Waar bestaat het geschiktheidsonderzoek uit?

Het met succes afronden van een geschiktheidsonderzoek is noodzakelijk voor deelname aan een van de zij-instroomopleidingen voor onderwijs. Je kunt deelnemen aan het geschiktheidsonderzoek als je in het bezit bent van een hbo of wo-diploma en (zicht op) een baan hebt als onbevoegd leraar in het onderwijs. Nu nog geen baan in het onderwijs? Wij helpen je aan een fijne werkplek zodat jij je carrièreswitch kunt realiseren. Hoe wij dat doen vind je op De Zij-instroomacademie In het geschiktheidsonderzoek wordt gekeken of je over voldoende eerder verworven competenties (EVC’s) beschikt om als zij-instromer direct voor de klas te staan en binnen 2 jaar jouw bevoegdheid te behalen. Ben je al in het bezit van een lesbevoegdheid? Dan ligt het accent in het geschiktheidsonderzoek op het vakinhoudelijke en vakdidactische aspect.

Onderdelen geschiktheidsonderzoek

Bij NCOI doorloop je het geschiktheidsonderzoek in relatief korte tijd; hier staat maximaal 6 weken voor. Het onderzoek bestaat uit 4 onderdelen:

  • Kennistoets en/of Wiscat
  • Portfolio
  • Observatieles
  • Criterium Gericht Interview (CGI)
Onderdelen geschiktheidsonderzoek

Toelichting geschiktheidsonderzoek

 

1. Kennistoets en/of Wiscat 

Met de kennistoets wordt vastgesteld over welke basiskennis je beschikt over het beroep ten opzichte van het landelijk niveau. De toets heeft betrekking op het beroep van tweedegraads leraar Nederlands, Engels of Wiskunde, of leraar primair onderwijs. De toets is formatief en je kunt hier dus niet voor zakken/slagen. De digitale toets maak je in een van de landelijke toetscentra waar NCOI mee samenwerkt. Dit kan op een zelfgekozen moment en locatie binnen de vastgestelde periode. Je hoeft je niet voor te bereiden op de kennistoets.

Studeer je aan de PABO? Dan maak je de Wiscat en ook de kennistoets.. Het is verplicht om de Wiscat te behalen en je kunt je hier als PABO-student onbeperkt voor aanmelden. De slaaggrens ligt op de landelijke gemiddelde score van 103 punten. De Wiscat is een digitale toets die je op een toetslocatie in Utrecht doet. Een geschikte datum wordt hiervoor met je afgestemd.  

2. Portfolio

Je stelt een persoonlijk portfolio samen en levert die in. Dit is een belangrijk onderdeel van het geschiktheidsonderzoek. Het heeft als doel aan te tonen over welke competenties, kennis en kunde je al beschikt. Aan de hand van het portfolio wordt bepaald waaraan je in het zij-instroomtraject nog moet werken om tot het eindniveau te komen. Dat wat je al kent, kunt en doet, hoef je niet opnieuw te leren binnen het zij-instroom-traject. Je ervaart hierdoor studieverlichting en onnodig leren wordt voorkomen. Het portfolio bestaat onder andere uit je CV, eerder behaalde diploma’s, competentiebeschrijving en een lesvoorbereiding. 

3. Observatieles

De observatieles is een digitale opname van een les die jij verzorgt en vindt plaats na het maken van de toets en het inleveren van het portfolio. De lesopname wordt beoordeeld door twee gecertificeerde assessoren.

4. Criterium Gericht Interview (CGI)

Het laatste onderdeel van het geschiktheidsonderzoek is het CGI, dat online plaats vindt. Twee gecertificeerde assessoren van NCOI gaan met jou in gesprek over hun bevindingen voortkomend uit het portfolio, de toets en de observatieles. Zij stellen een aantal gerichte en verdiepende vragen.

Afronding

Na afloop van het geschiktheidsonderzoek ontvang je een eindrapportage en een advies. Wanneer je geschikt wordt geacht om direct voor de klas te staan en binnen 2 jaar jouw bevoegdheid te halen, ontvang je een geschiktheidsverklaring. Hiermee kun je een zij-instroomaanstelling bij een school krijgen. Je kunt starten met het zij-instroomtraject, waarmee je iedere maand kunt starten. Als je niet geschikt wordt geacht voor de zij-instroom, kun je eventueel in de versnelde route of reguliere opleiding instromen.

Bachelor na zij-instroomtraject

Na het behalen van je lesbevoegdheid, kun je verder studeren en de bijbehorende Bachelor binnen een jaar afronden.

Persoonlijk advies?

Heb je nog vragen over het geschiktheidsonderzoek? Neem vrijblijvend contact op met onze opleidingsadviseurs door je gegevens achter te laten in het contactformulier.

Neem contact op
Heb je vragen?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.

Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.