Training Politiek in Organisaties

Het politieke spel doorzien en grip krijgen op besluitvorming - 2 dagen

Opleidingsniveau

Training

Erkenning

NVAO geaccrediteerd

Meer informatie

Download brochure

Wil je dit met iemand delen?

Mail door
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Vindt u het politieke spel maar lastig? Is het voor u schimmig en komt het neer op vriendjespolitiek? Helaas ontkomt u er niet aan, ook niet in uw organisatie. In deze training leert u het politieke spel te doorgronden en voor uzelf te bepalen of en hoe u daaraan deelneemt. U krijgt inzicht in de werking van macht en politiek en u oefent met vaardigheden zoals beïnvloeden en overtuigen. Zo ontwikkelt u gevoel voor het politieke krachtenveld in uw organisatie en krijgt u grip op de besluitvorming.

Uw resultaat

In deze training leert u uw eigen stijl kiezen om invloed te nemen op de besluitvorming. Ook leert u denken vanuit macht en belangen en kunt u na afloop scenario's formuleren. Tevens heeft u na afronding inzicht in hoe de politieke hazen in uw organisatie lopen en durft u actief deel te nemen aan het formele en informele besluitvormingsproces. U kent verschillende beïnvloedingsstijlen en u kunt deze effectief toepassen.

Doelgroep

Voor iedereen die zijn invloed op besluitvorming wil vergroten. U wilt meer organisatiesensitiviteit ontwikkelen en u wilt uw ideeën beter voor het voetlicht krijgen.

Aanpak

Deze training is heel persoonlijk en praktisch van aard. Van te voren geeft u aan wat u lastig vindt en wat u wilt leren op het gebied van politieke sensitiviteit. Tijdens de training krijgt u meer zicht op de onder- en bovenstroom van besluitvorming. Dat doet u onder meer tijdens de politieke game, een van onze serious games. Telkens maakt u de vertaalslag naar het besluitvormingsproces in uw organisatie. U voert in subgroepen discussies over het thema en er wordt gewerkt aan opdrachten. Daarnaast besteden we nadrukkelijk aandacht aan alle vaardigheden die bij dit onderwerp aan de orde zijn. Zo leert u stap voor stap uw politieke sensitiviteit te versterken en krijgt u meer invloed op de besluitvorming in uw organisatie.

Serious game

Een serious game maakt uw leerproces leuk, solide en effectief. Tijdens de game stapt u in een fictieve, uitdagende werkelijkheid, waarbij u leert door ervaren en doen.

In de politieke game pakt u de rol van aandeelhouder of stakeholder van een fictieve organisatie die wellicht wordt overgenomen. Samen met de andere aandeelhouders moet u tijdens formele en informele overleggen tot een besluit komen of de overname doorgaat of niet. Daarbij heeft u te maken met tijdsdruk en onverwachte situaties. Hoe neemt u invloed op de besluitvorming? Uw beïnvloedingsvaardigheden, overtuigingskracht en onderhandeltechnieken bepalen uw succes tijdens de game.

Deze game zorgt ervoor dat u wordt uitgedaagd in uw leerproces. Dankzij heldere feedback en terugblikken op wat er in de game is gebeurd, ontdekt en ontwikkelt u nieuwe vaardigheden. Uw gedrag wordt ter plekke al effectiever.

Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma

Programma

De volgende onderwerpen komen aan bod:

Persoonlijke intake

 • Vastleggen leerdoelen
 • Persoonlijke ontwikkelvraag

Politiek in organisaties

 • Wat is politiek in organisaties
 • Politiek en ethiek
 • Stakeholdermanagement
 • De politieke thermometer

Serious game

 • Politieke game
 • Invloed nemen op beslissingen
 • Zet het politiek krachtenveld naar uw hand
 • Tactisch te werk gaan
 • Bewust denken in scenario’s

Beïnvloedingstechnieken

 • Invloedstijlen
 • Uw natuurlijke beïnvloedingsstijl
 • Beïnvloedingsstijl toepassen in politieke context

Persoonlijk ontwikkelplan

 • Vastleggen ontwikkelstappen
 • Persoonlijk actieplan

Certificaat

Na afloop van deze training ontvangt u het certificaat ‘Politiek in Organisaties'.

Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning

Data en plaatsen

Deze training duurt 2 dagen.

 • 4 en 18 december 2019
 • 7 en 21 februari 2020
 • 7 en 21 april 2020
 • 4 en 18 juni 2020

De training wordt verzorgd in de regio Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Nijmegen, Rotterdam, Utrecht en Zwolle.

Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie

Kosten

Trainingskosten: € 1.230,-

Trainingsmateriaal: € 60,-

Locatie- en arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

Locatie- en arrangementskosten

NCOI Opleidingen regelt tijdens uw opleiding onbeperkt koffie, thee en water. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,-(excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Als dat expliciet vermeld staat, brengen wij ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

Reprorechten en hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Dat is een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw). 

Fiscaal voordeel

Betaalt u de opleiding of training zelf dan kunt u maximaal € 15.000,- aan opleidingskosten aftrekken van uw inkomstenbelasting. Klik hier voor meer informatie.

Btw

Kiest u voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of een volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn in beginsel belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw. 

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Training Politiek in Organisaties

Het politieke spel doorzien en grip krijgen op besluitvorming - 2 dagen

Opleidingsniveau

Training

Erkenning

NVAO geaccrediteerd

Meer informatie

Download brochure

Wil je dit met iemand delen?

Mail door

Heeft u vragen?

Onze deskundige opleidingadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 21.00 en op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.
Voorlichtingsbijeenkomst NCOI

Voorlichtingsbijeenkomsten

Tijdens de voorlichtingsbijeenkomsten ontdekt u hoe het is om een opleiding te volgen bij NCOI. Bijvoorbeeld door de algemene presentatie bij te wonen. Of door een introductieles te volgen van een van onze docenten. Hierdoor krijgt u een goede indruk van de aanpak en opzet van een les. U kunt ook een persoonlijk adviesgesprek voeren met een van onze opleidingsadviseurs. De voorlichtingsbijeenkomsten worden georganiseerd in Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam en Utrecht.

Studiegids 2019-2020 NCOI

Vraag de studiegids 2019-2020 aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids 2019-2020 aan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 21.00 en op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.