HBO-programma
NVAO geaccrediteerd
3 maanden
September 2023
Het gedrag van een cliënt staat nooit los van de omgeving. Tijdens de HBO Module Observeren en Rapporteren leer je de cliënt professioneel te observeren met aandacht voor zowel interne als externe factoren. Vervolgens zet je je waarnemingen om in bruikbare informatie, zodat je kunt achterhalen waar bepaald gedrag vandaan komt. Alleen zo kom je tot een rapportage die nuttig is voor jou als behandelaar, de cliënt zelf en de sociale omgeving.
Deze module is geschikt voor mensen die een carrière binnen de zorg ambiëren, bijvoorbeeld bij de ggz of als pedagoog, of hier al werkzaam zijn. Je wilt je observatie- en rapportagevaardigheden verbeteren.
Tijdens deze module ga je aan de slag met de onderwerpen die je nodig hebt om het gedrag van een cliënt te analyseren en uit te werken. Je oefent met professioneel observeren, maakt kennis met de selectiviteit en subjectiviteit van de waarneming en leert verbaal en non-verbaal gedrag herkennen. Je gaat oefenen met het maken van een observatieplan, waarbij je specifieke methoden en technieken kiest aan de hand van de vraagstelling. Vervolgens verdiep je je in de verschillende vormen van rapporteren en het opstellen van een doelgericht en objectief observatierapport. Hierbij ben je je bewust van jouw eigen waarneming en de valkuilen van subjectief observeren.
Dit programma wordt op HBO-niveau verzorgd. Voor dit programma gelden geen specifieke vooropleidingseisen.
Je studiebelasting is ongeveer 5-7 uur per bijeenkomst.
Volg deze opleiding via een studievorm die bij jou past:
Bekijk de Opleidingsvarianten voor meer informatie.
De volgende onderwerpen komen aan bod:
Je sluit de module af met een moduleopdracht. Bij een voldoende beoordeling ontvang je het diploma ‘HBO Module Observeren en Rapporteren’ van NCOI.
Indien je verder wilt studeren en voldoet aan de toelatingsvoorwaarden voor de Bachelor, dan ontvang je mogelijk vrijstelling voor de gelijknamige onderdelen uit de HBO Bachelor Social Work.
Naast de aangegeven kosten kan er in de loop van je studie sprake zijn van eventuele aanvullende kosten. Of je te maken krijgt met deze kosten is afhankelijk van je studiebehoefte. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor extra examenbegeleiding of het maken van een herexamen wanneer je niet in een keer slaagt. Het menu met extra mogelijkheden en de bijbehorende kosten vind je hier en in de online leeromgeving e-Connect, waar je na de inschrijfbevestiging toegang toe hebt.
Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Dat is een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).
Betaal je je opleiding zelf? Voor veel van onze opleidingen kun je gebruikmaken van interessante financiële voordelen. Welke mogelijkheden er zijn, lees je terug in onze subsidiebrochure.
Veel werkgevers willen graag investeren in de ontwikkeling van hun medewerkers en beschikken over een jaarlijks opleidingsbudget om opleidingen voor werknemers te bekostigen. Heeft jouw organisatie een opleidingsbudget waar je gebruik van kunt maken? Vraag het na bij de HR-afdeling of je leidinggevende, want dit kan veel voordeel opleveren.
Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of een volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn in beginsel belast met 21% btw.
Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaal je je opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%.
Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw.
Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen.