Ajka Redzepagic

“Vrijstelling aanvragen: iedere student heeft een eigen verhaal”

Is er een onderdeel van je opleiding dat je al kent, kunt of doet? Dan kun je hiervoor vrijstelling aanvragen. Opgedane ervaring en kennis toon je aan via een zogenaamd Eerder Verworven Competenties (EVC)-traject en eerder behaalde diploma’s. “Iedere student heeft een eigen verhaal,” vertelt Ajka Redzepagic, adviseur toelating en vrijstelling. 

Van A tot Z betrokken

Het grootste deel van haar tijd houdt Ajka zich bezig met EVC-trajecten. Werkervaring die iemand eerder opdeed, wordt hiermee getoetst en aangetoond. Naast haar eigen team, zijn Opleidingsmanagement, de Examencommissie en het EVC Centrum Nederland betrokken. “Interessant aan dit werk is dat iedere student een uniek verhaal heeft. Leuk is ook dat je de inschrijvende student van A tot Z meemaakt: vanaf het begin van zijn aanvraag tot aan zijn inschrijving.” 

Ajka Redzepagic

Zorgvuldig proces

“Wil iemand vrijstellingen aanvragen, dan is dat niet van vandaag op morgen geregeld. En dat is maar goed ook, want hier wordt zorgvuldig mee omgegaan. Gemiddeld duurt een EVC-traject 6 maanden.”

Portfolio samenstellen

“Hoe ziet het EVC-traject er uit? Stel, iemand werkt al 10 jaar als jeugdzorgmedewerker en wil nu voor het officiële HBO-diploma gaan om zich te kunnen registreren bij het Stichting Kwaliteitsregister Jeugd. De potentiële student bouwt een portfolio op, waarin hij laat zien over kennis en ervaring te beschikken. Daar hoort onder meer een werkplekbezoek door het EVC-centrum bij. En voor iedere competentie waarvoor je vrijstelling aan wilt vragen, lever je bewijs aan in de vorm een uitgewerkt stuk. Er komt dus redelijk wat bij kijken.”

De aard van het beestje

Ajka doorliep zelf de opleiding Culturele Maatschappelijke Vorming en deed daarna sociaal werk. “Ik heb dat stukje sociale werk in me. Ik probeer het best mogelijke voor de student te realiseren. Dat doe ik door een zo compleet mogelijk beeld te geven van de mogelijkheden. Ik denk na over hoe de student de opleiding zo snel mogelijk kan doorlopen. Hopelijk draagt dit interview bij aan de bekendheid van het EVC-traject en weten meer mensen dat ze zich hier eventueel voor kunnen aanmelden.”

Heb je vragen?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.