Menu

HBO Voeding en Diëtetiek

Fase 1 van de HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek - 1 of 2 jaar

Opleidingsniveau

HBO-programma

Erkenning

NVAO geaccrediteerd

Meer informatie

Download brochure

Wil je dit met iemand delen?

Mail door
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Wat is gezonde voeding? Wat maakt dat de ene cliënt gezond gedrag vertoont en de ander ongezond gedrag? En hoe kun je gezond eten bevorderen? Deze en soortgelijke vragen komen in dit programma uitgebreid aan bod. Onder begeleiding van topdocenten ga je praktijkgericht aan de slag met onderwerpen als voedingsleer, diëtistische zorg en voedingspatronen. Na dit programma beschik je over kennis van het menselijk lichaam, heb je zicht op kwaliteit van voeding en voedselveiligheid en geef je onderbouwde adviezen over het voedingsgedrag van cliënten.

Propedeuse HBO Bachelor

Het programma HBO Voeding en Diëtetiek maakt deel uit van de volledige HBO Bacheloropleiding Voeding en Diëtetiek van NCOI. Wil je verder studeren en voldoet u aan de toelatingsvoorwaarden voor Bachelor? Dan ontvang je vrijstelling voor de gelijke onderdelen uit de Bacheloropleiding. Met een aanvullende opdracht kun je met dit programma HBO Voeding en Diëtetiek meteen het officiële Propedeusegetuigschrift behalen. Om hiervoor in aanmerking te komen dien je toelaatbaar te zijn tot de HBO Bacheloropleiding. Kruis Propedeuse aan bij je aanmelding. Zie Hogeschool NCOI voor meer informatie.

Waarom NCOI?

  • Uitstekend te combineren met werk en privé
  • Inspirerende topdocenten uit de praktijk
  • Zeer praktijkgericht onderwijs met optimale koppeling tussen theorie en je praktijk
  • Zeer gewaardeerd diploma door werkgevers
  • Mogelijkheid tot vrijstelling in NVAO-geaccrediteerde HBO Bacheloropleidingen
  • Grootste hogeschool voor werkenden met leslocaties door heel Nederland

Doelgroep

Je wilt je ontwikkelen op het gebied van voedingsleer, dieetleer en het begeleiden van mensen bij voedingsgerelateerde gezondheidsproblemen.

Doel en opzet

Onder leiding van deskundige en zeer ervaren praktijkdocenten leer je in dit programma alles over voeding en diëtetiek. Je gaat aan de slag met het meten van de gezondheid en leert verschillende preventiemethoden om ongezond gedrag en voedingsproblemen te voorkomen. Je krijgt zicht op het brede takenpakket van de diëtist en de eisen waaraan een diëtist moet voldoen. Ook verdiep je je in het menselijk lichaam, zodat je het effect van voeding op groei en ontwikkeling van het lichaam kunt bepalen. Daarnaast zijn er in dit programma 8 praktijkavonden gepland, waarin de praktische beroepsvaardigheden binnen het vakgebied van voeding en diëtetiek centraal staan. Zo leer je cliënten op professionele wijze ondersteunen en begeleiden.

Gedurende het programma word je ondersteund met actuele literatuur en onze moderne online leeromgeving. Binnen deze leeromgeving vind je alle relevante informatie rondom je studie en kun je communiceren met docenten en medestudenten.

Vooropleiding

Dit programma wordt op HBO-niveau verzorgd. Voor dit programma gelden geen specifieke vooropleidingseisen.

Voorbereiding en studiebelasting

Je studiebelasting is ongeveer 5-7 uur per bijeenkomst.

Gunstige financiering

Betaal je het programma zelf? Vanwege de officiële erkenning van NCOI kunnen je opleidingskosten grotendeels gefinancierd worden door de overheid, dit heet levenlanglerenkrediet. Zie LevenLangLerenKrediet (LLLK) voor meer informatie of neem contact op met onze opleidingsadviseurs.

Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma

Diploma

Je rondt de modules Anatomie en fysiologie en Voedingsleer af met een digitaal examen. Het voordeel hiervan is dat je zelf kunt inplannen waar en wanneer je examen doet. De modules Diëtistisch consult en Gezondheidsbevordering en preventie hebben een mondeling examen als afsluiting. De overige modules rond je af met een praktische opdracht. Daarnaast werk je aan een eindopdracht. Behaal je voor alle modules en de eindopdracht een voldoende, dan ontvang je het diploma ‘HBO Voeding en Diëtetiek’ van Hogeschool NCOI.

