HBO Associate degree
NVAO geaccrediteerd
24 maanden
December 2023
Het succes van een organisatie hangt voor een groot deel af van de goede doorvertaling vanuit het hoger management naar de operationele uitvoering. Als bedrijfskundig medewerker, projectmedewerker of coördinator zorg je hiervoor. Je vertaalt het beleid van de organisatie in concrete taken en activiteiten voor je team. Daarbij houd je de klant en opdrachtgever in gedachten. Hoe bied je de beste service aan de klant? Wat kan er aan de werkprocessen verbeterd worden om de klantbeleving, winstgevendheid of flexibiliteit te verhogen? Door de brede kennis en vaardigheden die je in deze HBO Associate degree Bedrijfskunde opdoet, ben je in staat de samenhang tussen verschillende teams en bedrijfsprocessen te overzien en kun je verbeteringen voorstellen die voor alle partijen gunstig uitpakken. Je docenten hebben zelf ruime ervaring in het werkveld en kunnen je daarom ook uitstekend helpen. Met deze opleiding til je dan ook je kennis én carrière naar een hoger niveau.
Na afronding van deze opleiding kun je onder andere de volgende functies vervullen:
Om het aanbod in het hoger beroepsonderwijs te verbreden en het gat te dichten tussen het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs zijn HBO Associate-degreeopleidingen geïntroduceerd. Deze zijn speciaal bedoeld voor studenten die geen 4-jarige HBO Bacheloropleiding willen volgen, maar juist een korter HBO-programma. Je rondt deze opleiding af met een wettelijke graad, de HBO Associate degree (Ad).
Je bent geïnteresseerd in organisatievraagstukken en wilt goed voorbereid worden op een leidinggevende functie in het bedrijf. Je zoekt een brede basis om de verbinding tussen verschillende bedrijfsprocessen te kunnen leggen en werkzaamheden zo juist te kunnen aansturen.
Je kunt aan deze Associate degree Bedrijfskunde deelnemen met een diploma HAVO, VWO of MBO-niveau 4. Ben je niet in het bezit van een van deze diploma’s, en ben je minimaal 21 jaar, dan kun je instromen op basis van de 21+ regeling van NCOI. Zie Hogeschool NCOI voor meer informatie.
Je ontwikkelt je met deze HBO Associate degree Bedrijfskunde op een zeer praktische wijze op erkend Associate-degreeniveau. Je bestudeert onderwerpen op het gebied van management en organisatie, bedrijfseconomie en effectieve communicatie. Je leert het bedrijf goed kennen en gaat aan de slag met je leidinggevende vaardigheden. Hierdoor ontwikkel je je in korte tijd tot waardevol aanspreekpunt voor management en werknemers.
De opleiding heeft een wettelijke duur van 2 jaar en is zo gepland dat je de grootste slagingskans hebt. De meeste studenten realiseren het programma in deze aangegeven tijd. Als je meer tijd nodig hebt, bijvoorbeeld door een nieuwe baan, een verhuizing of de geboorte van een kind, of gewoon omdat dat je beter uitkomt, kun je door de praktische modulaire aanpak van NCOI heel eenvoudig je opleiding vertragen. Als je langer studeert, betaal je geen extra kosten voor het programma. De opleiding richt zich meteen op de kern van het vakgebied. Dat geeft directe herkenbaarheid en toepassingsmogelijkheden. Per module rond je steeds een onderwerp af. De meeste modules zijn bovendien ook op basis van e-learning te volgen. Je zult merken hoe prettig dit werkt.
Bij ons kun je flexibel studeren. Dat betekent dat jij de opleidingsvariant kunt volgen die bij jou past. Met elke variant behaal jij jouw erkende Ad-getuigschrift, maar op basis van jouw vooropleidingsniveau of werkervaring kun je je opleiding anders doorlopen.
In 2 jaar doorloop jij jouw HBO Associate degree. Je kunt instromen met een diploma HAVO, VWO of MBO-niveau 4. Heb je deze diploma’s niet? Dan kun je ook instromen met een 21+ toets.
Op basis van je achtergrond, werk- en leerervaring bepaal jij samen met een studiecoach hoe, wat en waar je leert. Dit kan door middel van valideren (het laten waarderen van eerder opgedane werk- en leerervaringen) of door het volgen van onderwijs. Heb je belangstelling voor HBO OP MAAT? Meld je dan aan voor de reguliere opleiding. Door in je toelatingsdossier de extra vragen over HBO OP MAAT te beantwoorden, kun je zien of het interessant voor je is. Als je hiervoor kiest kun je dit in het toelatingsdossier meteen aangeven. Een studiecoach neemt dan contact met je op. Bekijk HBO OP MAAT voor meer informatie.
