Explosieveiligheid (ATEX)

NCOI Opleidingen, de grootste opleider van werkend Nederland

Werk jij in een omgeving waar er kans is op explosiegevaar? Dan is het verplicht om aan de ATEX-normen te voldoen. NCOI biedt verschillende trainingen aan op dit gebied. Bekijk het aanbod en kies de ATEX Explosieveiligheid training die bij jou past!...

Lees meer

NCOI Opleidingen, de grootste opleider van werkend Nederland

Werk jij in een omgeving waar er kans is op explosiegevaar? Dan is het verplicht om aan de ATEX-normen te voldoen. NCOI biedt verschillende trainingen aan op dit gebied. Bekijk het aanbod en kies de ATEX Explosieveiligheid training die bij jou past!...

Lees meer

NCOI Opleidingen, de grootste opleider van werkend Nederland

Werk jij in een omgeving waar er kans is op explosiegevaar? Dan is het verplicht om aan de ATEX-normen te voldoen. NCOI biedt verschillende trainingen aan op dit gebied. Bekijk het aanbod en kies de ATEX Explosieveiligheid training die bij jou past!...

Lees meer
  • Afgestemd op jouw leven
  • Afgestemd op jouw praktijk
  • Afgestemd op jouw kennis en ervaring

Beschikbaar: 18 opleidingen

Alle filters
Niveau
Duur
Prijs
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten

NCOI Opleidingen, de grootste opleider van werkend Nederland

Werk jij in een omgeving waar er kans is op explosiegevaar? Dan is het verplicht om aan de ATEX-normen te voldoen. NCOI biedt verschillende trainingen aan op dit gebied. Bekijk het aanbod en kies de ATEX Explosieveiligheid training die bij jou past!

Wat is ATEX en ATEX-zonering?

ATEX (ATmosphere EXplosible) gaat over alle situaties waar kans is op gas- en stofontploffingsgevaar. Bedrijven en organisaties die werken in explosiegevaarlijke omgevingen moeten maatregelen nemen die ervoor zorgen dat werknemers veilig kunnen werken. Een van de ATEX-normen is het trainen en opleiden van medewerkers in het veilig werken binnen een explosiegevaarlijke zone.

Werkgevers zijn ook wettelijk verplicht om een ATEX-zonering aan te geven in gebieden waar explosieve stoffen aanwezig zijn. Deze zone-indeling moet worden opgenomen in het explosieveiligheidsdocument. Om tot een zone-indeling te komen wordt het volgende gedaan:

  • De gevarenbronnen – alle punten waar gas, damp of stof vrij kan komen – worden in kaart gebracht;
  • Er wordt berekend welke hoeveelheden gas, damp en stof in het gebied vrij kunnen komen;
  • De kans dat er een gevaarlijk explosief mengsel aanwezig is wordt berekend. 
 

Wat leer je tijdens een ATEX training?

Tijdens een ATEX training doe je kennis op en ontwikkel je alle vaardigheden die je nodig hebt om je werk veilig uit te kunnen voeren in een ATEX zone. Zo verdiep jij je in onderwerpen als de eigenschappen van brandbare gassen en de aard van explosieve atmosferen. Na afloop van de opleiding voldoe je aan wettelijke arbo- en ATEX 153-eisen en de internationale IECEx 05-vakbekwaamheidseisen. Daarnaast voldoe je aan de internationale eind- en toetstermen van IECEx 05 Unit EX 002.

Na de ATEX Basisprincipes is de cursus ATEX Installatie & Testen Materieel een mooi vervolg als je elektrische installaties installeert in of gerelateerd aan explosiegevaarlijke omgevingen.

Liever een klassikale training volgen dan een online ATEX-training? Kies dan voor de cursus ATEX Basisprincipes Klassikaal (EX 001). Als je verantwoordelijk bent voor het indelen van explosiegevaarlijk gebied in gevarenzones kun je voor de cursus ATEX Zonering/Classificatie Klassikaal (EX 002) kiezen. Na deze cursus kun je explosiegevaarlijke gebieden indelen in zones op basis van EN-IEC 60079-10-1 en -2 en de NPR 7910-1 en -2.

Waarom volg je een ATEX en Explosieveiligheid opleiding bij NCOI?

