Vakopleiding
NVAO geaccrediteerd
12 maanden
September 2024
Het installeren en onderhouden van installaties is belangrijk werk. Je zorgt voor stromend water, verwarming en koeling. Hierdoor kan het gewone dagelijks leven doorgaan in bedrijven, kantoren en huizen. Met deze vakopleiding word je een specialist op het gebied van installatietechniek. Je krijgt inzicht in verschillende installaties en technieken en weet hoe je servicegericht onderhoud pleegt. Je gaat praktijkgericht aan de slag op MBO-niveau, zonder dat je aan specifieke eisen hoeft te voldoen.
Je werkt in de installatietechniek als bijvoorbeeld (toekomstig) werktuigkundig installateur, installatiemonteur en je wilt je hier verder in ontwikkelen. Je wilt diepgaande vakkennis opdoen op MBO-niveau zonder de eisen en extra opdrachten die bij een erkend MBO-diploma horen.
Tijdens de bijeenkomsten verdiep je je in installaties voor verwarming, airconditioning en stromend water. Je begrijpt hoe ze werken en hoe ze moeten worden onderhouden. Hierbij ga je praktisch aan de slag met het testen en meten van installaties en het plannen van onderhoudswerkzaamheden. Daarnaast leer storingen vaststellen en oplossen.
Je krijgt les van docenten met veel ervaring in je dagelijkse beroepspraktijk. Leren doe je in de praktijk en daarom voer je verschillende praktijkopdrachten uit. Zo kun je alles wat je leert meteen toepassen, waardoor je direct al succesvoller wordt in je werk.
De vakopleiding bestaat uit onderdelen die ook in een erkende MBO-opleiding zitten. Hierdoor weet je zeker dat het programma van hoge kwaliteit is.
Er zijn geen specifieke vooropleidingseisen voor dit programma. Het programma wordt verzorgd op MBO-niveau.
Ongeveer 3-5 uur per bijeenkomst.
Volg deze opleiding via een studievorm die bij jou past:
Bekijk de Opleidingsvarianten voor meer informatie.
De volgende modules en onderwerpen komen aan bod:
(4 bijeenkomsten)
(6 bijeenkomsten)
(6 bijeenkomsten)
De module Werktuigkundige installaties sluit je af met een digitaal examen. De overige modules sluit je elk af met een praktijkgerichte opdracht. Bij een voldoende beoordeling van alle onderdelen ontvang je het instituutsdiploma ‘MBO Servicetechnicus Werktuigkundige Installaties’ van MBO College van NCOI.
Als je verder wilt studeren voor het erkende diploma MBO Technicus Service en Onderhoud Werktuigkundige Installaties niveau 4 en je voldoet aan de toelatingsvoorwaarden voor deze erkende MBO-opleiding, dan ontvang je vrijstelling voor gelijke onderdelen.
Wil je meer weten over de opbouw van onze opleidingen? Zie dan opbouw MBO.
Betaal je je opleiding zelf? Voor veel van onze opleidingen kun je gebruikmaken van interessante financiële voordelen. Welke mogelijkheden er zijn, lees je terug in onze subsidiebrochure.
Veel werkgevers willen graag investeren in de ontwikkeling van hun medewerkers en beschikken over een jaarlijks opleidingsbudget om opleidingen voor werknemers te bekostigen. Heeft jouw organisatie een opleidingsbudget waar je gebruik van kunt maken? Vraag het na bij de HR-afdeling of je leidinggevende, want dit kan veel voordeel opleveren.