Met dit programma heb je een uitstekende basis om leiding te geven in een onderwijsinstelling. Dit programma biedt je praktische handvatten waar je als manager dagelijks mee te maken krijgt. Je inspireert leraren of leerkrachten, lost problemen op, hebt een frisse visie op het functioneren van de school en je hebt een goede verstandhouding met ouders, scholen en andere instanties. Zo ben je na het volgen van dit HBO-programma van grote toegevoegde waarde voor het management binnen je onderwijsorganisatie. Indien je een lerarenopleiding volgt om je tweede bevoegdheid te behalen en je wilt je ook ontwikkelen richting schoolmanagement, dan biedt NCOI de interessante optie om dit in je lerarenopleiding meteen op te nemen als keuzeprogramma.
Doelgroep
Ben je als (toekomstig) leidinggevende werkzaam in het primair, beroeps- en voortgezet onderwijs? Dan is dit op het onderwijs toegespitste managementprogramma ideaal voor je. Wil je een tweede onderwijsbevoegheid behalen, dan kun je dit programma kiezen in je lerarenopleiding als keuzeprogramma.
Doel en opzet HBO Programma Schoolmanagement
In dit praktijkgerichte programma maak je op diepgaande wijze kennis met management in het onderwijs. Je krijgt zicht op de manieren waarop het schoolmanagement kan bijdragen aan de optimalisatie van de competenties en werkprocessen van docenten. Je analyseert op welke manier de organisatiestructuur en -cultuur bijdragen aan een effectieve schoolorganisatie en je onderzoekt hoe het schoolmanagement samenwerkingsverbanden met ouders kan opbouwen. Ook ontwikkel je je managementvaardigheden en verdiep je je in personeelsmanagement. Zo word je uitstekend voorbereid op de praktijk.
Het programma wordt verzorgd door zeer ervaren docenten die zelf ook actief zijn in het onderwijs en juist vanuit managementperspectief ervaring hebben. Zij zorgen ervoor dat de theorie op een heldere manier toe te passen is op vele herkenbare praktijksituaties. Tijdens het programma werk je aan cases en praktische opdrachten. Waar mogelijk koppel je de opgedane kennis direct aan je eigen werkomgeving. Ook kun je gebruikmaken van de meest actuele literatuur en onze moderne online leeromgeving. Binnen deze leeromgeving vind je alle relevante informatie rondom je studie en kun je communiceren met docenten en medestudenten.
Praktijktoepassing
De praktijkopdrachten zijn gericht op het toepassen van kennis en vaardigheden in de onderwijspraktijk. Indien je niet werkzaam bent in het onderwijs, is het nodig om een onderwijsinstelling in je omgeving te benaderen, zodat je een geschikte praktijksituatie heeft waarin je de opdrachten kunt uitvoeren.
Vooropleiding
Dit programma wordt op HBO-niveau verzorgd. Voor dit programma gelden geen specifieke vooropleidingseisen.
Voorbereiding en studiebelasting
Je studiebelasting is ongeveer 5-7 uur per bijeenkomst.
Gunstige financiering
Betaal je het programma zelf? Dan kun je gebruikmaken van het levenlanglerenkrediet, een aantrekkelijke studiefinanciering voor volwassenen. Daarmee kan iedereen de opleidingskosten grotendeels door de overheid laten financieren. Kijk op levenlanglerenkrediet (LLLK) voor meer informatie of neem contact op met onze studieadviseurs.
Kies je eigen studievorm
Volg deze opleiding via een studievorm die bij jou past:
- Klassikaal, op een locatie naar keuze met medestudenten. Onze vele leslocaties zijn verspreid door het hele land. Zijn er voor jouw voorkeurslocatie onvoldoende aanmeldingen? Dan bieden wij jou een alternatieve locatie.
- Via e-learning, studeren op afstand en toegang tot een digitale leeromgeving. Behoefte aan flexibiliteit? Je bepaalt zelf waar en wanneer je studeert. Stel online vragen aan je docent en medestudenten.
- In een virtual classroom, een combinatie van thuisstudie en klassikaal. Je volgt online lessen op vaste tijdstippen, samen met andere studenten en onder begeleiding van een docent.
Bekijk de Opleidingsvarianten voor meer informatie.