HBO-programma
NVAO geaccrediteerd
12 maanden
September 2024
Met dit programma heb je een uitstekende basis om leiding te geven in een onderwijsinstelling. Dit programma biedt je praktische handvatten waar je als manager dagelijks mee te maken krijgt. Je inspireert leraren of leerkrachten, lost problemen op, hebt een frisse visie op het functioneren van de school en je hebt een goede verstandhouding met ouders, scholen en andere instanties. Zo ben je na het volgen van dit HBO-programma van grote toegevoegde waarde voor het management binnen je onderwijsorganisatie. Indien je een lerarenopleiding volgt om je tweede bevoegdheid te behalen en je wilt je ook ontwikkelen richting schoolmanagement, dan biedt NCOI de interessante optie om dit in je lerarenopleiding meteen op te nemen als keuzeprogramma.
Ben je als (toekomstig) leidinggevende werkzaam in het primair, beroeps- en voortgezet onderwijs? Dan is dit op het onderwijs toegespitste managementprogramma ideaal voor je. Wil je een tweede onderwijsbevoegheid behalen, dan kun je dit programma kiezen in je lerarenopleiding als keuzeprogramma.
In dit praktijkgerichte programma maak je op diepgaande wijze kennis met management in het onderwijs. Je krijgt zicht op de manieren waarop het schoolmanagement kan bijdragen aan de optimalisatie van de competenties en werkprocessen van docenten. Je analyseert op welke manier de organisatiestructuur en -cultuur bijdragen aan een effectieve schoolorganisatie en je onderzoekt hoe het schoolmanagement samenwerkingsverbanden met ouders kan opbouwen. Ook ontwikkel je je managementvaardigheden en verdiep je je in personeelsmanagement. Zo word je uitstekend voorbereid op de praktijk.
Het programma wordt verzorgd door zeer ervaren docenten die zelf ook actief zijn in het onderwijs en juist vanuit managementperspectief ervaring hebben. Zij zorgen ervoor dat de theorie op een heldere manier toe te passen is op vele herkenbare praktijksituaties. Tijdens het programma werk je aan cases en praktische opdrachten. Waar mogelijk koppel je de opgedane kennis direct aan je eigen werkomgeving. Ook kun je gebruikmaken van de meest actuele literatuur en onze moderne online leeromgeving. Binnen deze leeromgeving vind je alle relevante informatie rondom je studie en kun je communiceren met docenten en medestudenten.
De praktijkopdrachten zijn gericht op het toepassen van kennis en vaardigheden in de onderwijspraktijk. Indien je niet werkzaam bent in het onderwijs, is het nodig om een onderwijsinstelling in je omgeving te benaderen, zodat je een geschikte praktijksituatie heeft waarin je de opdrachten kunt uitvoeren.
Dit programma wordt op HBO-niveau verzorgd. Voor dit programma gelden geen specifieke vooropleidingseisen.
Je studiebelasting is ongeveer 5-7Â uur per bijeenkomst.
Betaal je het programma zelf? Dan kun je gebruikmaken van het levenlanglerenkrediet, een aantrekkelijke studiefinanciering voor volwassenen. Daarmee kan iedereen de opleidingskosten grotendeels door de overheid laten financieren. Kijk op levenlanglerenkrediet (LLLK) voor meer informatie of neem contact op met onze studieadviseurs.
Volg deze opleiding via een studievorm die bij jou past:
Bekijk de Opleidingsvarianten voor meer informatie.
De volgende modules en onderwerpen komen aan bod:
(6 bijeenkomsten)
(4 bijeenkomsten)
(6 bijeenkomsten)
Je rondt de module Schoolmanagement af met een digitaal examen. Het voordeel hiervan is dat je zelf kunt inplannen waar en wanneer je examen doet. De overige modules rond je af met een praktijkgerichte opdracht. Heb je voor alle onderdelen een voldoende beoordeling behaald? Dan ontvang je het diploma ‘HBO Programma Schoolmanagement’ van NCOI.
Indien je eventueel verder wilt studeren en je voldoet aan de toelatingsvoorwaarden voor Bachelor, dan ontvang je mogelijk vrijstelling voor de gelijke onderdelen uit de HBO Bacheloropleiding.
Wil je meer weten over de opbouw van onze opleidingen? Zie dan opbouw HBO.
Betaal je je opleiding zelf? Voor veel van onze opleidingen kun je gebruikmaken van interessante financiële voordelen. Welke mogelijkheden er zijn, lees je terug in onze subsidiebrochure.
Veel werkgevers willen graag investeren in de ontwikkeling van hun medewerkers en beschikken over een jaarlijks opleidingsbudget om opleidingen voor werknemers te bekostigen. Heeft jouw organisatie een opleidingsbudget waar je gebruik van kunt maken? Vraag het na bij de HR-afdeling of je leidinggevende, want dit kan veel voordeel opleveren.