Menu
NCOI Opleidingen - ICT & Makelaardij

Rentmeestersopleiding

NVR-erkende opleiding tot rentmeester - 8 maanden

Opleidingsniveau

Vakopleiding

Erkenning

NVAO geaccrediteerd

Meer informatie

Download brochure

Wil je dit met iemand delen?

Mail door

Incompany volgen?

Meer informatie

Fiscale scholingsaftrek

Meer informatie
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Het beroep rentmeester bestaat al eeuwen. Voorheen richtte de rentmeester zich vooral op het beheer van landerijen van grootgrondbezitters. Maar de rentmeester van vandaag is een vastgoedspecialist in het landelijk gebied. Wil jij rentmeester worden? Kies dan deze opleiding. De opleiding is zeer praktijkgericht. Je gaat langs bij rentmeesterskantoren en werkt aan een eigen projectcase. Bovendien is de opleiding gebaseerd op de kennisvereisten van de Nederlandse Vereniging van Rentmeesters (NVR).

Doelgroep

Je wilt je ontwikkelen tot rentmeester. Je hebt bijvoorbeeld de opleiding Grondverwerving en Schadevergoedingen gevolgd of je werkt als taxateur landelijk vastgoed. Ook als je werkzaam bent in de aankoop en het beheer van landelijk vastgoed, bijvoorbeeld bij de overheid, een natuurorganisatie, adviesbureau, vermogensbeheer of rentmeesterskantoor. Voor het uitvoeren van een projectcase heb je een relevante werkplek nodig.

Doel en opzet

In de opleiding staat praktijkgerichtheid centraal. De bijeenkomsten en opdrachten staan in het teken van interactiviteit en toepassing van het geleerde. Je maakt een praktijkcase in je eigen werkomgeving. Door de inbreng van een persoonlijke projectcase en de mentordag haal je een hoog rendement uit je leerproces. Je wordt hierbij uiteraard begeleid door zeer deskundige docenten die allen op strategisch niveau werkzaam zijn binnen hun specialisme.

Het studiemateriaal is actueel en sluit perfect aan op de exameneisen. Alles wat je nodig hebt voor je studie vind je in onze online leeromgeving. Je vindt hier lesvoorbereidingen, opdrachten en aanvullende informatie.

Vooropleiding

Je hebt een opleiding op minimaal HBO-niveau. Daarnaast heb je één van de volgende diploma's: Grondverwerving en Schadevergoedingen, Basistheorie Vastgoed of Aanvullende Theorie Landelijk Vastgoed. Heb je een andere relevante opleiding gevolgd? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

Voorbereiding en studiebelasting

Je studiebelasting is ongeveer 5-6 uur per bijeenkomst.

NCOI Techniek & Veiligheid

Deze opleiding wordt uitgevoerd door NCOI Techniek & Veiligheid.

Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma

Diploma

Je sluit de Rentmeestersopleiding af met een digitaal examen en een portfolio-opdracht. Bij een voldoende resultaat voor dit examen en de eindopdracht ontvang je het diploma ‘Rentmeestersopleiding’ van NCOI als je ook het examen voor de module Praktijkleer makelaar landelijk en agrarisch vastgoed met goed resultaat hebt gemaakt. Dit examen is te boeken via het externe examen bureau SVMNIVO, https://www.svmnivo.nl/praktijkleer-lv. Voorwaarden en kosten voor dit examen worden bepaald door SVMNIVO, de kosten zijn geen onderdeel van de examenkosten van de Rentmeestersopleiding en worden apart in rekening gebracht door SVMNIVO.

Het aspirant-lidmaatschap van de NVR kan uitsluitend worden verkregen als je voldoet aan strenge voorwaarden, waaronder opleidingseisen. Voor de volledige toelichting hierop verwijzen wij je naar de vereniging zelf.

