Vakopleiding
NVAO geaccrediteerd
12 maanden
24-09-2024
De opleiding Hogere Veiligheidskunde (HVK) is de beroepsopleiding op het gebied van arbeidsveiligheid en arbeidsomstandigheden. Met het door Hobéon SKO toegelaten diploma Hogere Veiligheidskunde (HVK) lever je gegarandeerd een waardevolle bijdrage aan een veilige werkomgeving, op zowel uitvoerend als beleidsniveau. Je krijgt gedurende de opleiding een abonnement op SDU HSE, je beschikt daarmee over de meest relevante arbo-informatie en hebt toegang tot alle AI-bladen.
De vernieuwde opleiding Hogere Veiligheidskunde (HVK) is officieel van start gegaan. Met het vernieuwde programma krijg je handvatten aangereikt waarmee je de veiligheid op je werkplek en/of binnen je organisatie aantoonbaar vergroot. Je gaat in op de kern van het vakgebied en verdiept je in arbowetgeving, risico’s en risicomanagement. Ook ontwikkel je vaardigheden en competenties op het gebied van projectmatig werken, leiderschap, samenwerken en proactief handelen. Zo kun je je rol als veiligheidsspecialist effectief én efficiënt vervullen.
Tijdens deze opleiding werk je aan praktijkgerichte opdrachten, zodat je het geleerde direct kunt toepassen in je werk. Hierbij word je uitstekend begeleid door een ervaren docent. Ook werk je elke module aan een onderdeel van je afstudeerrapport. Zo word je tijdens je studie optimaal voorbereid op het afstudeertraject.
Deze opleiding is voor mensen met een kritische houding ten aanzien van veiligheid. Je geeft bijvoorbeeld advies op het gebied van veilig werken in je organisatie of als zzp’er of je bent verantwoordelijk voor het uitvoeren van de RI&E. Deze opleiding is een uitstekende keuze als je werkzaam bent of de ambitie hebt om door te groeien als auditor, middelbaar veiligheidskundige of medewerker van een adviesbureau of arbodienst.
Na deze opleiding heb je breed inzicht in veilig en gezond werken en motiveer en faciliteer je dit binnen je organisatie. Je bent het aanspreekpunt voor collega’s, Inspectie SZW en overige (toezichthoudende) instanties.
Ook heb je inzicht in veiligheidsvraagstukken op beleidsniveau en geef je hier op overtuigende wijze advies over. Je herkent veiligheidsrisico’s op een hoog abstractieniveau en neemt de juiste maatregelen om de risico’s te beheersen. Knelpunten op het gebied van arbeidshygiëne, ergonomie en PSA los je op en bij een ongeval verricht of leid je het onderzoek. Bij dit alles maak je onderscheid tussen hoofd- en bijzaken en tussen incidentele en structurele problemen.
De opleiding wordt gegeven door deskundige docenten en heeft een praktijkgerichte opzet. Tijdens de opleiding werk je aan een portfolio in de vorm van praktijkopdrachten, die worden beoordeeld door een onafhankelijke portfoliobeoordelaar. De toegelaten vakopleiding bestaat uit 4 modules, portfolio-opdrachten en een afstudeeropdracht. Dit wordt ondersteund door een online leeromgeving met aanvullende opdrachten. Hierdoor leer je sneller en beter.
Je hebt een HBO Bachelordiploma van een door het ministerie erkende opleiding. De opleiding Middelbare Veiligheidskunde (MVK) van NCOI is een goede voorbereiding voor deze opleiding. Voor het uitvoeren van portfolio-opdrachten en het afstudeeronderzoek is het belangrijk dat je een geschikte werkplek hebt.
Afhankelijk van je vooropleiding en werkervaring dien je rekening te houden met een studiebelasting van ongeveer 16-18 studiebelastingsuren (Sbu) per bijeenkomst. Het totaal bestaat uit de volgende elementen:
Volg de opleiding via een studievorm die bij jou past:
Bekijk de Opleidingsvarianten voor meer informatie.
Tijdens dit door Hobéon SKO toegelaten programma van NCOI komen de volgende onderwerpen aan bod:
(12 bijeenkomsten)
(12 bijeenkomsten)
(12 bijeenkomsten)
(12 bijeenkomsten)
Je sluit de module Arbowetgeving af met een digitaal examen. De overige modules sluit je af met een praktijkgerichte opdracht, die beoordeeld wordt door een onafhankelijke beoordelaar. Daarnaast werk je aan je portfolio-opdrachten. De opleiding als geheel sluit je af met een afstudeerrapport dat je presenteert aan de leden van de afstudeercommissie. Heb je voldaan aan alle exameneisen, dan ontvang je het diploma ‘Hogere Veiligheidskunde (HVK)' van NCOI.
Om in aanmerking te komen voor het persoonscertificaat van Hobéon SKO gelden specifieke eisen. Voor de actuele eisen van Hobéon SKO verwijzen wij je naar de website van Hobéon SKO: www.hobeon.nl.
Betaal je je opleiding zelf? Voor veel van onze opleidingen kun je gebruikmaken van interessante financiële voordelen. Welke mogelijkheden er zijn, lees je terug in onze subsidiebrochure.
Veel werkgevers willen graag investeren in de ontwikkeling van hun medewerkers en beschikken over een jaarlijks opleidingsbudget om opleidingen voor werknemers te bekostigen. Heeft jouw organisatie een opleidingsbudget waar je gebruik van kunt maken? Vraag het na bij de HR-afdeling of je leidinggevende, want dit kan veel voordeel opleveren.