Juridisch

NCOI Opleidingen, de grootste opleider van werkend Nederland

Met een juridische opleiding op zak ben je een juridisch allrounder. Je weet alles over de nieuwe arbeidsvoorwaarden, het beoordelen van klachten en het schrijven van verweren. Wil je juridisch specialist worden en je onmisbaar maken binnen een organisatie? Kies dan voor een praktijkgerichte juridische opleiding van NCOI. ...

Lees meer

NCOI Opleidingen, de grootste opleider van werkend Nederland

Met een juridische opleiding op zak ben je een juridisch allrounder. Je weet alles over de nieuwe arbeidsvoorwaarden, het beoordelen van klachten en het schrijven van verweren. Wil je juridisch specialist worden en je onmisbaar maken binnen een organisatie? Kies dan voor een praktijkgerichte juridische opleiding van NCOI. ...

Lees meer

NCOI Opleidingen, de grootste opleider van werkend Nederland

Met een juridische opleiding op zak ben je een juridisch allrounder. Je weet alles over de nieuwe arbeidsvoorwaarden, het beoordelen van klachten en het schrijven van verweren. Wil je juridisch specialist worden en je onmisbaar maken binnen een organisatie? Kies dan voor een praktijkgerichte juridische opleiding van NCOI. ...

Lees meer
 • Afgestemd op jouw leven
 • Afgestemd op jouw praktijk
 • Afgestemd op jouw kennis en ervaring
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten

NCOI Opleidingen, de grootste opleider van werkend Nederland

Met een juridische opleiding op zak ben je een juridisch allrounder. Je weet alles over de nieuwe arbeidsvoorwaarden, het beoordelen van klachten en het schrijven van verweren. Wil je juridisch specialist worden en je onmisbaar maken binnen een organisatie? Kies dan voor een praktijkgerichte juridische opleiding van NCOI. 

Ontwikkel je in het juridische vakgebied

De vraag naar praktijkgerichte juristen is groot. Iedere organisatie heeft juridische specialisten nodig. Bij NCOI kun je dan ook kiezen uit een breed aanbod aan juridische opleidingen waarmee je je klaarstoomt als praktijkgericht jurist met een specialisatie die bij jouw ambitie past.

Heb je in je werk regelmatig te maken met arbeidsrechtelijke zaken en wil je je verdiepen in zaken als loon, arbeidsvoorwaarden en ontslagregels? Kies dan voor een opleiding arbeidsrecht. Zoek je meer verdieping binnen het arbeidsrecht? Dan is een opleiding bedrijfsrecht wellicht iets voor jou. Ook kun je kiezen voor een opleiding in de richting van fiscaal recht als je graag meer wilt weten over zaken als belastingrecht.

Wil je mensen ondersteunen die (even) niet of minder goed voor zichzelf kunnen zorgen? Volg dan een opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD). Een opleiding Mediation leert je tot slot hoe je feiten, argumenten en standpunten overzichtelijk in kaart brengt. Met die vaardigheden kun je bemiddelingsgesprekken tussen partijen leiden bij een conflict of zakelijk geschil.

Trends en ontwikkelingen

De samenleving verandert en daarmee ook de wet- en regelgeving en het juridische werkveld. We lichten een aantal trends en ontwikkelingen in het juridisch vakgebied voor je uit.

 • Gebruik van ‘legal tech’. Steeds meer juridische organisaties maken gebruik van technologische oplossingen om effectiever, efficiënter en productiever te werken. Bij legal software kan gedacht worden aan een beveiligd cloud-based platform waarbinnen juristen kunnen samenwerken, workflows kunnen maken en beveiligde documenten kunnen opstellen.
 • Problemen met talentmanagement. Juridische zaken en processen worden groter en de complexiteit van de informatie neemt toe. Tijdens de COVID-pandemie zijn veel juristen uit het werkveld vertrokken waardoor het soms lastig is om professionals te vinden die een zaak op kunnen pakken.
 • Toename niet-juridisch personeel. In het verlengde van de problemen met talentmanagement en daarmee een tekort aan opgeleid juridisch personeel, wordt er steeds kritischer gekeken naar wie bepaalde taken uitvoert. Voor sommige taken is niet altijd een juridische professional nodig, wat heeft gezorgd voor een toename van niet-juridisch personeel binnen het juridische werkveld.
 • Oplossen door mediation. Mediation is een bemiddelingsproces waarbij de conflictpartijen samen met een onafhankelijk persoon, een mediator, tot een oplossing proberen te komen. Het is een goedkope en snelle manier waarmee een juridisch proces voorkomen kan worden.
 • Compliance en “in-house” juridische teams. Compliance is het toezien en naleven van de wet- en regelgeving. Bedrijven en organisaties zijn hier zelf voor verantwoordelijk. Een goed voorbeeld hiervan is het naleven van de AVG, het omgaan met persoonsgegevens. Als blijkt dat een bedrijf niet compliant is, kunnen boetes en juridische procedures het gevolg zijn. Dit heeft gezorgd voor een toename van “in-house” juridische teams die nagaan of een bedrijf compliant werkt.
 

Populaire opleidingen

HBO Programma Bedrijfsjurist
Tijdens het HBO-programma Bedrijfsjurist start je met het leggen van een gedegen juridische basis. Vervolgens verbreed en verdiep je je kennis op het gebied van privaat- en ondernemingsrecht en het ethisch toepassen van de rechtspraak. Daarnaast leer je de benodigde juridische vaardigheden om je opgedane kennis toe te passen in de praktijk.

MBO Legal, Insurance & HR Services Specialist niveau 4
Wil je juridische kennis opdoen en aan de slag op een afdeling HR- en personeelszaken? Tijdens de opleiding MBO Legal, Insurance & HR Services Specialist niveau 4 ontwikkel je de vaardigheden die je hiervoor nodig hebt. Je neemt onder andere kennis van de wet- en regelgeving die nodig is bij het ondersteunen van klanten en collega’s bij (juridische) procedures. Je leert daarnaast op praktische wijze hoe je gegevens verwerkt, rapportages opstelt en een dossier vormt.

HBO Programma Bedrijfsjuridisch Medewerker
Een bedrijfsjuridisch medewerker komt in aanraking met diverse rechtsgebieden. Tijdens het HBO-programma Bedrijfsjuridisch Medewerker ontwikkel je juridische vaardigheden op praktische wijze en verwerf je kennis op het gebied van privaat- en ondernemingsrecht. Na het succesvol afronden van de opleiding kun je aan de slag als juridisch dienstverlener, medewerker bij een advocatenkantoor of op een andere juridische afdeling binnen een organisatie.

Waarom volg je een juridische opleiding bij NCOI?

Bij NCOI hoef je niet te leren wat je al weet. Ben je al werkzaam als jurist of wil je juridische kennis en vaardigheden verwerven die passen bij je huidige werk? Dan kun je voor bepaalde vakken een vrijstelling aanvragen. Dat bespaart tijd én geld. Onze unieke onderwijsmethode is onder andere zichtbaar in:

 • de praktijkgerichte aanpak. Het geleerde is direct toepasbaar in je werk. 
 • de verschillende startmomenten per jaar.
 • de diverse studievarianten. Kies voor e-learning of volg de klassikale lessen overdag, ‘s avonds of in het weekend. 
 • de mogelijkheid om in je eigen tempo te studeren en de opleiding tijdelijk te pauzeren als het even niet uitkomt.
 

Wat leer je tijdens een opleiding tot jurist?

Tijdens een opleiding tot jurist ontwikkel je je tot professioneel jurist. Je gaat aan de slag met juridische basisbegrippen, processen van wet- en regelgeving en de organisatie van de rechterlijke macht en rechtspraak. 

Je verwerft vaardigheden op het gebied van juridisch taalgebruik, juridische bronnen en juridisch dossier management. De opleidingen bij NCOI zijn volledig up-to-date. Zo zijn de vakken ‘Wetgeving rond IT en privacy’ en ‘Auteursrecht en eigendom op het internet’ toegespitst op de laatste ontwikkelingen in de digitale wereld. De juridische opleidingen bij NCOI zijn daarnaast speciaal ontwikkeld voor werkend Nederland, om die reden worden al onze lessen vanuit een praktisch perspectief benaderd. Het geleerde kun je dus direct in de praktijk toepassen. 

Blogs over onze Juridische opleidingen

HBO Rechten is een brede opleiding waarmee je een brede kijk op het juridische werkveld ontwikkelt. In deze blog vertellen we wat je met een HBO opleiding rechten kunt worden en welke praktische vaardigheden je opdoet tijdens de opleiding.

Wil je je kennis verbreden, verdiepen of ga je toch voor een carrièreswitch? Kom er achter waar jij voldoening uithaalt en bepaal zelf de volgende stap: Ga voor wat je echt wilt met onze vijf tips.

Veelgestelde vragen over Juridisch

Welke opleiding heb je nodig om jurist te worden?
Wat kan je met een juridische opleiding?
Is een juridische opleiding te combineren met werk?
Hoe groot zijn de klassen tijdens een juridische opleiding?
Wat zijn de praktijkgerichte elementen van een juridische opleiding?