processen, bedrijfsonderdelen enzovoort als te duur of te goedkoop worden voorgesteld wat logischerwijs misleidende managementinformatie tot gevolg heeft (Bhimani et al., 2008). Naast kostenbeheersings- en kostenreductieprogramma’s vraagt de toenemende diversiteit in product- en klantspecificaties om steeds specifiekere informatie op product- en klantniveau (Roozen, 1993). De inzet van moderne managementaccountingsystemen en meer in het bijzonder van costmanagementsystemen (MAS/CMS) kan voorzien in bovengenoemde informatiebehoeften.
 

Controllers krijgen in organisaties nog wel eens de term ’boekhouder’ naar het hoofd geslingerd. Als we bedenken dat dit verwijst naar het registreren van financiële transacties en in de historie teruggaat naar ver voor de jaartelling, dan zouden we het misschien als geuzennaam omarmen. Inmiddels is in het krachtenveld van diverse interne en externe ontwikkelingen een breed scala van taken ontstaan, waarbij een controller direct of indirect betrokken is of kan zijn. Als onderwerp voor een scriptie is dit voldoende dynamisch om een zoektocht te starten.
Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij jou en jouw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Klassikaal, virtual classroom, e-learning en switchgarantie NCOI

Kies je eigen opleidingsvariant

Als grootste opleider van werkend Nederland begrijpen wij als geen ander dat een opleiding volgen in je leven moet passen. Daarom kun je bij NCOI Opleidingen kiezen uit verschillende opleidingsvarianten: Klassikaal, Virtual Classroom en E-learning. Je kunt klassikale bijeenkomsten volgen op een leslocatie, via de computer live les krijgen van een docent of op je eigen tempo studeren wanneer het jou uitkomt. Er is altijd wel een opleidingsvariant te vinden die bij jou past. En met onze unieke switchgarantie kun je moeiteloos en zonder extra kosten veranderen van opleidingsvariant.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.