Consultant Energiebesparing Industrie

Besparingsmogelijkheden identificeren, concretiseren en overbrengen - 5 dagen

Vakgebied

Techniek

Opleidingsniveau

Praktijkopleiding

Erkenning

NVAO geaccrediteerd

Meer informatie

Download brochure

Wil je dit met iemand delen?

Mail door
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Het besparingspercentage in de industrie bedraagt ruim 15% op het elektriciteitsverbruik. Efficiënte aandrijfsystemen kunnen de grootste (maar liefst twee derde) bijdrage leveren aan het bereiken van deze besparing. Industriële automatisering, robotisering en Internet of Things-toepassingen bieden extra mogelijkheden. Na het volgen van deze training bent u in staat om de besparingsmogelijkheden te identificeren, concrete realisatievoorstellen uit te werken en de uitkomsten overtuigend te presenteren.

Doelgroep

U heeft een technische functie in de industrie en wilt zich specialiseren in besparing van elektriciteit door efficiënte aandrijfsystemen en automatisering. U bent bijvoorbeeld werkzaam bij een:

 • Industrieel bedrijf
 • Technisch dienstverlener
 • Energie-adviseur
 • Omgevingsdienst

Vooropleiding

Deze training wordt op HBO-/HBO+-niveau verzorgd. Bij voorkeur heeft u een HBO Bachelor Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde of Technische Bedrijfskunde afgerond. Een werk- en denkniveau op MBO 4-niveau in techniek wordt verwacht. Een belangrijke voorwaarde is dat u een technische achtergrond heeft en een aantal jaren praktijkervaring in een industriële omgeving. Vooraf vult u een toelatingsdocument in.

Doel en opzet

Deze praktijkgerichte HBO-/HBO+-training slaat een brug tussen technische kennis en menselijke vaardigheden. Na afloop bent u in staat om deskundige audits uit te voeren op basis van de auditmethodologie volgens de ISO 50002 standaard voor energieaudits met een verbijzondering naar aandrijfsystemen. Daarnaast leert u draagvlak te creëren voor duurzame investeringen, presentatie- en rapportagetechnieken en het omgaan met weerstand.

De training is samen met het Kennisnetwerk Efficiënte Elektrische Aandrijfsystemen (KEEA) vormgegeven. Experts uit de branche helpen u energiebesparingspotentieel te herkennen vanuit een systeemgerichte benadering. Elke les doorloopt u een aantal stappen van het auditproces en telkens wordt een andere technische vakdiscipline naar voren gehaald.

U gaat praktijkgericht aan de slag. U werkt tijdens het programma een auditrapportage uit en geeft advies aan het bedrijf. Zo kunt u direct toepassen wat u geleerd heeft. U sluit de training af met de presentatie van de uitkomsten van de audit.

Lees hier meer over de training: https://www.ncoi.nl/Blog/Unieke-samenwerking-Elektrische-Aandrijfsystemen-en-Automatisering.html.

Voorbereiding en studiebelasting

Uw studiebelasting is ongeveer 7 uur per week naast de lesbijeenkomsten.

NCOI Techniek & Veiligheid

Deze opleiding wordt uitgevoerd door NCOI Techniek & Veiligheid.

Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma

Programma

Energiebesparing

 • Energiemanagement (ISO 50001)
 • Elektrotechniek
 • Werktuigbouw
 • Industriële automatisering en digitalisering
 • Koude- en klimaattechniek
 • Systeemanalyse en -integratie

Audit

 • Auditmethode (ISO50002)
 • Schrijfvaardigheden
 • Presentatietechnieken

Adviseren

 • Communicatievaardigheden
 • Overtuigen en beïnvloeden
 • Omgaan met weerstand

PBNA-diploma

U ontvangt het officiële diploma ‘Consultant Energiebesparing Industrie' van PBNA, als uw portfolio met een voldoende is beoordeeld. Uw portfolio bestaat uit een persoonlijk ontwikkelplan en reflectieverslag, uw auditrapportage, presentatie en evaluatie.

Koninklijke PBNA is een onafhankelijk, branche-erkend exameninstituut in techniek en veiligheid dat toeziet op de kwaliteit van de examens.

Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning

Opleidingsvarianten

De opleiding bestaat uit 5 dagen van 08.00 uur tot 16.00 uur.

Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie

Totaalprijs

Dagopleiding: € 2.625,-

Avondopleiding: € 2.499,-

De totaalprijs bestaat uit de volgende kosten:

Inschrijfgeld: € 100,-

Lesgeld: € 2.030,-

Studiemateriaal: € 60,-

Examenkosten: € 195,-

Reprorechten: € 15,-

Arrangementskosten dag: € 225,-

Arrangementskosten avond: € 99,-

Bovenstaande bedragen zijn op basis van betaling ineens waarbij 8% korting inbegrepen is. U kunt het programma ook in 5 termijnen betalen.

Consultant Energiebesparing Industrie

Besparingsmogelijkheden identificeren, concretiseren en overbrengen - 5 dagen

Vakgebied

Techniek

Opleidingsniveau

Praktijkopleiding

Erkenning

NVAO geaccrediteerd

Meer informatie

Download brochure

Wil je dit met iemand delen?

Mail door

Heeft u vragen?

Onze deskundige opleidingadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 21.00 en op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.

Vraag de studiegids 2019-2020 aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids 2019-2020.

Voorlichtingsbijeenkomsten

Tijdens de voorlichtingsbijeenkomsten ontdekt u hoe het is om een opleiding te volgen bij NCOI. Bijvoorbeeld door de algemene presentatie bij te wonen. Of door een introductieles te volgen van een van onze docenten. Hierdoor krijgt u een goede indruk van de aanpak en opzet van een les. U kunt ook een persoonlijk adviesgesprek voeren met een van onze opleidingsadviseurs. De voorlichtingsbijeenkomsten worden georganiseerd in Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam en Utrecht.

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 21.00 en op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.