Menu

Explosieveiligheid (ATEX)

NCOI Opleidingen, de grootste opleider van werkend Nederland

Wat is ATEX en ATEX-zonering?

ATEX (ATmosphere EXplosible) gaat over alle situaties waar kans is op gas- en stofontploffingsgevaar....

Lees meer

NCOI Opleidingen, de grootste opleider van werkend Nederland

Wat is ATEX en ATEX-zonering?

ATEX (ATmosphere EXplosible) gaat over alle situaties waar kans is op gas- en stofontploffingsgevaar....

Lees meer

NCOI Opleidingen, de grootste opleider van werkend Nederland

Wat is ATEX en ATEX-zonering?

ATEX (ATmosphere EXplosible) gaat over alle situaties waar kans is op gas- en stofontploffingsgevaar....

Lees meer

Meest bekeken Explosieveiligheid (ATEX)

Meest bekeken Explosieveiligheid (ATEX)

Filter
Niveau
Toon alle niveau's
Duur
Toon alle opties

Training (19) Tijdens de trainingen staan uw eigen praktijk en ontwikkelen van uw vaardigheden altijd centraal. De vaardigheden die u tijdens de training opdoet, kunt u direct in uw eigen werkomgeving toepassen.

Virtuele Open Dag NCOI

Virtual classroom en e-learning

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben veel onderwijsinstellingen tijdelijk de deuren van hun leslocaties gesloten. Ook bij NCOI Opleidingen heeft jouw gezondheid en die van onze medewerkers de allerhoogste prioriteit. Maar onze opleidingen gaan wel gewoon van start. Je kunt daarbij kiezen uit 2 varianten: de klassikale variant (tijdelijk via virtual classroom) of de e-learning variant met switchgarantie.

Studiegids 2019-2020 NCOI

Vraag de studiegids 2019-2020 aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids 2019-2020 aan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.
 

NCOI Opleidingen, de grootste opleider van werkend Nederland

Wat is ATEX en ATEX-zonering?

ATEX (ATmosphere EXplosible) gaat over alle situaties waar kans is op gas- en stofontploffingsgevaar. Bedrijven en organisaties die werken in explosiegevaarlijke omgevingen moeten maatregelen nemen die ervoor zorgen dat werknemers veilig kunnen werken. Een van de ATEX-normen is het trainen en opleiden van medewerkers in het veilig werken binnen een explosiegevaarlijke zone.
 
Werkgevers zijn ook wettelijk verplicht om een ATEX-zonering aan te geven in gebieden waar explosieve stoffen aanwezig zijn. Deze zone-indeling moet worden opgenomen in het explosieveiligheidsdocument.
Om tot een zone-indeling te komen wordt het volgende gedaan:

  • De gevarenbronnen – alle punten waar gas, damp of stof vrij kan komen – worden in kaart gebracht;
  • Er wordt berekend welke hoeveelheden gas, damp en stof in het gebied vrij kunnen komen;
  • De kans dat er een gevaarlijk explosief mengsel aanwezig is wordt berekend.

Behaal snel en eenvoudig je ATEX Certification

Werkt u als monteur, inspecteur of auditor in een explosiegevaarlijke omgeving? Met de ATEX-cursus ATEX Basisprincipes e-Learning (EX 001) haalt u uw ATEX-certificaat. Maar u haalt niet alleen uw ATEX-certificering. U toont ook aan over vakbekwaamheid te beschikken, want u krijgt inzicht in:

  • Het ontstaan van explosiegevaar
  • Het herkennen van gevaarlijke situaties en daarmee het voorkomen van explosies
  • Relevante wetgeving
  • Beschermingswijzen tegen ontsteking

Volg klassikaal een ATEX-training

Liever een klassikale training volgen dan een online ATEX-training? Kies dan voor de cursus ATEX Basisprincipes Klassikaal (EX 001). Als u verantwoordelijk bent voor het indelen van explosiegevaarlijk gebied in gevarenzones kunt de cursus ATEX Zonering/Classificatie Klassikaal (EX 002) kiezen. Na deze cursus kunt u explosiegevaarlijke gebieden indelen in zones op basis van EN-IEC 60079-10-1 en -2 en de NPR 7910-1 en -2.

U voldoet ook aan wettelijke arbo- en ATEX 153-eisen en de internationale IECEx 05-vakbekwaamheidseisen. Daarnaast voldoet u aan de internationale eind- en toetstermen van IECEx 05 Unit EX 002.
Na de ATEX Basisprincipes Klassikaal (EX 001) is de cursus ATEX Installatie & Testen Materieel Klassikaal (EX 003/006) een mooi vervolg als u elektrische installaties installeert in of gerelateerd aan explosiegevaarlijke omgevingen.

Ontvang uw ATEX Certificering na het afnemen van het IECEx-examen

Heeft u de cursus ATEX Basisprincipes (EX001) in klassikale variant of e-learning succesvol afgerond en bent u klaar voor het IECEx examen - module 001? U kunt zich vanaf nu direct aanmelden voor het theorie-examen IECEx examen – module 001 – Toepassen van basisprincipes van veiligheid in explosieve omgevingen. Als u dit examen met een voldoende afsluit, ontvangt u een Attestation. Een Attestation is het bewijs dat u bent geslaagd voor het theorie-examen.
 
Heeft u de opleiding ATEX Onderhoud Materieel (EX 004) afgerond, maar nog niet officieel laten toetsen? Het ATEX Onderhoud Materieel Praktijkexamen (EX 004) maakt uw ATEX Onderhoud Materieel-opleiding compleet. Daarnaast kunt u na het behalen van het theorie- en praktijkexamen aantonen dat u op veilige wijze onderhoud kunt uitvoeren aan Ex-materieel.

Behaal uw ATEX Certificaat in het Engels

Naast de Nederlandse cursus ATEX Basisprincipes e-Learning (EX 001) bieden we ook de Engelse versie van deze cursus aan. De training ATEX Basic principles e-Learning (EX 001 English).