Whitepaper: Efficiëntie in de industrie en klimaatdoelstellingen

Hoe kostenbesparing en energietransitie elkaar kunnen versterken

Klimaatdoelstellingen, energietransitie, CO2-neutraal, energieakkoord: dagelijks komen deze termen voorbij. Het besef dat we met zijn allen iets moeten doen aan de uitstoot van het broeikasgas CO2 groeit steeds meer. Om die uitstoot te verminderen bedenken we allerlei technieken. Zo kunnen we CO2 afvangen en opslaan in lege aardgasvelden in de Noordzee. Ook bestaan er al brandstoffen die weinig of geen broeikasgas uitstoten. Denk aan biobrandstof en waterstof. Verder zijn energiebronnen als de zon, water en wind, die geen CO2 uitstoten en waarmee we elektriciteit op kunnen wekken.

De hele maatschappij is verantwoordelijk en iedereen moet zijn steentje bijdragen. Zo wil de regering dat de particuliere burgers in Nederland samen in 3,4 miljard kilogram CO2 minder uitstoten dan ze nu doen. Uit onderzoek blijkt dat de meeste winst te halen is in de industrie. Daarvan vraagt de overheid een besparing 14,3 miljard kilogram.

Energie besparen verdient zichzelf terug

Daarvoor kunnen we bovenstaande technieken gebruiken. Die zijn zeker niet onbelangrijk, maar verreweg de grootste winst valt te behalen door te besparen op energiegebruik. Daarmee snijdt het mes namelijk aan twee kanten. Wat je niet verbruikt, stoot niet alleen niets uit, het hoeft ook niet te worden opgewekt. En het opwekken van energie brengt altijd kosten met zich mee. Dus een investering in het besparen op energieverbruik, bijvoorbeeld door je bedrijfsprocessen efficiënter te maken, verdient zich altijd terug. Sterker nog, het kan zelfs meer opleveren dan je eraan uitgeeft. Energietransitie en kostenbesparing kunnen dus hand-in-hand gaan en elkaar zelfs versterken.

Vakmensen opleiden

Het is dan wel belangrijk dat je weet hoe je dat aan moet pakken en daar is kennis voor nodig. De volgende stap is dus mensen opleiden met die vakkennis. Technisch opgeleide mensen, die hun ideeën goed kunnen presenteren en ondernemers en directies goed kunnen adviseren en ontzorgen.

Hebben we uw interesse gewekt en wilt hier meer over lezen? Vraag dan hieronder de gratis whitepaper aan: ‘De rol van de industrie in het behalen van de klimaatdoelstellingen’.

Met het verzenden van dit formulier ontvangt u de whitepaper in uw e-mail.

Om u beter te kunnen adviseren kunnen we telefonisch of per e-mail contact met u opnemen.

Het privacy statement van NCOI is van toepassing op dit formulier.

Gratis studiegids thuis ontvangen?

Vraag dan nu onze uitgebreide studiegids(en) aan en ontvang alle opleidingsinformatie per post.

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 21.00 en op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.