Betaal je het programma zelf? Dan kun je gebruikmaken van het levenlanglerenkrediet, een aantrekkelijke studiefinanciering voor volwassenen. Daarmee kan iedereen de opleidingskosten grotendeels door de overheid laten financieren. Kijk op levenlanglerenkrediet (LLLK) voor meer informatie of neem contact op met onze studieadviseurs.
Zie Hogeschool NCOI voor meer praktische informatie en de kosten van de opleiding.
Volg deze opleiding via een studievorm die bij jou past:
Bekijk de Opleidingsvarianten voor meer informatie.
In fase 1 maak je kennis met verschillende organisatie- en managementmodellen. Deze helpen je de samenhang tussen verschillende afdelingen beter te begrijpen. Ook leer je kostenanalyses en financiële overzichten interpreteren. De mix aan kennis die je opdoet, zorgt ervoor dat je goed onderbouwde bedrijfsbeslissingen kunt nemen. Je gaat actief aan de slag met het opstellen van verbeterpunten en het doorvoeren van veranderingen. De vaardigheden op het gebied van projectmanagement die je hierbij opdoet, komen dan ook goed van pas.
Fase 2 is een verdiepende fase. Je optimaliseert bedrijfsprocessen en gaat actief aan de slag met je communicatieve vaardigheden. Daarnaast volg je een keuzemodule waarmee je zelf een deel van de opleiding invult. Je kunt je onder meer ontwikkelen richting kwaliteitsmedewerker of procesmanager.
Je sluit je Associate degree af met een praktische afstudeeropdracht, die je kunt toepassen in je eigen praktijk. Je kunt het resultaat dan direct gebruiken. Je wordt tijdens het afstuderen persoonlijk begeleid. Voorafgaand aan de afstudeeropdracht vindt in 2 bijeenkomsten uitleg plaats over het afstuderen, zodat je goed bent voorbereid.
Je ontvangt tijdens je opleiding uitgebreide informatie over de examinering. Elke module wordt apart afgerond met een toets, die zo goed mogelijk aansluit bij de aard van de module. Naast praktijkgerichte moduleopdrachten en mondelinge examens wordt ook gebruikgemaakt van digitale examens. Het voordeel daarvan is dat je zelf het moment en de plaats van het examen kunt uitkiezen. De eerste fase rond je af met een integrale opdracht en gedurende de opleiding werk je aan een praktijkportfolio. Je sluit de Associate degree Bedrijfskunde af met een afstudeeropdracht.
Je behaalt met deze opleiding het officiële getuigschrift 'Associate degree Bedrijfskunde'. Deze opleiding is officieel geaccrediteerd door de NVAO en voldoet daarmee aan alle strenge voorwaarden. Je ontvangt van NCOI een officieel internationaal erkend Ad-getuigschrift met hoge waarde op de arbeidsmarkt. NCOI is door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap erkend als rechtspersoon voor hoger onderwijs op basis van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW). Zie Erkenningen voor meer opleidingsinformatie.
Wil je meer weten over de opbouw van onze opleidingen? Zie dan opbouw HBO.
Naast de aangegeven kosten kan er in de loop van je studie sprake zijn van eventuele aanvullende kosten. Of je te maken krijgt met deze kosten is afhankelijk van je studiebehoefte. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor extra examenbegeleiding of het maken van een herexamen wanneer je niet in een keer slaagt. Het menu met extra mogelijkheden en de bijbehorende kosten vind je hier en in de online leeromgeving e-Connect, waar je na de inschrijfbevestiging toegang toe hebt.
Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Dat is een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).
Betaal je je opleiding zelf? Voor veel van onze opleidingen kun je gebruikmaken van interessante financiële voordelen. Welke mogelijkheden er zijn, lees je terug in onze subsidiebrochure.
Veel werkgevers willen graag investeren in de ontwikkeling van hun medewerkers en beschikken over een jaarlijks opleidingsbudget om opleidingen voor werknemers te bekostigen. Heeft jouw organisatie een opleidingsbudget waar je gebruik van kunt maken? Vraag het na bij de HR-afdeling of je leidinggevende, want dit kan veel voordeel opleveren.
Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of een volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn in beginsel belast met 21% btw.
Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaal je je opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%.
Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw.
Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen.