Opleiding Pedagogisch Didactisch Getuigschrift (PDG)

Praktisch programma om u te ontwikkelen tot pedagogisch en didactisch bekwame docent MBO - 18 maanden

Opleidingsniveau
HBO-programma
Studievormen Avond, Dag en Zaterdag
Kostenoverzicht Kostenoverzicht aanvragen
Meer informatie Download brochure
Wil je dit met iemand delen? Mail door
Download brochureDirect inschrijven

Deskundig en persoonlijk opleidingsadvies?

Op basis van uw huidige loopbaan en uw leerdoelen geven wij u graag een persoonlijk opleidingsadvies. Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen twee werkdagen om het advies te bespreken.
Vraag een opleidingsadvies aan

Opleidingsinformatie

In het kort
Algemeen

Met het traject Pedagogisch Didactisch Getuigschrift (PDG) kunt u een startbekwaamheid verwerven voor het beroep van docent in het MBO. Het is een algemeen pedagogisch didactisch traject voor docenten die beschikken over een afgeronde vakopleiding op HBO-/WO-niveau, maar die onbevoegd werkzaam zijn in het MBO. In dit boeiende programma leert u op praktische wijze hoe u uw kennis op succesvolle en inspirerende wijze overdraagt aan uw studenten. De opleiding is volledig ontworpen volgens de thema’s uit het landelijk raamwerk voor de opleiding PDG en het kwalificatiedossier docent MBO. Na afronding ontvangt u het officiële Getuigschrift Pedagogisch Didactische Scholing (WEB).

Subsidie

Binnen MBO komen onbevoegde docenten in veel gevallen in aanmerking voor de subsidie ­zij-instroom. Deze subsidie kan door uw werk­gever worden aangevraagd, waardoor u in de gelegenheid gesteld wordt om een PDG te ­behalen. De subsidie bedraagt € 20.000,- per kandidaat. Aan het indienen van de subsidieaanvraag zijn termijnen verbonden. Meer informatie vindt u op www.duo.nl

Doelgroep

Deze opleiding richt zich op zij-instromers of onbevoegde docenten die al werkzaam zijn in het MBO en die zich willen kwalificeren als docent in het MBO. U heeft bijvoorbeeld een HBO Bacheloropleiding in een bepaalde richting afgerond en wilt nu jonge mensen het vak bijbrengen. Of u heeft jarenlange werkervaring en wilt uw expertise aanvullen met pedagogisch didactische kennis en vaardigheden om professioneel voor de klas te kunnen staan.

Toelatingsvoorwaarden

Voor deze opleiding is HBO Bachelorwerk- en -denkniveau nodig. Een afgeronde HBO Bachelor­opleiding of universitaire opleiding is een prima ­uitgangspositie. Indien u niet over een van deze diploma’s beschikt, dan kunt u uw HBO Bachelorwerk- en -denkniveau aantonen door middel van een capaciteitentest die voldoet aan de COTAN-eisen. U kunt hiervoor zelf contact opnemen met een deskundige (bij voorkeur een psycholoog NIP) die bij u een capaciteitentest kan afnemen die ­voldoet aan de COTAN-eisen. De kosten voor deze test zijn voor eigen rekening. Daarnaast heeft u 3 jaar relevante werkervaring in het vakgebied.

Doel en opzet

U start met een startbijeenkomst van een dag. In de ochtend krijgen u en uw praktijk­begeleider, die ook aanwezig moet zijn, informatie over de opleiding. In de middag maakt u een start met het portfolio. 

U leert hoe het (beroeps)onderwijs in Nederland in elkaar zit en hoe zich dat ontwikkelt. Daarnaast ­ontwikkelt u kennis en vaardigheden op het gebied van pedagogiek en didactiek en duikt u in de verschillende taken van een docent in het MBO. Denk hierbij aan het begeleiden van studenten tijdens de leerloopbaan, onderwijsprogramma’s ontwikkelen en het uitvoeren van een onderwijsprogramma. In een beroepsopdracht gaat u concreet aan het werk met uw opgedane kennis en vaardigheden binnen uw eigen praktijk. In dit onderdeel gaat u ook aan de slag met onderzoeksvaardigheden. Uiteraard wordt in het programma aandacht besteed aan leer­psychologische achtergronden en specifieke vaardigheden voor het begeleiden van leerlingen en het managen van een klas. 

Werkplek

Binnen de opleiding is de beroepspraktijk een belangrijk onderdeel. De praktijkopdrachten zijn gericht op het toepassen van kennis en vaardig­heden in de onderwijspraktijk. Daarom is het voor deze opleiding noodzakelijk dat u een relevante werkplek/stage heeft met een omvang van ­minimaal 0,4 fte, met minimaal 8 lessen per week gedurende de gehele opleiding. Daarnaast moet uw school een geschiktheidsverklaring afgeven.

Voorbereiding en studiebelasting

Ongeveer 10-12 uur per week.

Portfolio en assessment

U bouwt gedurende deze opleiding een praktijk­gericht portfolio op. In dit portfolio laat u zien dat u de kerntaken van een docent in de ­praktijk beheerst. Hierbij wordt u begeleid door een port­foliobegeleider en heeft u portfoliobijeenkomsten. Uw portfolio bestaat uit 2 delen. Het eerste deel rondt u af na de eerste 3 gevolgde modules, het tweede onderdeel na de overige modules. Beide delen bestaan uit onder andere portfolio-opdrachten en het tweede deel ook uit een assessment op uw werk/stage. De assessments vinden pas plaats nadat de schriftelijke onderdelen voldoende zijn bevonden. Vanuit uw werkplek/stage dient u te ­worden begeleid door uw praktijkbegeleider.

Programma

Programma

De opleiding bestaat uit 2 fases waarin u 60 EC kunt behalen. 

Fase 1

 • Inleiding in PDG [PF] 1 EC
 • De docent [MO] 6 EC
 • De verbinder [MO] 6 EC
 • Portfolio fase 1 [PF] 14 EC

Fase 2

 • De begeleider [DE] 6 EC
 • De professional [MO] 6 EC
 • Beroepsopdracht [MO] 6 EC
 • PDG compleet [PF] 1 EC
 • Portfolio fase 2 [PF] 14 EC

Diploma

U rondt de modules af met een schriftelijk examen [SE], praktijkgerichte opdracht [MO] of een praktijkportfolio [PF]. U rondt de opleiding in zijn geheel af met een assesment. Als u alle onderdelen met een voldoende resultaat afsluit, ontvangt u het ‘Getuigschrift Pedagogisch Didactische Scholing (WEB)’.

Planning

Wilt u op de hoogte worden gehouden?

Op dit moment leggen wij de laatste hand aan de lesplanning. Heeft u belangstelling en wilt u graag starten? Vul onderstaande formulier in, dan houden wij u op de hoogte. U kunt ook contact opnemen met onze opleidingsadviseurs via telefoonnummer 035-6 400 411.

Houd mij op de hoogte

Opleidingsvarianten

Deze opleiding duurt 18 maanden. De opleiding wordt in zowel een dag- als een avond­variant aangeboden. De dagopleiding heeft 20 bij­eenkomsten van 10.00 uur tot 16.00 uur. De ­avond­opleiding heeft 36 bijeenkomsten van 19.00 uur tot 22.00 uur en 2 dagbijeenkomsten van 10.00 uur tot 16.00 uur

Mogelijke startmomenten en locaties

U kunt zich inschrijven voor de variant van uw keuze. De definitieve locatie met adresgegevens is zo’n drie weken voor aanvang van de opleiding of training bekend. U kunt wel alvast een aantal van onze meestgebruikte leslocaties bekijken.

Wanneer wilt u starten?

Gekozen filters:
Alle filters herstellen
Er zijn geen resultaten beschikbaar die voldoen aan de gekozen filters

 • Startmoment
 • Variant
 • Locatie
Lesrooster
Kosten

Kosten

Inschrijfgeld: € 100,-
Cursusgeld: € 3.290,-
Studiemateriaal: € 625,-
Examenkosten: € 195,- (per module)
€ 500,- (PF+ assessment)
Beroepsopdracht: € 350,-
Reprorechten: € 15,-
Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

U kunt deze opleiding ook in 6 termijnen betalen. Hiervoor wordt een opslag van 8% in rekening gebracht.

Locatie- en arrangementskosten

NCOI Opleidingen regelt tijdens uw opleiding onbeperkt koffie, thee en water. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,-(excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Als dat expliciet vermeld staat, brengen wij ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

Reprorechten en hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Dat is een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw). 

Btw

Kiest u voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of een volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn in beginsel belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw. 

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Overzicht van de totale investering ontvangen?

We sturen u graag per e-mail een overzicht van de totale kosten van deze opleiding. Vraag nu aan!

Ervaringen

Opleiding Pedagogisch Didactisch Getuigschrift (PDG)

Praktisch programma om u te ontwikkelen tot pedagogisch en didactisch bekwame docent MBO - 18 maanden

Opleidingsniveau
HBO-programma
Studievormen Avond, Dag en Zaterdag
Kostenoverzicht Kostenoverzicht aanvragen
Meer informatie Download brochure
Wil je dit met iemand delen? Mail door

Download brochureDirect inschrijven Kostenoverzicht aanvragen

Speciaal voor werkenden

NCOI is speciaal opgericht voor werkenden. We verzorgen meer dan 1.000 opleidingen en trainingen in veel verschillende vakgebieden en leiden jaarlijks 50.000 professionals op. Professionals zoals u. Samen met 700 medewerkers en meer dan 2.000 docenten zetten we ons dagelijks in om u te helpen uw professionele doelstellingen te bereiken. We verzorgen onze opleidingen voor het overgrote deel van de top 500 van het Nederlandse bedrijfsleven. Een NCOI-diploma is dus echt een waardevolle aanvulling op uw cv.

Speciaal voor werkenden

NCOI is speciaal opgericht voor werkenden. We verzorgen meer dan 1.000 opleidingen en trainingen in veel verschillende vakgebieden en leiden jaarlijks 50.000 professionals op. Professionals zoals u. Samen met 700 medewerkers en meer dan 2.000 docenten zetten we ons dagelijks in om u te helpen uw professionele doelstellingen te bereiken. We verzorgen onze opleidingen voor het overgrote deel van de top 500 van het Nederlandse bedrijfsleven. Een NCOI-diploma is dus echt een waardevolle aanvulling op uw cv.

Topdocenten uit de praktijk

De kwaliteit van opleidingen en trainingen wordt voor een belangrijk deel bepaald door de kwaliteit van de docent. Daarom werkt NCOI uitsluitend met uitstekend opgeleide docenten die werkzaam zijn in het vakgebied van uw opleiding. Meer dan 2.000 docenten zetten zich dagelijks in om u te helpen uw professionele doelstellingen te bereiken. Alexandra van ’t Geloof is een van hen. Zij vertelt u in deze video waarom zij lesgeven het leukste vindt wat er is.

Unieke combinatie van erkend en praktijkgericht onderwijs

Onze opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (MBO) en de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (HBO/Master). Hierdoor weet u zeker dat uw opleiding aan strenge kwaliteitseisen voldoet, en u een waardevol diploma behaalt. Daarnaast is ons onderwijs anders ingericht dan het onderwijs aan een reguliere onderwijsinstelling. U heeft immers een heel andere opleidingsbehoefte dan iemand die fulltime naar school gaat. U moet het volgen van een opleiding in kunnen passen in uw drukke agenda. Verder krijgt u bij ons geen theorie om de theorie, maar maken we voortdurend de vertaalslag naar de praktijk. Uw praktijk. Hierdoor kunt u wat u leert direct de volgende dag toepassen.

Unieke combinatie van erkend en praktijkgericht onderwijs

Onze opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (MBO) en de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (HBO/Master). Hierdoor weet u zeker dat uw opleiding aan strenge kwaliteitseisen voldoet, en u een waardevol diploma behaalt. Daarnaast is ons onderwijs anders ingericht dan het onderwijs aan een reguliere onderwijsinstelling. U heeft immers een heel andere opleidingsbehoefte dan iemand die fulltime naar school gaat. U moet het volgen van een opleiding in kunnen passen in uw drukke agenda. Verder krijgt u bij ons geen theorie om de theorie, maar maken we voortdurend de vertaalslag naar de praktijk. Uw praktijk. Hierdoor kunt u wat u leert direct de volgende dag toepassen.

Studeren waar en wanneer u wilt

Bij ons kunt u uw opleiding uitstekend combineren met uw baan en privéleven. U kunt uw opleiding namelijk doordeweeks overdag, ’s avonds of op zaterdag volgen. En dankzij onze locaties door heel Nederland, is er altijd wel een locatie bij u in de buurt. Verder kunt u meerdere keren per jaar starten. U hoeft dus niet tot september te wachten. Ook de opbouw van onze opleidingen is flexibel. Wilt u zich niet meteen inschrijven voor een volledige, erkende opleiding? Dan kunt u ook kiezen voor een deelprogramma. Dit is een onderdeel van een volledige, erkende opleiding, waarin u zich heel gericht verdiept in een bepaald onderwerp. Als u later besluit dat u zich toch voor de volledige opleiding wilt inschrijven, kunt u de studiepunten die u al behaald heeft onder bepaalde voorwaarden inbrengen.

Gratis studiegids thuis ontvangen?

Vraag dan nu onze uitgebreide studiegids(en) aan en ontvang alle opleidingsinformatie per post. Studiegids aanvragen

"Ik ben tevreden over de organisatie van de opleiding..."

De ervaring van Dhr. T. de Bruin

‘’Ben de opleiding tot Logistiek Supervisor gaan volgen om mezelf nog beter te verdiepen in de logistiek aspecten. De keuze voor NCOI is omdat men hier diverse manieren ter beschikking had om de lesstof tot je te nemen, zoals in de weekeinden of op een avond, de diverse locaties en eventueel e-Learning. De opleiding sloot voor het grootste deel aan op mijn werksituatie, wat ik als zeer prettig en leerzaam heb ervaren. Het belangrijkste resultaat is natuurlijk het erkende diploma, maar in de praktijk is het de kennis die ik heb opgedaan en in mijn dagelijkse werkzaamheden kan gebruiken.’’

Leeftijd45

FunctieHoofd Front- en Back office bij Logistiek van Defensie

OpleidingMBO Logistiek Supervisor niveau 4

Opleidingsniveau

StudievariantAvond

Lees het complete verhaal

Leer ons beter kennen

Slide 1: Video

Impressie van een dag/avond in de les bij NCOI

Impressie van een dag/avond in de les bij NCOI

Impressie van een dag/avond in de les bij NCOI

Voorlichtingsbijeenkomsten

Voorlichtingsbijeenkomsten

Voorlichtingsbijeenkomsten

Voorlichtingsbijeenkomsten

Meer informatie over onze opleidingen en de mogelijkheden tot persoonlijk advies.

Meer informatie over onze opleidingen en de mogelijkheden tot persoonlijk advies.

Meer informatie over onze opleidingen en de mogelijkheden tot persoonlijk advies.

Data en aanmelden
Slide 3: Erkende Kwaliteit

De erkende kwaliteit van NCOI

De erkende kwaliteit van NCOI

Als solide opleider beschikt NCOI over alle mogelijk
denkbare erkenningen op het gebied van opleiden en kwaliteit.

Als solide opleider beschikt NCOI over alle mogelijk
denkbare erkenningen op het gebied van opleiden en kwaliteit.
De erkende kwaliteit van NCOI

Lees meer
Slide 4: Testimonial Docent

‘’Als docent haal ik mijn voldoening uit het begeleiden van…’’

‘’Als docent haal ik mijn voldoening uit het begeleiden van…’’

"Als docent haal ik mijn voldoening uit het…’’

Lees het verhaal van Mevr. C. van der Velde – Docent

Lees het verhaal van Mevr. C. van der Velde – Docent

Lees het verhaal van Mevr. C. van der Velde – Docent

Lees meer

Hoe betaalt u uw opleiding?

Lees meer over het levenlanglerenkrediet

De voordelen van NCOI

Onze website maakt gebruik van cookies.