Hoe word je diëtist?

We zijn ons de afgelopen jaren nog bewuster geworden van het belang van gezonde voeding en een vitale leefstijl. Meer en meer zijn we bezig met wat er in ons eten zit, hoe het wordt geproduceerd en wat het vervolgens met ons lichaam doet. Ben je geïnteresseerd in voeding en wil je anderen helpen en adviseren over hun voeding, eetpatroon en leefstijl? Dan is een 'opleiding diëtist' mogelijk iets voor jou. Maar hoe word je diëtist? Welke opleidingen kun je volgen en waar kun je als diëtist werken?

De werkzaamheden van een diëtist

Een diëtist is simpel gezegd een specialist op het gebied van voeding. Als diëtist kun je zowel gezonde mensen helpen als mensen die een ziekte hebben. Je geeft advies, maakt voedingsschema’s en biedt begeleiding, vaak om de gezondheid van de persoon te bevorderen. Je kunt mensen begeleiden die willen afvallen, maar ook sporters die met een op maat gemaakt voedingsschema nog beter hopen te presteren. Daarnaast kunnen mensen met allergieën of diabetes tot je cliënten behoren of mensen die door een operatie (tijdelijk) hun voedingspatroon moeten aanpassen. 

Waar kun je werken als diëtist?

Als diëtist kun je je zo breed mogelijk ontwikkelen, maar je kunt er ook voor kiezen om je te specialiseren. Je kunt je bijvoorbeeld richten op een specifieke doelgroep zoals jongeren, ouderen, sporters of diabetici. Veel diëtisten werken vanuit hun eigen praktijk als zelfstandig diëtist, maar je kunt ook voor een werkgever aan de slag gaan. Bijvoorbeeld in een ziekenhuis, een verzorgingstehuis, een sportschool, bij een huisarts of in een obesitaskliniek.

Opleiding tot diëtist volgen

Maar hoe word je diëtist? En welke opleidingen kun je hiervoor volgen? Het werkveld van diëtisten is heel breed. Naast diëtisten behoren bijvoorbeeld gewichtsconsulenten en voedingsconsulenten ook tot dit vakgebied. Maar niet iedereen mag de titel diëtist voeren. Dit is namelijk een wettelijk beschermde titel en mag je alleen gebruiken als je de HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek hebt gevolgd. Na afloop van deze 4-jarige opleiding kun je je inschrijven in het Kwaliteitsregister Paramedici, waarmee je aantoont aan alle eisen en kwaliteiten van een diëtist te voldoen. Elke 5 jaar moet je je herregistreren en aantonen dat je voldoende werkervaring hebt opgedaan en nascholing hebt gevolgd. 

Het verschil tussen diëtist en gewichts- of voedingsconsulent

Tijdens de opleiding voor diëtist ontwikkel je ook medische kennis. Daarom mag je als diëtist cliënten met medische problemen als hoge bloeddruk, obesitas, hart- of vaatziekten en diabetes adviseren. Als gewichts- of voedingsconsulent richt je je op het begeleiden van gezonde mensen. Je mag dan dus geen medisch advies geven en cliënten met medische klachten stuur je door naar een diëtist. Om gewichtsconsulent of voedingsconsulent te worden, kun je diverse opleidingen of programma’s volgen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor de HBO Voedingsconsulent of HBO Sport en Voeding

Kun je diëtist op MBO-niveau worden? 

Er bestaat geen MBO-opleiding waarmee je officieel de titel diëtist mag voeren, maar er zijn wel andere mogelijkheden om aan de slag te gaan in de diëtetiek. Zo kun je bijvoorbeeld de Vakopleiding Erkend Gewichtsconsulent volgen. Als je deze opleiding hebt afgerond, mag je zelfstandig aan de slag als gewichtsconsulent. 

Op zoek naar een andere opleiding voor diëtist?

Professional worden in het vakgebied voeding en diëtetiek kan met verschillende opleidingen. Welke opleiding het beste bij je past, is afhankelijk van je interesses, behoeften en ambities. Ben je benieuwd naar ons volledige aanbod opleidingen voeding en diëtetiek? Op deze pagina vind je een compleet overzicht.

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
1.250
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.