Menu
NCOI Opleidingen

De voordelen van NCOI

Wil je een opleiding volgen naast je werk, maar vind je het lastig om dit onderwerp aan te kaarten bij je werkgever? Vergroot je kans op een succesvol gesprek met deze tips.


1. Bereid je goed voor op het gesprek
Overval je werkgever niet met je verzoek, maar maak hem eerst enthousiast over je nieuwe ideeën over uw toekomst en de kennis die je wilt ontwikkelen. Verder zal je werkgever eerder bereid zijn naar je te luisteren als je laat zien dat je goed hebt nagedacht over je opleidingswens.

Stel jezelf voorafgaand aan het gesprek dus de volgende vragen:
 • Waar wil je over 5 jaar staan?
 • Hoe kom je daar qua opleiding en in carrièrestappen?
 • Welke opleiding wil je volgen?
 • Welke voordelen verwacht je voor jezelf en je werkgever? (Zie ook tip 2 hieronder)
 • Hoe ga je de opleiding combineren met je werk en privéleven?
 • Wat zijn de verwachte kosten?
 • Wat is de verwachte tijdsbesteding?
 • Waarom heb je voor NCOI als opleider gekozen?
 • Verwacht je een bijdrage in geld en/of tijd van je werkgever?
 • Waarom zou de werkgever deze bijdrage geven?
2. Bedenk welk belang je werkgever heeft bij je opleiding
Als je van je werkgever een bijdrage in geld en/of tijd verwacht, is het vooral belangrijk dat je laat zien welke toegevoegde waarde je opleiding heeft voor de organisatie.
 
Sta daarom ook stil bij de volgende vragen:
 • Welke kennis en ervaring levert de opleiding op, die je kunt toepassen in je baan?
 • Welke projecten wil je op termijn kunnen oppakken en hoe helpt de opleiding je hierbij?
 • Hoe sluit de opleiding aan op de visie van de organisatie en de afdeling?
 • Wat biedt de opleiding je aan extra motivatie? En wat betekent dat voor je baas? Blijf je bijvoorbeeld langer in je baan? Ga je nieuwe collega’s begeleiden? Kun je promotie maken?
 • Kun je de kennis die je opdoet delen met anderen in je organisatie?
3. Anticipeer op bezwaren van je​ baas
Ondanks al je goede argumenten is de kans groot dat je werkgever nog niet meteen staat te springen om je opleidingswens. Bedenk dus vooraf ook met welke bezwaren hij kan komen en hoe je daarop kunt reageren. Dit blog met 7 tegenargumenten helpt je op weg.
 
4. Kies het juiste moment voor het gesprek
Je kunt je opleidingswens op elk moment ter sprake brengen, maar het functioneringsgesprek, POP-gesprek en arbeidsvoorwaardengesprek lenen zich hier extra voor.
 • Het functioneringsgesprek
Tijdens het functioneringsgesprek bespreek je je huidige functioneren met je werkgever en maak je afspraken voor de toekomst. Dit is dus ook een goed moment om je opleidingswens te bespreken. Vraag je werkgever het onderwerp op de agenda te zetten. Zo voorkom je dat de tijd op is en je het niet meer over je opleidingswens kunt hebben.
 • Het POP-gesprek
Wordt er binnen je organisatie met Persoonlijke Ontwikkelingsplannen (POP) gewerkt? Dan is ook een POP-gesprek een goede gelegenheid om het over je opleidingswens te hebben. In dit gesprek geef je aan waar je over 5 jaar wilt staan en wat je ontwikkelingsdoelen zijn. Door te laten zien dat de gewenste opleiding daar een logische stap in is, kun je je werkgever ervan overtuigen dat de opleiding in je POP hoort.
 • Het arbeidsvoorwaardengesprek
Ben je op dit moment werkzoekend of ben je van plan om binnenkort van werkgever te wisselen? Het arbeidsvoorwaardengesprek bij je nieuwe werkgever is ook een uitstekend moment om je opleidingswens te bespreken. Deze kun je ook in de salarisonderhandelingen meenemen. Zo kun je akkoord gaan met een lager salaris in ruil voor een opleiding. Of je kunt je opleiding koppelen aan een prestatie die je laat opnemen in je contract.

Succes!

Meer informatie
Heb je nog vragen over een opleiding die je wilt gaan volgen? Onze opleidingsadviseurs helpen je graag. Laat via de contactpagina jegegevens achter en wij nemen contact met je op.

Tips per e-mail ontvangen?
Wil je deze tips per e-mail ontvangen? Vul hieronder je gegevens in en je ontvangt de tips als een handig pdf-bestand. Zo kun je de tips printen en notities maken.

Velden met een * zijn verplicht

 
Om je beter te kunnen adviseren tijdens de oriëntatie op uw opleiding kunnen we telefonisch en per e-mail contact met je opnemen.

Het privacy statement van NCOI is van toepassing op dit formulier.

Heb je vragen?

Onze deskundige opleidingadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.
Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij jou en jouw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.