HBO-programma
NVAO geaccrediteerd
6 maanden
September 2023
Als sociaal werker kun je met veel verschillende situaties te maken krijgen. Daarom is het belangrijk dat je elke situatie aankunt. Welke rollen kun je bijvoorbeeld op je nemen als sociaal werker? En met welke werkgebieden en doelgroepen krijg je te maken? Dit zijn vragen waar je tijdens het HBO Programma Beroepshouding Sociaal Werker antwoord op krijgt. Door te weten hoe je je op wilt stellen binnen je functie, kun je de cliënt en de omgeving beter ondersteunen bij het voeren van de regie over onderwerpen als ontwikkeling en veiligheid.
Dit programma is geschikt voor mensen die werkzaam zijn in de jeugdzorg en het aanspreekpunt zijn voor (een onderdeel van) een gezin. Je wilt meer weten over de basis van sociaal werk en de verhoudingen tussen jongeren en hun gezin. Je volgt dit programma zodat je jezelf een sterke houding kunt geven als sociaal werker en de balans kunt vinden tussen het uit handen geven van de regie en het nemen van de regie.
Tijdens dit programma krijg je inzicht in de geschiedenis van het sociaal domein en huidige maatschappelijke en wettelijke ontwikkelingen, zoals de Wmo en Wlz, de Jeugdwet, de Wet passend onderwijs en de Participatiewet. Je maakt kennis met de verschillende doelgroepen van sociaal werk (zoals jeugd, ouderen en gehandicapten) en de verschillende werkgebieden (zoals ggz, jeugdzorg, maatschappelijke opvang, wijkteam, preventie). Ook raak je bekend met de kernwaarden van het beroep (de beroepscode voor professionals in sociaal werk) en de kernwaarden en competenties die ervoor zorgen dat je waardevol werk kunt doen als sociaal werker. Daarnaast leer je jongeren te begeleiden en hun zelfredzaamheid te bekrachtigen, én verdiep je je in gezins- en ouderschapsbegeleiding met oog voor de eigenheid van het gezin en het effect hiervan op de opvoeding van de cliënt. Hier houd je vervolgens rekening mee bij de regievoering.
Dit programma wordt op HBO-niveau verzorgd. Voor dit programma gelden geen specifieke vooropleidingseisen.
Je studiebelasting is ongeveer 5-7 uur per bijeenkomst.
Volg het HBO Programma Beroepshouding Sociaal Werker via een studievorm die bij jou past:
Bekijk de Opleidingsvarianten voor meer informatie.
De volgende modules en onderwerpen komen aan bod:
(6 bijeenkomsten)
(6 bijeenkomsten)
Je sluit het programma af met een digitaal examen en een moduleopdracht. Bij een voldoende beoordeling ontvang je het diploma ‘HBO Programma Beroepshouding Sociaal Werker’ van NCOI.
Indien je verder wilt studeren en voldoet aan de toelatingsvoorwaarden voor de Bachelor, dan ontvang je mogelijk vrijstelling voor de gelijknamige onderdelen uit de HBO Bachelor Social Work.
Naast de aangegeven kosten kan er in de loop van je studie sprake zijn van eventuele aanvullende kosten. Of je te maken krijgt met deze kosten is afhankelijk van je studiebehoefte. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor extra examenbegeleiding of het maken van een herexamen wanneer je niet in een keer slaagt. Het menu met extra mogelijkheden en de bijbehorende kosten vind je hier en in de online leeromgeving e-Connect, waar je na de inschrijfbevestiging toegang toe hebt.
Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Dat is een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).
Betaal je je opleiding zelf? Voor veel van onze opleidingen kun je gebruikmaken van interessante financiële voordelen. Welke mogelijkheden er zijn, lees je terug in onze subsidiebrochure.
Veel werkgevers willen graag investeren in de ontwikkeling van hun medewerkers en beschikken over een jaarlijks opleidingsbudget om opleidingen voor werknemers te bekostigen. Heeft jouw organisatie een opleidingsbudget waar je gebruik van kunt maken? Vraag het na bij de HR-afdeling of je leidinggevende, want dit kan veel voordeel opleveren.
Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of een volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn in beginsel belast met 21% btw.
Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaal je je opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%.
Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw.
Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen.