Is er een onderdeel van je opleiding dat je al kent, kunt of doet? Dan kun je hiervoor vrijstelling aanvragen. Opgedane ervaring en kennis toon je aan via een zogenaamd Eerder Verworven Competenties (EVC)-traject en eerder behaalde diploma’s. “Iedere student heeft een eigen verhaal,” vertelt Ajka Redzepagic, adviseur toelating en vrijstelling.
Het grootste deel van haar tijd houdt Ajka zich bezig met EVC-trajecten. Werkervaring die iemand eerder opdeed, wordt hiermee getoetst en aangetoond. Naast haar eigen team, zijn Opleidingsmanagement, de Examencommissie en het EVC Centrum Nederland betrokken. “Interessant aan dit werk is dat iedere student een uniek verhaal heeft. Leuk is ook dat je de inschrijvende student van A tot Z meemaakt: vanaf het begin van zijn aanvraag tot aan zijn inschrijving.”
“Wil iemand vrijstellingen aanvragen, dan is dat niet van vandaag op morgen geregeld. En dat is maar goed ook, want hier wordt zorgvuldig mee omgegaan. Gemiddeld duurt een EVC-traject 6 maanden.”
“Hoe ziet het EVC-traject er uit? Stel, iemand werkt al 10 jaar als jeugdzorgmedewerker en wil nu voor het officiële HBO-diploma gaan om zich te kunnen registreren bij het Stichting Kwaliteitsregister Jeugd. De potentiële student bouwt een portfolio op, waarin hij laat zien over kennis en ervaring te beschikken. Daar hoort onder meer een werkplekbezoek door het EVC-centrum bij. En voor iedere competentie waarvoor je vrijstelling aan wilt vragen, lever je bewijs aan in de vorm een uitgewerkt stuk. Er komt dus redelijk wat bij kijken.”
Ajka doorliep zelf de opleiding Culturele Maatschappelijke Vorming en deed daarna sociaal werk. “Ik heb dat stukje sociale werk in me. Ik probeer het best mogelijke voor de student te realiseren. Dat doe ik door een zo compleet mogelijk beeld te geven van de mogelijkheden. Ik denk na over hoe de student de opleiding zo snel mogelijk kan doorlopen. Hopelijk draagt dit interview bij aan de bekendheid van het EVC-traject en weten meer mensen dat ze zich hier eventueel voor kunnen aanmelden.”