Samenwerking NCOI en New Horizon in circulaire economie

Om ons portfolio te verrijken op het gebied van duurzaamheid en circulariteit heeft NCOI Opleidingen vooralsnog vier trainingen van New Horizon opgenomen in het opleidingen aanbod. New Horizon sloopt gebouwen op zo’n manier dat het materiaal opnieuw gebruikt kan worden. “Wij slopen niet, wij oogsten”, zegt directeur Michel Baars van New Horizon. Ze noemen dat ‘urban mining’. Dat betekent gebouwen ontmantelen met als doel zoveel mogelijk materialen te oogsten voor hergebruik. “In onze ogen is ieder gebouw een donorgebouw.”
 
Michel Baars: “Onze invalshoek is dat we eerst voorkomen dat al die materialen die bij sloop vrijkomen zomaar weggegooid worden. Als wij sloopwerk aannemen, kunnen wij bepalen waar het materiaal naartoe gaat. Het is de bedoeling dat we met die materialen het gebruik van primaire grondstoffen die uit de natuur worden gewonnen gaan terugdringen. Wij waren een alternatieve sloopaannemer die van zijn spullen af moest en zijn een producent en distributeur van circulaire bouwmaterialen geworden.”

Circulaire economie belangrijk

“Maar dan moet je wel zorgen dat je daar ook een afzetmarkt voor hebt. Want anders heb je dat materiaal wel heel zorgvuldig uit een gebouw gehaald en heb je een heel magazijn vol, maar dan heb ik nog niets bereikt. Ik kan wel proberen mijn circulaire beton te verkopen aan woningcorporaties, maar als die niet snappen wat circulaire economie is en waarom dat belangrijk is, wordt het heel lastig om die producten te verkopen. Wat wij doen is een aanzienlijk deel van de winst die wij maken, investeren in wat wij noemen systeemverandering. En die systeemveranderingen zitten heel erg op de as van kennis en op de as van waardering. Dus we ontwikkelen nieuwe taxatiemethoden en nieuwe financieringsmodellen nieuwe fiscale regelingen waardoor hergebruik aantrekkelijker wordt. We zijn dus echt een nieuw economische model aan het engineren. Eigenlijk om de vraag naar die materialen te vergroten en daarmee nog veel meer slooppanden uit die afvalberg te redden.”
 
Er is dus een cultuurverandering nodig om die circulaire economie te realiseren. En daarvoor is weer kennis nodig. “En dat is ook de context van deze samenwerking. We willen de systeemverandering in gang zetten met de kennisontwikkeling vanuit NCOI”, aldus Michel Baars.

Opleidingsbehoefte

Sven Tump, directeur NCOI Techniek & Veiligheid: “Wij hebben dat vaker aan de hand. Juist als er nieuwe ontwikkelingen zijn in de markt, ontstaat er een informatiebehoefte of een opleidingsbehoefte. We zien het steeds belangrijker worden en steeds meer nieuwe initiatieven ontstaan en daar willen we graag op inspelen. Omdat er vraag ontstaat in de markt of dat je die vraag juist wilt stimuleren. Kennis is daarbij heel belangrijk. We zetten daarom een aantal modules versneld in de markt. We willen die kennis beschikbaar maken voor alle werkenden.”
 
Erik Koremans, directeur Material Balance bij New Horizon: “Wij kunnen met onze opgedane kennis input/invulling geven aan die opleidingsmodules die via een groot opleidingsinstituut als NCOI verder gebracht kan worden en daarmee maak je ook impact met een circulaire bouweconomie. Kennisdeling is daarbij essentieel.”

Doen waar we goed in zijn

“Zo doen we allebei waar we goed in zijn”, vult Michel Baars aan. “Het hele opleidingsdeel ligt bij NCOI. Het organiseren van de trainingen en wij brengen inhoudelijke kennis en ervaring in. Voor ons zijn de doelgroepen woningcorporaties, lokale overheden, projectontwikkelaars en bouwers cruciaal in de transitie naar een circulaire bouw- en vastgoedeconomie. Daar kunnen we nu met een opleidingspartner professioneel trainingen voor organiseren.”
 
Erik Koremans: “We beginnen vooralsnog met een paar opleidingen op het gebied van circulaire economie waarin allemaal specialisten aan het woord komen die hun kennis en ervaring ook in de opleidingsmodules worden samengebracht, later zullen we de opleidingsmodules verder uitbreiden.”
 
Dit zijn de volgende 1-daagse trainingen:

Sven Tump: “Deze samenwerking is succesvol als we deze kennis in alle betrokken sectoren zo verspreid hebben dat mensen dit ook in alle stappen van de processen meenemen en er ook naar handelen. Daar willen we met NCOI aan bijdragen om hierin een versnelling te brengen. We willen uiteindelijk deze modules in ons erkende onderwijs en in onze vakopleidingen onderbrengen. Wij kunnen dit thema als opleider voor werkend Nederland in heel veel opleidingen laden en zo deze kennis verspreiden. Wij zijn ervan overtuigd dat die circulaire economie er komt omdat er geen andere oplossing is. Maar wij willen dat proces versnellen met het verspreiden van de juiste kennis.”

Circulogie

“We hebben ook de term circulogie bedacht voor de circulaire leer”, vult Michel Baars aan. “Met zo’n term kun je zorgen dat het ook bij iedereen in het hoofd blijft zitten. Dat is ook gebeurd met termen als urban mining voor het winnen van grondstoffen uit slooppanden en oogsten in plaats van slopen.”

Heb je vragen?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.