Mechatronica is de samenhang tussen elektrotechniek, werktuigbouw en besturingstechniek. In dit programma leer je mechatronische producten ontwerpen en installeren, elektrotechnische onderdelen testen en programmeerbare besturingen (PLC) toepassen. Tijdens de bijeenkomsten krijg je inzicht in de samenhang tussen elektrotechniek, werktuigbouw en besturingstechniek en ga je praktijkgericht aan de slag met het instellen en inregelen van machines en installaties. Je volgt modules die ook onderdeel zijn van MBO Technicus Mechatronica Systemen niveau 4. Het voordeel is dat je je alleen richt op de kern en daarmee sneller klaar bent. Als je vervolgens nog je diploma op niveau 4 wilt behalen, heb je het belangrijkste stuk van de opleiding al achter de rug.
Doelgroep
Je wilt je verder ontwikkelen als bijvoorbeeld monteur of montagemedewerker in de mechatronica en machinebouw. Je wilt diepgaande vakkennis opdoen op MBO-niveau.
Doel en opzet MBO Programma Mechatronica
In dit programma krijg je inzicht in mechatronica. Je kijkt hierbij naar de samenhang tussen elektrotechniek, werktuigbouw en besturingstechniek. Daarnaast ga je praktisch aan de slag met het ontwerpen, installeren en testen van onderdelen en met het toepassen van programmeerbare besturing (PLC). Ook kijk je naar het controleren en inspecteren van installaties, zodat je storingen en afwijkingen direct ziet en kunt verhelpen. Je hebt zo goed zicht op de kern van de werkzaamheden van een technicus mechatronica en kunt dit ook toepassen.
Tijdens het programma krijg je les van docenten met veel ervaring in je dagelijkse beroepspraktijk. Leren doe je in de praktijk en daarom voer je verschillende praktijkopdrachten uit. Zo kun je alles wat je leert meteen toepassen, waardoor je direct al succesvoller wordt in je werk.
Vooropleiding
Er zijn geen specifieke vooropleidingseisen voor dit programma. Het programma wordt verzorgd op MBO-niveau.
Voorbereiding en studiebelasting
Ongeveer 3-5 uur per bijeenkomst.
Kies je eigen studievorm
Volg de opleiding via een studievorm die bij jou past:
- Klassikaal, op een locatie naar keuze met medestudenten. Onze vele leslocaties zijn verspreid door het hele land. Zijn er voor jouw voorkeurslocatie onvoldoende aanmeldingen? Dan bieden wij jou een alternatieve locatie.
- Via e-learning, studeren op afstand en toegang tot een digitale leeromgeving. Behoefte aan flexibiliteit? Je bepaalt zelf waar en wanneer je studeert. Stel online vragen aan je docent en medestudenten.
- In een virtual classroom, een combinatie van thuisstudie en klassikaal. Je volgt online lessen op vaste tijdstippen, samen met andere studenten en onder begeleiding van een docent.
Bekijk de Opleidingsvarianten voor meer informatie.