We vinden het belangrijk dat iedereen mee kan doen in de samenleving. Dat is het uitgangspunt van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dat vraagt om een zorgvuldige indicatiestelling voor het toekennen van Wmo-voorzieningen. Tijdens dit praktijkgerichte HBO-programma van onze businesspartner Bestuursacademie Nederland ontwikkel je alle essentiële kennis en vaardigheden die je nodig hebt als bekwame, moderne consulent Wmo. Je kunt naar aanleiding van de specifieke hulpvraag van cliënten een zorgvuldige indicatie afgeven, middelen efficiënt inzetten en samen met de cliënt naar structurele oplossingen zoeken.
Doelgroep
Je bent werkzaam in het sociaal domein en betrokken bij de uitvoering van de Wmo. Wij raden je aan om de Wmo-consulent te combineren met een passende werk- of stageplek.
Doel en opzet Wmo-consulent
Tijdens het programma ontwikkel je de kennis en vaardigheden om invulling te geven aan je functie van Wmo-consulent. Je leert denken en handelen vanuit de ‘kanteling’ (van claim- en aanbodgericht naar vraag- en resultaatgericht werken) en je ontdekt welke factoren binnen de leefwereld van cliënten van invloed zijn op hun maatschappelijke participatie. Je leert welke voorliggende of Wmo-voorzieningen hierbij aansluiten en wat de juridische randvoorwaarden zijn. De lessen worden verzorgd door docenten met veel praktijkervaring. Zij helpen je de vertaling te maken van de lesstof naar je eigen werkzaamheden en organisatie.
Vooropleiding
Dit programma wordt op HBO-niveau verzorgd. Voor dit programma gelden geen specifieke vooropleidingseisen.
Voorbereiding en studiebelasting
Je studiebelasting is ongeveer 5-7 uur per bijeenkomst.
Gunstige financiering
Betaal je het programma zelf? Dan kun je gebruikmaken van het levenlanglerenkrediet, een aantrekkelijke studiefinanciering voor volwassenen. Daarmee kan iedereen de opleidingskosten grotendeels door de overheid laten financieren. Kijk op levenlanglerenkrediet (LLLK) voor meer informatie of neem contact op met onze studieadviseurs.
Kies je eigen studievorm
Volg de opleiding via een studievorm die bij jou past:
Klassikaal, op een locatie naar keuze met medestudenten. Onze vele leslocaties zijn verspreid door het hele land. Zijn er voor jouw voorkeurslocatie onvoldoende aanmeldingen? Dan bieden wij jou een alternatieve locatie.
In een virtual classroom, een combinatie van thuisstudie en klassikaal. Je volgt online lessen op vaste tijdstippen, samen met andere studenten en onder begeleiding van een docent.
Uitvoeringsbesluit en uitvoeringsregeling maatschappelijke ondersteuning
De beoordeling van een aanvraag
Eigen kracht, netwerk en maatwerkvoorzieningen: hulp bij het huishouden, vervoersvoorzieningen, rolstoelen, woonvoorzieningen, begeleiding, dagbesteding, beschermd wonen en opvang
Zorg in natura en persoonsgebonden budget
Maatwerkoplossingen
Oplossingen buiten de Wmo: algemeen gebruikelijk, voorliggende voorzieningen, mantelzorg en gebruikelijke zorg
Indicatieprotocollen
Eigen bijdrageregeling
Algemene wet bestuursrecht
Bezwaar en beroep
Herziening, intrekking en terugvordering
Raakvlakken met Wlz en Zvw
AVG
Jurisprudentie
Doelgroepen, begeleiding en indicering
(6 bijeenkomsten)
Voeren van een huishouding
Methodiek van de indicatiestelling
Waar moet een medisch advies aan voldoen
Omgaan met adviserende instanties
Bevoegdheden medisch adviseur
Relatiestoornissen en -beperkingen (ICF)
Hulpvraag- en probleemanalyse
Gevolgen van beperking en participatieproblemen bij somatische, psychische of moeilijk objectiveerbare aandoeningen
Individuele en groepsbegeleiding
Kortdurend verblijf
Dagbesteding
Beschermd wonen en opvang
Zelfredzaamheidsmatrix
Ondersteuningsplan
Wie zijn de zorgaanbieders?
Criteria voor persoonsgebonden budget en zorg in natura
Wlz en Zvw
Actuele ontwikkelingen
Oefenen gespreksvoering
Woon-, verzorgings- en vervoersvoorzieningen
(6 bijeenkomsten)
Criteria voor woonvoorzieningen
Criteria hulp bij het huishouden
Maatwerkvoorziening
Algemene voorziening
Gebruikelijke zorg
Eigen verantwoordelijkheid en voorzienbaarheid
Verhuizen of aanpassen?
Bereikbaarheid en toegankelijkheid van de woning
Bruikbaarheid en bezoekbaarheid
Roerende en nagelvaste woonvoorzieningen
Criteria voor vervoer- en rolstoelvoorzieningen
Voorliggende algemene voorzieningen en algemene gebruikelijke voorzieningen
Analyse van de mobiliteitsbehoefte
Collectief vraagafhankelijk vervoer
Fietsen, scootmobielen, rolstoelen; incidenteel, actief en permanent gebruik (opdracht uitvoeren bij lokale thuiszorgwinkel)
Je sluit alle modules af met een praktijkgerichte opdracht. Heb je voor alle onderdelen een voldoende behaald, dan ontvang je het diploma ‘Wmo-consulent’ van Bestuursacademie Nederland.
Profiteer van 7,4% korting bij betaling in één keer! Vraag nu eenvoudig een kostenoverzicht aan en ontdek de totale kosten die persoonlijk zijn afgestemd op jouw studiewensen en gewenste startmoment.
Betaal je je opleiding zelf? Voor veel van onze opleidingen kun je gebruikmaken van interessante financiële voordelen. Welke mogelijkheden er zijn, lees je terug in onze subsidiebrochure.
Veel werkgevers willen graag investeren in de ontwikkeling van hun medewerkers en beschikken over een jaarlijks opleidingsbudget om opleidingen voor werknemers te bekostigen. Heeft jouw organisatie een opleidingsbudget waar je gebruik van kunt maken? Vraag het na bij de HR-afdeling of je leidinggevende, want dit kan veel voordeel opleveren.
Schrijf je uiterlijk 30 juni in voor een startmoment dit najaar en ontvang 10% vroegboekkorting op het lesgeld. Gebruik de kortingscode VROEGBOEK10 bij je inschrijving.
Heb je vragen?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.
Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.