Duurzaamheid is een zeer bepalend thema, nu en in de jaren die voor ons liggen. Niet in de laatste plaats bij de (her)ontwikkeling van de gebouwde omgeving. De bouwopgave in Nederland is groot, de verduurzamingsopgave evenzo. De bouw is een van de sectoren met de grootste uitstoot en heeft daarmee een belangrijke impact op het milieu. Toekomstbestendigheid is hierbij een belangrijk woord. Want hoe maak je de bouw toekomstbestendig, wat is daar concreet voor nodig? In dit HBO-programma nemen we je mee in de essentie van duurzaam bouwen. Je richt je op meerdere aspecten van deze opgave, zowel beleidsmatig als uitvoerend. Na het volgen van het HBO Programma Toekomstbestendig Bouwen ben je beter in staat projecten te analyseren op het gebied van duurzame innovatie en te adviseren over verbeteringen.
Doelgroep
Wil je je verdiepen in duurzaam en innovatief bouwen? Dat doe je met het HBO Programma Toekomstbestendig Bouwen. Je hebt een technische achtergrond en bent geïnteresseerd in de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en innovatie, zodat je je kunt specialiseren op het toepassen van duurzame en innovatieve bouwprincipes in de bouw.
Doel en opzet HBO Programma Toekomstbestendig Bouwen
Dit programma richt zich op de verhouding innovatie en duurzaamheid. Je krijgt inzicht in de levenscyclus van gebouwen en materialen. Je leert om hier met een nieuwe blik naar te kijken door bijvoorbeeld functievrij te bouwen. In het programma maak je steeds de verbinding tussen innovatie en duurzaam bouwen. Daarbij koppel je de theorie aan de praktijk. Tussen de bijeenkomsten door werk je aan praktijkgerichte opdrachten. Het programma wordt verzorgd door docenten uit het werkveld.
Vooropleiding
Het is van belang dat je beschikt over relevante werkervaring in een (bouw)technische omgeving.
Voorbereiding en studiebelasting
Je studiebelasting is ongeveer 5-7 uur per bijeenkomst.
Gunstige financiering
Betaal je het programma zelf? Dan kun je gebruikmaken van het levenlanglerenkrediet, een aantrekkelijke studiefinanciering voor volwassenen. Daarmee kan iedereen de opleidingskosten grotendeels door de overheid laten financieren. Kijk op levenlanglerenkrediet (LLLK) voor meer informatie of neem contact op met onze studieadviseurs.
Kies je eigen studievorm
Volg de opleiding via een studievorm die bij jou past:
- Klassikaal, op een locatie naar keuze met medestudenten. Onze vele leslocaties zijn verspreid door het hele land. Zijn er voor jouw voorkeurslocatie onvoldoende aanmeldingen? Dan bieden wij jou een alternatieve locatie.
- Via e-learning, studeren op afstand en toegang tot een digitale leeromgeving. Behoefte aan flexibiliteit? Je bepaalt zelf waar en wanneer je studeert. Stel online vragen aan je docent en medestudenten.
- In een virtual classroom, een combinatie van thuisstudie en klassikaal. Je volgt online lessen op vaste tijdstippen, samen met andere studenten en onder begeleiding van een docent.
Bekijk de Opleidingsvarianten voor meer informatie.