Een ATEX en Explosieveiligheid opleiding naast je baan volgen? Bij NCOI kan het! Dat komt door onze unieke onderwijsmethode. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte leerstof, ervaren docenten en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een studievorm beschikbaar die aansluit op jouw wensen en behoeften. Daarnaast is alle leerstof zo ingericht dat je het geleerde direct kunt toepassen in je eigen praktijk. Zo zie je snel resultaten en leer je zo efficiënt mogelijk.

  • Keuze uit diverse opleidingen en trainingen
  • Speciaal voor werkenden en daarom flexibel: zowel online als klassikaal te volgen en meerdere startmomenten per jaar.
  • Nederlandstalige lessen.
  • Docenten uit de praktijk: de leerstof en business cases raken de dagelijkse werkpraktijk.
 

Meer weten? Lees hier alles over onze unieke onderwijsmethode!

Behaal je ATEX certificaat

Werk je als monteur, inspecteur of auditor in een explosiegevaarlijke omgeving? Met de ATEX-training ATEX Basisprincipes e-Learning (EX 001) behaal je je ATEX-certificaat.

Heb je de training ATEX Basisprincipes (EX001) in klassikale variant of e-learning succesvol afgerond en ben je klaar voor het IECEx examen - module 001? Je kunt je vanaf nu direct aanmelden voor het theorie-examen IECEx examen – module 001 – Toepassen van basisprincipes van veiligheid in explosieve omgevingen. Als je dit examen met een voldoende afsluit, ontvang je een Attestation. Een Attestation is het bewijs dat je bent geslaagd voor het theorie-examen.

Heb je de training ATEX Onderhoud Materieel (EX 004) afgerond, maar je kennis nog niet officieel laten toetsen? Het ATEX Onderhoud Materieel Praktijkexamen (EX 004) maakt je ATEX Onderhoud Materieel-opleiding compleet. Daarnaast kun je na het behalen van het theorie- en praktijkexamen aantonen dat je op veilige wijze onderhoud kunt uitvoeren aan Ex-materieel.

Naast de Nederlandse cursus ATEX Basisprincipes e-Learning (EX 001) bieden we ook de Engelse versie van deze cursus aan: ATEX Basic principles e-Learning (EX 001 English).

Populaire opleidingen

ATEX Basisprincipes (EX 001 voorheen ATEXV)
Werk je als (installatie- of onderhouds)monteur, ontwerper, inspecteur of auditor in de (petro)chemie, voedselindustrie, verfindustrie of een andere branche met explosiegevaar? Volg de training ATEX Basisprincipes (EX 001 voorheen ATEXV) en doe de benodigde kennis en vaardigheden op om je werk veilig uit te kunnen voeren.

ATEX Opstellen van Explosieveiligheidsdocument (EVD)
Leer binnen twee dagen alles over het opstellen van een explosieveiligheidsdocument met de training ATEX Opstellen van Explosieveiligheidsdocument (EVD). Tijdens deze training verdiep jij je onder andere in de wet- en regelgeving en leer je het vijfstappenplan voor het opstellen van een explosieveiligheidsdocument. 

ATEX Zonering/Classificatie (EX 002)
Wil jij gevarenbronnen leren herkennen en classificeren? Dan is de training ATEX Zonering/Classificatie (EX 002) wellicht iets voor jou. Hierin verdiep jij je onder andere in onderwerpen als Eigenschappen van brandbare stoffen, Vaststellen van gevarenbronnen en Vereiste documentatie.

ATEX Inspectie Materieel (EX 007/008)
Ben je monteur, elektrotechnicus, inspecteur of controleur en verricht je visuele, nauwkeurige en gedetailleerde inspecties aan elektrische installaties in explosieve atmosferen? En heb je de training ATEX Basisprincipes (EX 001) afgerond? Schrijf je dan nu in voor training ATEX Inspectie Materieel (EX 007/008).

Blogs over ATEX en Explosieveiligheid

Wil jij graag meer weten over de baankansen, trends en andere relevante ontwikkelingen in dit vakgebied? Lees dan bijvoorbeeld onze blog: Welke veiligheidscertificaten zijn verplicht? of de blog Alle ATEX-normen op een rijtje. Ook als je meer wilt weten over de toepassing van ATEX richtlijnen op mechanische apparatuur kun je hier terecht.

Veelgestelde vragen over Explosieveiligheid (ATEX)

Wat is ATEX?
Wat is een ATEX zone?
Wat kun je met een ATEX training?
Is een ATEX training te combineren met werk?
Hoe groot zijn de klassen tijdens een opleiding ATEX en Explosieveiligheid?