Programma

De volgende onderwerpen komen aan bod:

Voedingsleer

(6 bijeenkomsten)

  • Vitamines en mineralen
  • Koolhydraten, vetten en eiwitten
  • Energiebalans
  • Vocht en alcohol
  • Voeding en vertering
  • Voedingspatronen
  • Dagelijkse behoeften en risico’s

Anatomie en fysiologie

(6 bijeenkomsten)

  • Spijsverteringsstelsel, lymfestelsel en urinewegstelsel
  • Stofwisseling
  • Moleculen, cellen en hun functies
  • Weefseltypen, de huid en het beenderstelsel
  • Spierstelsel en zenuwstelsel
  • Zintuigen, hormonen en het bloed
  • Cardiovasculair stelsel en ademhalingsstelsel

Productkennis en voedselveiligheid

(6 bijeenkomsten)

  • Levensmiddelenleer
  • Voedselveiligheid
  • Sensoriek
  • Voedselbereiding
  • Receptenleer
  • Productetiketten en Warenwet
  • Marketing

Diëtistisch consult

(6 bijeenkomsten)

  • Basis van een diëtistisch consult
  • Dietistische en voedingsanamnese
  • Coaching
  • Gesprekstechnieken
  • Ontwikkelingspsychologie
  • Gedragsverandering
  • E-health
  • International Classification of Functioning

Gezondheidsbevordering en preventie

(4 bijeenkomsten)

  • Gezondheid en gedrag
  • Lage gezondheidsvaardigheden
  • Therapietrouw (compliance)
  • Interventieontwikkeling en voorlichting
  • Theorieën en methodieken van gedragsverandering
  • Gesprekstechnieken
  • Evidence-based practice

Reflectieve professional

(4 bijeenkomsten)

  • Evidence-based practice in de paramedische praktijk
  • PICO
  • Klinisch redeneren
  • Methodisch handelen
  • Zoekstrategieën

    Eindopdracht

    (2 bijeenkomsten van 3 uur)
    Je rondt dit programma af met een eindopdracht, waarin je met alle opgedane kennis en vaardigheden aan de slag gaat.

Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning

Opleidingsvarianten

  • Duur van de opleiding: 1 of 2 jaar
  • Varianten: Avond, dag, zaterdag
  • Dag: 16 dagen van 10.00 uur tot 16.00 uur, 8 bijeenkomsten van 19.00 uur tot 22.00 uur en 2 bijeenkomsten van 3 uur
  • Avond: 42 avonden van 19.00 uur tot 22.00 uur

Dit programma wordt in een 1-jarige en een 2-jarige variant aangeboden.

Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie

Kosten

Inschrijfgeld: € 100,-
Lesgeld: € 3.790,-
Studiemateriaal: € 150,- (per module)
Examenkosten: € 210,- (per digitaal examen)
€ 210,- (per moduleopdracht)
€ 275,- (per mondeling examen)
Eindopdracht: € 350,-
Propedeuseprogramma: € 750,- (optioneel)
Reprorechten: € 15,-
Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

Bovenstaande bedragen zijn op basis van betaling ineens waarbij 8% korting inbegrepen is. Je kunt dit programma ook in 4 of 12 termijnen betalen.

Locatie- en arrangementskosten

NCOI Opleidingen regelt tijdens uw opleiding onbeperkt koffie, thee en water. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,-(excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Als dat expliciet vermeld staat, brengen wij ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

Reprorechten en hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Dat is een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw). 

Fiscaal voordeel

Betaalt u de opleiding of training zelf dan kunt u maximaal € 15.000,- aan opleidingskosten aftrekken van uw inkomstenbelasting. Klik hier voor meer informatie.

Btw

Kiest u voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of een volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn in beginsel belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw. 

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

HBO Voeding en Diëtetiek

Fase 1 van de HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek - 1 of 2 jaar

Opleidingsniveau

HBO-programma

Erkenning

NVAO geaccrediteerd

Meer informatie

Download brochure

Wil je dit met iemand delen?

Mail door

Heeft u vragen?

Onze deskundige opleidingadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.
Virtuele Open Dag NCOI

Virtual classroom en e-learning

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben veel onderwijsinstellingen tijdelijk de deuren van hun leslocaties gesloten. Ook bij NCOI Opleidingen heeft jouw gezondheid en die van onze medewerkers de allerhoogste prioriteit. Maar onze opleidingen gaan wel gewoon van start. Je kunt daarbij kiezen uit 2 varianten: de klassikale variant (tijdelijk via virtual classroom) of de e-learning variant met switchgarantie.

Studiegids 2019-2020 NCOI

Vraag de studiegids 2019-2020 aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids 2019-2020 aan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.