Programma

De volgende onderwerpen komen aan bod:

Praktijkleer makelaar landelijk en agrarisch vastgoed

(14 bijeenkomsten)

 • Algemene landbouwkunde
 • Bos, natuur en overige functies in het buitengebied
 • Privaatrechtelijke aspecten agrarisch en landelijk vastgoed
 • Publiekrechtelijke aspecten agrarisch en landelijk vastgoed
 • Grondbeleid
 • Ethiek

Inleiding rentmeester, taxatie en (erf)pacht

(4 bijeenkomsten)

 • Rentmeesterschap als vak
 • Basiskennis ethiek en integriteit
 • Basiskennis onderhandeling en communicatie
 • Basis taxatieleer onroerende zaken
 • Verschillende methoden van waardebepaling kunnen onderscheiden
 • Basiskennis bouwkunde
 • Pacht, erfpacht en huur

Landschappen, bodem, water, bos- en natuurbeheer

(6 bijeenkomsten)

 • Algemene landschapskunde
 • Basiskennis relatie bodem en landgebruik
 • Basiskennis relatie waterhuishouding en landgebruik
 • Basiskennis natuur- en bosbeheer

Vaardigheden rentmeester

(4 bijeenkomsten)

 • Proces van onderhandelen, de fasering, de onderhandelingstechnieken
 • De invloed van de persoonlijke stijl op het onderhandelingsproces
 • Verschillende onderhandelingsstrategieën
 • Zelfstandig niet-complexe onderhandelingen voeren
 • Fasering en kenmerken project (inclusief taken en verantwoordelijkheden)
 • Projectplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning

Data en plaatsen

De opleiding wordt verzorgd op het kantoor van de docenten die de module verzorgen. Kijk voor de exacte data op ncoi.nl.

Opleidingsvarianten

Deze opleiding duurt ongeveer 8 maanden. De opleiding wordt in een dag- en avondvariant aangeboden. De dagopleiding heeft 14 bijeenkomsten van 08.30 uur tot 15.30 uur. De avondvariant heeft 28 bijeenkomsten van 19.00 uur tot 22.00 uur. De lesdagen worden georganiseerd op het kantoor van de docenten die de module verzorgen. Zo maak je kennis met de meest toonaangevende kantoren door het land.

Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie

Totaalprijs

Dagopleiding: € 4.980,-

De totaalprijs bestaat uit de volgende kosten:

Inschrijfgeld: € 100,-
Lesgeld: € 3.395,-
Studiemateriaal: € 350,-
Examenkosten: € 420,-
Reprorechten: € 15,-
Arrangementskosten dag: € 700,-

De kosten voor het SVMNIVO-examen voor de module Praktijkleer makelaar landelijk en agrarisch vastgoed zijn exclusief en worden in rekening gebracht door SVMNIVO.

Bovenstaande bedragen zijn op basis van betaling ineens waarbij 8% korting inbegrepen is. Je kunt het programma ook in 2 of 8 termijnen betalen.

Wil jij een kostenoverzicht in jouw mailbox ontvangen?
Kostenoverzicht aanvragen

Rentmeestersopleiding

NVR-erkende opleiding tot rentmeester - 8 maanden

Opleidingsniveau

Vakopleiding

Erkenning

NVAO geaccrediteerd

Meer informatie

Download brochure

Wil je dit met iemand delen?

Mail door

Incompany volgen?

Meer informatie

Fiscale scholingsaftrek

Meer informatie

Heb je vragen?

Onze deskundige opleidingadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.
Klassikaal, virtual classroom, e-learning en switchgarantie NCOI

Kies je eigen opleidingsvariant

Als grootste opleider van werkend Nederland begrijpen wij als geen ander dat een opleiding volgen in je leven moet passen. Daarom kun je bij NCOI Opleidingen kiezen uit verschillende opleidingsvarianten: Klassikaal, Virtual Classroom en E-learning. Je kunt klassikale bijeenkomsten volgen op een leslocatie, via de computer live les krijgen van een docent of op je eigen tempo studeren wanneer het jou uitkomt. Er is altijd wel een opleidingsvariant te vinden die bij jou past. En met onze unieke switchgarantie kun je moeiteloos en zonder extra kosten veranderen van opleidingsvariant.

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij jou en jouw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.