Menu
NCOI Opleidingen - Bouwkunde, Techniek & Veiligheid

Explosieveiligheid (ATEX)

NCOI Opleidingen, de grootste opleider van werkend Nederland

Wat is ATEX en ATEX-zonering?

ATEX (ATmosphere EXplosible) gaat over alle situaties waar kans is op gas- en stofontploffingsgevaar....

Lees meer

NCOI Opleidingen, de grootste opleider van werkend Nederland

Wat is ATEX en ATEX-zonering?

ATEX (ATmosphere EXplosible) gaat over alle situaties waar kans is op gas- en stofontploffingsgevaar....

Lees meer

NCOI Opleidingen, de grootste opleider van werkend Nederland

Wat is ATEX en ATEX-zonering?

ATEX (ATmosphere EXplosible) gaat over alle situaties waar kans is op gas- en stofontploffingsgevaar....

Lees meer
Filter
Niveau
Toon alle niveau's
Duur
Toon alle opties
Prijs
Toon meer

Training (19) Tijdens een training staan je eigen praktijk en het ontwikkelen van je vaardigheden altijd centraal. De vaardigheden die je tijdens de training opdoet, kun je direct in je eigen werkomgeving toepassen.

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij jou en jouw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.
 

NCOI Opleidingen, de grootste opleider van werkend Nederland

Wat is ATEX en ATEX-zonering?

ATEX (ATmosphere EXplosible) gaat over alle situaties waar kans is op gas- en stofontploffingsgevaar. Bedrijven en organisaties die werken in explosiegevaarlijke omgevingen moeten maatregelen nemen die ervoor zorgen dat werknemers veilig kunnen werken. Een van de ATEX-normen is het trainen en opleiden van medewerkers in het veilig werken binnen een explosiegevaarlijke zone.
 
Werkgevers zijn ook wettelijk verplicht om een ATEX-zonering aan te geven in gebieden waar explosieve stoffen aanwezig zijn. Deze zone-indeling moet worden opgenomen in het explosieveiligheidsdocument.
Om tot een zone-indeling te komen wordt het volgende gedaan:

  • De gevarenbronnen – alle punten waar gas, damp of stof vrij kan komen – worden in kaart gebracht;
  • Er wordt berekend welke hoeveelheden gas, damp en stof in het gebied vrij kunnen komen;
  • De kans dat er een gevaarlijk explosief mengsel aanwezig is wordt berekend.

Behaal snel en eenvoudig je ATEX Certification

Werk je als monteur, inspecteur of auditor in een explosiegevaarlijke omgeving? Met de ATEX-cursus ATEX Basisprincipes e-Learning (EX 001) haal je je ATEX-certificaat. Maar je haalt niet alleen je ATEX-certificering. Je toont ook aan over vakbekwaamheid te beschikken, want je krijgt inzicht in:

  • Het ontstaan van explosiegevaar
  • Het herkennen van gevaarlijke situaties en daarmee het voorkomen van explosies
  • Relevante wetgeving
  • Beschermingswijzen tegen ontsteking

Volg klassikaal een ATEX-training

Liever een klassikale training volgen dan een online ATEX-training? Kies dan voor de cursus ATEX Basisprincipes Klassikaal (EX 001). Als je verantwoordelijk bent voor het indelen van explosiegevaarlijk gebied in gevarenzones kun je de cursus ATEX Zonering/Classificatie Klassikaal (EX 002) kiezen. Na deze cursus kun je explosiegevaarlijke gebieden indelen in zones op basis van EN-IEC 60079-10-1 en -2 en de NPR 7910-1 en -2.

Je voldoet ook aan wettelijke arbo- en ATEX 153-eisen en de internationale IECEx 05-vakbekwaamheidseisen. Daarnaast voldoe je aan de internationale eind- en toetstermen van IECEx 05 Unit EX 002.
Na de ATEX Basisprincipes Klassikaal (EX 001) is de cursus ATEX Installatie & Testen Materieel Klassikaal (EX 003/006) een mooi vervolg als je elektrische installaties installeert in of gerelateerd aan explosiegevaarlijke omgevingen.

Ontvang je ATEX Certificering na het afnemen van het IECEx-examen

Heb je de cursus ATEX Basisprincipes (EX001) in klassikale variant of e-learning succesvol afgerond en ben je klaar voor het IECEx examen - module 001? Je kunt je vanaf nu direct aanmelden voor het theorie-examen IECEx examen – module 001 – Toepassen van basisprincipes van veiligheid in explosieve omgevingen. Als je dit examen met een voldoende afsluit, ontvang je een Attestation. Een Attestation is het bewijs dat je bent geslaagd voor het theorie-examen.
 
Heb je de opleiding ATEX Onderhoud Materieel (EX 004) afgerond, maar nog niet officieel laten toetsen? Het ATEX Onderhoud Materieel Praktijkexamen (EX 004) maakt je ATEX Onderhoud Materieel-opleiding compleet. Daarnaast kun je na het behalen van het theorie- en praktijkexamen aantonen dat je op veilige wijze onderhoud kunt uitvoeren aan Ex-materieel.

Behaal je ATEX Certificaat in het Engels

Naast de Nederlandse cursus ATEX Basisprincipes e-Learning (EX 001) bieden we ook de Engelse versie van deze cursus aan. De training ATEX Basic principles e-Learning (EX 001 English).