In deze opleiding besteed je aandacht aan de werktuigbouwkundige aspecten van productie. Je ontwikkelt kennis en inzicht op MHBO-niveau, hiermee laat je zien dat je ook HBO-niveau aankunt. Je leert veel op het gebied van vormgevingstechnieken, oppervlaktetechnieken, verbindingstechnieken en materiaalkeuze. Ook verdiep je je in productielogistiek, het optimaal beheersen van verplaatsingen en opslag voor, tijdens en na de productie. Door de praktijkgerichte insteek van de lessen kun je het geleerde direct toepassen in de praktijk.
Doelgroep
Je hebt een technische achtergrond en je wilt je verdiepen in de basistoepassingen van de werktuigbouwkunde. Je hebt of krijgt in je beroep te maken met werktuigbouwkunde. Ook kun je met deze opleiding je vroeger behaalde MTS-diploma updaten.
Doel en opzet MHBO Werktuigbouwkunde
Je ontwikkelt kennis en vaardigheden in fundamentele werktuigbouwkundige principes en toepassingen. Je leert een nieuw te maken product indelen in een van de diverse productietypologieën van een prototype. Ook leer je afleiden welke fabricage- en assemblagemethoden nodig zijn om nieuwe technische onderdelen of producten tot stand te brengen. Je kunt na het volgen van dit programma concrete aanbevelingen doen voor het positioneren van diverse productieonderdelen ten opzichte van elkaar en voor de toe te passen materialen in een nieuw product of onderdeel. In de bijeenkomsten wordt de theorie steeds gekoppeld aan concrete en herkenbare praktijkopdrachten, waarmee je actief aan de slag gaat.
Vooropleiding
Er wordt uitgegaan van ten minste HAVO- of MBO-niveau. Relevante werkervaring kan een lagere opleiding compenseren. Je hoeft dan ook niet aan bepaalde vooropleidingseisen te voldoen. Dit programma wordt verzorgd op MHBO-niveau.
Voorbereiding en studiebelasting
Ongeveer 3-5 uur per bijeenkomst.
Vervolgadvies
Deze opleiding biedt een uitstekende voorbereiding op onder andere:
- HBO Bachelor Werktuigbouwkunde
- HBO Leergang Werktuigbouwkunde
Voor HBO Bacheloropleidingen gelden aanvullende toelatingseisen.
Kies je eigen studievorm
Volg de opleiding via een studievorm die bij jou past:
- Klassikaal, op een locatie naar keuze met medestudenten. Onze vele leslocaties zijn verspreid door het hele land. Zijn er voor jouw voorkeurslocatie onvoldoende aanmeldingen? Dan bieden wij jou een alternatieve locatie.
- Via e-learning, studeren op afstand en toegang tot een digitale leeromgeving. Behoefte aan flexibiliteit? Je bepaalt zelf waar en wanneer je studeert. Stel online vragen aan je docent en medestudenten.
- In een virtual classroom, een combinatie van thuisstudie en klassikaal. Je volgt online lessen op vaste tijdstippen, samen met andere studenten en onder begeleiding van een docent.
Bekijk de Opleidingsvarianten voor meer informatie.